7 °C Budapest
Tényleg megsarcolja a magyarok bankszámláit az állam? Tömegek titkolják el vagyonukat + videó

Tényleg megsarcolja a magyarok bankszámláit az állam? Tömegek titkolják el vagyonukat + videó

2023. február 15. 05:44

Nem mindennapi kísérletbe kezdett a Pénzcentrum: amerikai mintára vadidegen embereket faggatunk, mennyi pénz van jelen pillanatban a bankszámlájukon. A válaszok tónusa viszonylag széles skálán mozgott, holott célunk nem a vájkálás volt a járókelők pénztárcájába, csupán a magyarok pénzügyi kultúráját szerettünk volna felmérni. Egy biztos: nagyon mást tapasztaltunk, mint a hasonló amerikai TikTok videókban, de hogy ennek mi az oka, hogy tulajdonképpen velünk van-e a baj, arra Dr. Bokor Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem, Kommunikáció-és Médiatudomány Tanszékének docense adta meg a választ, aki megnézte a Nyugati téren készült találkozásokat és elemezte nekünk.

Izgalmas kísérletbe kezdett a Pénzcentrum, melynek célja, hogy megvizsgáljuk, felmérjük a magyar emberek pénzhez való viszonyát, pénzügyi tudatosságát. Az elmúlt évek egyik legfelkapottabb trendje Amerikában, hogy a TikTokra készült videókban gyanútlanul sétáló járókelőknek szegezik a kérdést: Mennyi pénz van most éppen a bankszámládon? Nyilván ez egy gyors és váratlan helyzet, amire nehéz reagálni, de éppen ezért őszinte műfaj is. Ez a formátum tengerentúlon már annyira elterjedt, hogy szinte az emberek már várják a kérdést, és talán már egy kész válasz is van a fejükben, Magyarországon azonban teljesen más a helyzet.

Aki ebben az országban él, az tudja, hogy a pénzügyi kultúránk finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után, azaz van még hová fejlődnünk ebben a témában.

Az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) egy tavalyelőtti felméréséből kiderült, hogy az általuk meghatározott kritériumok alapján a 26 vizsgált ország lakosainak zöme a pénzköltéshez ért, azonban a tudatos pénzügyi döntésekhez nem. A kutatásban olyan kérdésekkel foglalkoztak, mint mennyire tud az alany felépülni pénzügyi visszaesésekből, rendelkezik e tartalékokkal, okoz e számára stresszt a pénz, fizetés és költekezés.

Az eredmények rámutatnak, hogy a pénzügyi tudatosságban az országok zöme alulteljesít: így van ez Magyarországon is.

Holott a pénzügyi tájékozottság fontos, hiszen az egyén ezáltal tudja felmérni az egyén a pénzügyi szolgáltatásokat, ami hozzásegíti őt a megfontolt pénzügyi döntésekhez.

A mostanihoz hasonló kihívásokkal teli gazdasági környezetben, pedig még fontosabb lenne, hogy ne csak a dolgok árával legyünk tisztában, de nem ártana, ha  jobban átlátnánk a pénzügyi világ működését, vagy legalább az alapfogalmakkal tisztában lennénk. 

Sajnos az iskolában nem tanítják ezt elég hangsúlyosan, van, ahol semennyire sem, és akik a közoktatás helyett elvégzik ezt különböző programok keretében, azok jellemzően pénzügyi szolgáltatók, akik saját érdekük mentén alakítják a tananyagot- persze a semminél ez is több, de nem minden esetben lehetne őket függetlennek nevezni.

Odaát minden jobb?

Mennyi pénz van a bankszámládon? Ezt a kérdést szegezte a CashTag stábja a Nyugati téren a járókelőknek. A válaszadási hajlandóság felemás volt, amíg a fiatalabbak őszintén vallottak anyagi helyzetükről, az idősebbek közül többen határozottan elzárkóztak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 Ez egy elég rossz szokás, hogy mások pénztárcájába turkálnak

 - mondta például egy idős néni nekünk. Nagyon nem azt tapasztaltuk itthon, mint amit az USA-ban készült videókban láttunk, ennek persze számos oka lehet. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy a tengerentúlon mindenki közgazdasági zseni, és úgy lavíroznak az értékpapírszámlák, a teljes hiteldíjmutató és a tőzsdei szakkifejezések között, mint egy egyetemi professzor, de hogy egészen máshogy állnak ehhez a kérdéshez, az biztos.

Mindenképpen zárkózottabbak a közép-kelet európai emberek ebben a témában is, mint a tőlünk nyugatabbra élők. Megvannak ennek a sajátos történelmi okai, de ez nem egy egytényezős rendszer. Benne van a közbizalom alacsony szintje, az általános titkolózás és bizalmatlanság az állammal szemben, ami egyfajta büntető, sarcoló szerepet tölt be sokak szerint.

 - mondta a CashTag-nek Dr. Bokor Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem, Kommunikáció-és Médiatudomány Tanszékének docense, aki a transzparencia fontosságára is felhívta a figyelmet:

Akár pénzügyi tudatosságról, akár média tudatosságról, és lehetne folytatni a sort, nagyon lényeges dolgok, hogy sokat beszéljünk róla, minél fiatalabb kortól, nyilván az adott fejlettségi szintnek megfelelően. Ha pénzügyi tudatosságról beszélünk, sajnos nem kielégítő a hazai helyzet. A köznevelési rendszerben csak vázlatosan jelenik meg a pénzügyi tudatosság, a fenntartható gazdálkodás és a személyes pénzügyi menedzsment kérdésköre.

Egymás előtt sem beszélünk nyíltan a pénzről

Közös kassza, külön kassza? - régi, de annál hálátlanabb téma, a Pénzcentrum oldalán is számos alkalommal foglalkoztunk a témával. A jól működő párkapcsolat egyik alapja, hogy a felek képesek legyenek pénzügyeikről közösen szabályozott stratégiát kialakítani. Ennek persze számtalan féle formája lehet, az egyetlen lényeg az, hogy a pár tagjai kommunikáljanak egymással, és a lehető leghamarabb egyezzenek meg a legfontosabb irányokat illetően. Ha azonban mindez elmarad, akkor könnyen bukta lehet a vállalkozás vége, ami az egymástól való elhidegüléshez vezethet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem