7 °C Budapest
Senior caucasian woman checking pension documents, loan, e-banking, doing paperwork with laptop, mortgage, paying domestic bills at home

Fontos változás élesedik a magyar bankokban: rengeteg ügyfelet érint, sok pénzről van szó

2023. január 27. 10:04

Komoly csökkenés mehet végbe a bankok alapszámláinak havi díjában, ha elfogadják a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezetét. Ennek értelmében a havi díj a bruttó minimálbér fél százalékára, vagyis 1000 forintra csökkenne még ebben az évben, ami sok magyart csomag-, vagy akár bankváltásra is rábírhat. Megkérdeztünk egy szakértőt, illetve több bankot is az alapszámlákról.

Jelentős könnyebbséget jelenthet hamarosan a banki ügyfeleknek az a tervezet, melyet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium jegyez - erről tegnap mi is beszámoltunk. A terv alapján a bankoknál elérhető ún. alapbankszámlák havidíját a bruttó minimálbér 0,5 százalékára csökkentené a jelenleg érvényes 1,5 százalékról. Ez azt jelenti, hogy az alapszámla maximális alapdíja 1000 forintra módosulna 2023-ban. Körbekérdeztünk néhány bankot, valamint egy szakértőt is arról, mit jelent ez pontosan, léteznek-e már olyan termékek, melyek meg fognak felelni a rendeletnek akkor, ha majd életbe lép - kimondottan pozitív válaszokat kaptunk.

Nincs nagy keletje

Az alapszámlák bár jogszabály szerint meg kell, hogy legyenek a bankoknál, az ügyfelek között egyáltalán nem terjedtek el szélesebb körben - ezt mondta a tervezetre reagálva Turzó Ádám, a Portfolio elemzője. Szerinte amiatt nem lehet teljesen effektív a jelenlegi szabály (mely 2016 óta van érvényben), hogy a jelenlegi jogszabály maximális díjat határoz meg.

Az alapbankszámla jogszabály szerint minden bank kínálatában megtalálható, ám iparági forrásaink szerint a konstrukció egyáltalán nem terjedt el széles körben. Ennek elsődleges oka éppen az árazása: a bankok piaci alapon lényegesen jobb ajánlatokat tudtak adni az ügyfeleknek még úgy is, hogy a jogszabály csupán maximális díjat határoz meg (aminél tehát lehetne olcsóbb is az alapszámla). Emiatt a szabályozás a jelenlegi formájában lényegében véve nem effektív. Ha a szóban forgó tervezetet a jelenlegi formájában elfogadnák, az azt jelentené, hogy a termék "megérkezne" a piaci viszonyok között árazott csomagok közé, azaz lenne ennél általánosságban véve olcsóbb és drágább bankszámlacsomag. Ez tehát nem jelenti azt, hogy minden ügyfélnek ez lesz a legolcsóbb bankszámla, a bankok különböző feltételek teljesítése esetén akár ingyenes vagy az alapszámlánál olcsóbb csomagokkal is rendelkeznek

- mondta lapunknak a Portfolio szakértője. Hozzátette azt is, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen számlacsomagot választunk - vagyis azért az se biztos, hogy valóban az alapszámla-konstrukció lenne a legjobb megoldás.

A legfontosabb, hogy az ügyfélszokásokhoz leginkább igazodó számlacsomagot válasszunk, előfordulhat, hogy éppen az alapszámla jelent majd megoldást egyes ügyfeleknek. Azzal, hogy az alapszámla alapdíja harmadára módosul, népszerűbbé is válhat. A bankok szempontjából ez jelenthet új bevételi forrást, ha eddig általuk ki nem szolgált ügyfeleket szereznek, és jelenthet költséget is, ha a korábbinál olcsóbb számlát választ az ügyfél.

Van, és segít is

Úgy látjuk, hogy a jelenleg alapszámlával rendelkező ügyfelek és az ilyen típusú számlát megnyitni szándékozó magánszemélyek számára valóban könnyebbséget jelenthet majd a tervezett díjcsökkentés. Az UniCredit Banknál elérhető alapszámla kondíciói a törvényhozó által előírtaknak természetesen teljes mértékben megfelel jelenleg is, és ez a módosítás hatálybalépését követően is így lesz

- válaszolta kérdésünkre az UniCredit. Vagyis a pénzintézet már készen áll a rendelet életbe lépésére, és ők maguk is úgy gondolják, hogy az olcsósítás jelentős segítséget fog majd nyújtani az ügyfeleknek.

De rendelkezik ilyen konstrukcióval az Erste is - ez derült ki a lapunknak küldött válaszból.

Az alapszámla minden pénzintézetnél, így az Ersténél is elérhető, amelynek havi számlavezetési díja a rendelettervezet értelmében 1000 forintra csökkenne a jelenlegi 3000 forintról.

Az Erste jelenleg is kínál ennél kedvezőbb konstrukciót. A George Díjcsomagban a havi csomagdíj az elektronikus utalások havi összegéhez igazodik, így akár havi 390 forintért 250 000 forint értékben díjmentesen utalhat az ügyfél George-on keresztül

- írta válaszában a bank.

Felkészült a Raiffeisen is:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kínálatunkban jelenleg is megtalálható olyan számla, mely akár havi számlavezetési díj mentesen vehető igénybe , és olyan bankszámlatermékek is elérhetők, melyek díjmentes tranzakciókat is biztosítanak ügyfeleink számára. Ügyfeleink tehát több számla termék közül tudják kiválasztani a tranzakciós szokásaikhoz, elvárásaikhoz leginkább illeszkedő bankszámla terméket

- reagált a Pénzcentrum megkeresésére a pénzintézet.

Nem marad le mögülük a K&H sem, akik ezt írták válaszként:

A K&H-nál az online számlanyitást követően az első 3 hónap csomagdíjmentes, utána használati a szokások alapján ajánlunk számlacsomagot, melyet akár felezni és nullázni is tud az ügyfelünk. Az online számlanyitáshoz az egyik legnagyobb csomagunkat (K&H kényelmi plusz) adjuk 3 hónapig csomagdíjmentesen

A legnagyobb magyar bank, az OTP pedig részletesebben is kifejtette az alapszámlával kapcsolatos nézeteit, és kitért arra is, hogy milyen hasonló konstrukció érhető el náluk. Hozzátették, hogy készek módosítani a havi díjon, ha majd a rendelet életbe lép:

Az OTP Banknál elérhető EU Alapszámlát illetően a számlavezetési díj a jogszabályban foglalt irányoknak megfelelően módosul majd. A 2016 óta elérhető EU Alapszámla mellett több olyan lakossági fizetési számla ajánlat is elérhető, amely az EU Alapszámlánál kedvezőbb kondíciókkal rendelkezik, amennyiben a kedvezményes számlavezetési díj feltételei teljesülnek. Ilyen pl. a Smart számlacsomag, mely a kedvezmény feltételének teljesítése esetén díjmentes számlavezetést nyújt, valamint szélesebb a számlacsomaghoz igénybe vehető szolgáltatások köre is, melyekkel rugalmasan személyre szabható a mindennapi bankolás, pénzügyek intézése.

Leírták azt is, hogy az alapszámlák egyáltalán nem számítanak majd újnak csak azért, mert a rendelet díjcsökkenést ír elő:

Fontos hangsúlyozni, hogy nem egy új számlatermék bevezetéséről van szó: az OTP Bank a 262/2016. (VIII.31.) Kormányrendelet szerint bevezette és azóta is kezeli a lakossági EU Alapszámlát, a PAD II. EU-irányelvben foglaltaknak megfelelően. Tehát egy már meglévő számlatermékről van szó, melyre vonatkozóan most egy módosítás történik, így a meglévő termék kondícióiban történik majd változás.

Sokan váltanak majd?

A bankok tehát felkészültek, igaz, azt egyelőre senki sem tudja, mikor lépne életbe a rendelet. Fontos megjegyezni azt is, hogy a bankok ügyfelei minden év január 31-ig kell, hogy levelet kapjanak a bankjuktól, melyben részletesen szerepelniük kell a havi- illetve éves díjaknak, kártyahasználati díjaknak egyaránt - vagyis sokan gondolkozhatnak el azon akár már ebben a hónapban, hogy nem érné-e meg jobban számlacsomagot vagy akár bankot is váltani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem