29 °C Budapest
Close up of a woman at her laptop using a credit card to completer and online purchase

Súlyos látlelet a magyarok pénzügyi tudatosságáról: csúnyán elhasaltunk a nagy felmérésen

2021. augusztus 26. 16:42

Szeretünk költekezni, de tudatosan tesszük azt? Esetleg a mának élünk, a számlák meg várhatnak? Nos, lehet itt az ideje ezen változtatni, ugyanis egy friss kutatásból kiderül, hogy bizony sokan nem urai a pénzügyeiknek. A 26 országot felölelő felmérésben pénzügyi szokásaikról kérdezték a résztvevőket. Az eredmények rámutatnak, hogy a pénzügyi tudatosságban az országok zöme alulteljesít: így van ez Magyarországon is.

Az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) felméréséből kiderül, hogy az általuk meghatározott kritériumok alapján a 26 vizsgált ország lakosainak zöme a pénzköltéshez ért, azonban a tudatos pénzügyi döntésekhez nem. A kutatásban olyan kérdésekkel foglalkoztak, mint mennyire tud az alany felépülni pénzügyi visszaesésekből, rendelkezik e tartalékokkal, okoz e számára stresszt a pénz, fizetés és költekezés.

A felmérésből kiderült, hogy a kérdőívet kitöltők között nagy különbség lelhető fel anyagi szempontból, viszont akadnak közös pontok, mint a pénzügyi tartalékok hiánya, a pénzügyi fogalmak foghíjas ismerete vagy a pénzügyi stressz jelenléte.

Összességében több, mint 125 ezer embert kérdeztek meg pénzügyi szokásaikról.  A pénzügyi tájékozottság kérdésen belül foglalkoztak az általános tudással, viselkedéssel, magatartással.

A pénzügyi tájékozottság fontos, hiszen az egyén ezáltal tudja felmérni a pénzügyi szolgáltatásokat, ami hozzásegíti őt a megfontolt pénzügyi döntésekhez.

A kutatásban a résztvevők 52 százaléka tudott öt, vagy több pénzügyi tájékozottsággal foglalkozó kérdésre helyes választ adni, ami a minimum pont. Ebben a szekcióban az országok zöme jól teljesített.

A pénzügyi magatartás már jóval összetettebb kérdést ölelt fel az egyszerű tájékozottságnál. Az ebben feltett kérdések arra összpontosítottak, hogy mennyire képes a kitöltő pénzt félretenni, hosszútávra tervezni, tudatosan vásárolni valamint a pénz mozgását figyelni. Ez a szekció járulhat hozzá ahhoz, hogy a kitöltők egy zöme anyagi stresszben él, mivel nem tud ezeknek a pontoknak eleget tenni.

A kitöltők közül, akik elérték a minimális pontszámot (ami 6, vagy több 9 pontból), 49 százalékuk képes volt ezt a határt elérni. A gazdaságok között a minimális pontszámot elérő felnőttek aránya nagy szórást mutatott.

Szlovéniában a felnőttek mintegy 73,3 százalék ért el 6, vagy ennél több pontot pénzügyi magatartás terén, Olaszországban csak 26.3 Magyarországon pedig 29.7 százalék.

A kutatás a hosszabb távú pénzügyi tervezéshez való hozzáállást is vizsgálta. Az eredmények kimutatták, hogy a pénzügyi tudatosság eléréséhez nem elég a tudás. A tudás, a képességek, a hozzáállás és a pénzügyi magatartás mind hozzájárul ahhoz, hogy elérjük a pénzügyi tudatosságot.

A megkérdezett államokban a kitöltők átlagosan 3 pontot értek el 5-ből ebben a szekcióban, és mindössze 42 százalékuk volt képes elérni többet, mint a minimum 3 ponthatárt.

A felmérésben Magyarország is részt vett, hazánk pedig az OECD - átlagot súrolja. A 26 vizsgált országból mi a középmezőnyt értük el. Azonban nem csak mi teljesítettünk gyengén a felmérésen, hiszen a kutatóközpont kiemelte, hogy szinte minden országnak van hova fejlődnie, mivel a lakosság nagyrésze alig rendelkezik a mindennapi élethez szükséges pénzügyi ismeretekkel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felmérés az alapvető pénzügyi fogalmak ismeretét is vizsgálta, itt hazánk kissé az átlag alatt teljesített. A résztvevők nehezen bírkóztak meg azokkal a kérdésekkel, hogy mi az egyszerű kamat, a kamatos kamat, valamint olyan fogalmakkal, amelyekkel napi szinten találkozhatunk. Ennek ellenére pénzügyi ismeretek terén nincs jelentős lemaradásunk a többi országhoz képest, viszont pénzügyi döntéseinkben és hozzáállásunkban alulteljesítünk.

A magyarok szeretnek költekezni, de nem vezetik tudatosan a pénzügyeiket. Hiába ismerik a fogalmakat, nem használják azokat. Nem járunk élmezőnyben pénzügyi tervek készítésében, sem azok követésében, nem figyeljük a kiadásainkat és amennyiben szert teszünk megtakarításokra, az többlet bevételből érkezik és nem tudatos tervezésből.

Fontosnak tartják a jó alapok elsajátítását, hiszen ha jól ismerjük a pénzügyi fogalmakat, úgy egyszerűbben használjuk őket, és könnyebben sajátítjuk el azt, hogy hogyan alakítsunk ki költségvetést. Fontos, hogy ezeket a tevékenységeket serkentsék a résztvevő államok növelve ezzel a lakosok aktív tartalékait. Ezen kívül fontos felismerni a különböző csoportok igényeit is.

Legyen szó megtakarításról, mindennapi költekezésről, fontos, hogy mindig kövessük szemmel a pénzügyeinket, és legyünk tájékozottak. Arról, hogy hogyan kezeld jobban pénzügyeidet lapunk korábban itt írt.

Az alapvető tudás mellett fontos az is, hogy családunkkal beszéljük meg pénzügyeinket. A fontosabb kérdések megvitatásával, a közös döntéshozással mindketten fejlődhettek a pénzügyi tudatosság terén.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?