7 °C Budapest
Global inflation rate 2022 problem stockmarket and risk asset stockmarket crash

Ide menekíti vagyonát a pénzügyi elit: ezzel keresheted most te is rommá magad

2022. május 13. 19:04

Nem csak a magyar, hanem a nemzetközi gazdaságban is súlyos válság következhet, amelynek egyik fontos előjelét láthattuk múlt hétfőn is az amerikai tőzsde beszakadásával. A szakértők előre figyelmeztettek erre, mi most újra összegyűjtöttünk olyan tanácsokat, amellyel elkerülhető, hogy mi is áldozatul essünk ennek.

Az egyre súlyosbodó inflációs nyomás okán a Pénzcentrum idén is megkérdezett néhány szakértőt arról, hogy ha magas infláció lesz, mit vegyünk a részvénypiacon, hogy akár még nyereséget is realizáhassunk. Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzsere nem is köntörfalazott: szerinte a nyersanyagok potenciált rejtenek magukban.

A legegyszerűbben kifejezve olyat kell venni amit a lábadra ejtesz és fáj. Ezek leginkább a nyersanyagok. De ezenkívül az ingatlan is jó befektetés lehet, és inflációt követő kötvények. Amit tilos inflációs környezetben tartani az a készpénz, illetve lehet készpénz, de akkor az euró vagy dollár legyen

 - mondta Kardos.

Bence Balázs, a Portfolio Trader befektetési igazgatója szerint megfelelő ernyő lehet az inflációs meglepetések ellen a reáleszköz.

Klasszikusan a reál eszközök védenek infláció ellen, ilyen az ingatlan, a részvény. A hosszú inflációs menetre készül valaki akkor az arany, vagy aranybányász cégrészvények is védelmet nyújtanak

A Pénzcentrum még tavaly értekezett arról, mi lehet a legjobb menekülés a befektetések piacán, akkor, amikor a globális gazdaság kemény inflációs időkre készül. Szakértőink akkor úgy számoltak, hogy talán soha nem látott tőzsdei visszaesés következhet, nem függetlenül az olajárak elszabadulásától. Ebben az esetben számítani lehetett arra, hogy a legnépszerűbb részvényeket is megrángathatja a következő időszak nem annyira jó hangulata. Mostanra pedig már látjuk is, hogy a lapunknak nyilatkozó szakemberek jóslata igaznak bizonyult, de azért még sincs minden veszve: mutatjuk a globális krízis okait, de azt is, mibe lehet érdemes fektetni ilyen vészterhes időkben.

Súlyos baj van a Wall Streeten

Azok a folyamatok, amelyekről a magyar és a nemzetközi tőzsdei szakemberek akkor beszéltek, mostanra beigazolódni látszanak. Múlt hétfőn szinte minden nagy vállalat, a legnagyobb és legnépszerűbb részvények is mínuszban zárták a kereskedési napot. Ezzel csak folytatódott az a hihetetlen zuhanás, amit ebben az évben eddig produkáltak a főbb részvénypiacok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Csak néhány példa: az S&P500 16, a Dow Jones 11, a Nasdaq pedig 25 százalékos mínuszban van az év eleje óta. Ez nem független az olajár emelekedéstől, az orosz-ukrán háborútól, illetve attól, hogy a COVID-helyzet után még mindig keresi a válságból való kiutat a világgazdaság - amely jelen pillanatban nem is biztos, hogy létezik. Egy dolog biztos: az amerikai tőzsde 74 éve a legrosszabb évkezdetet produkálta.

Mit vegyünk, ha nagyban játszunk?

A Business Insidernek nyilatkozó wall street-i szakértők szerint azonban továbbra is érdemes a kisbefektetőknek is a tőzsdén maradni, ugyanis éppen a mínuszba esés az, ami jó vételi lehetőségeket teremt. A nagy techcégek közül például a Facebook, az Amazon és a Netflix áfolyamai is szabadesésben vannak év eleje óta, de a szakértők szerint éppen ezért lehet most jobban megfontolni, hogy ezeket is felvegyük a portfóliónkba.

Összességében persze most is arra intenek a számok, hogy a tőzsdei esésnek még messze nincs vége - a Goldman Sachs egyik elemzője szerint éppen a jelenlegi helyzet, a "sell-off" okozta mikropánik még további zuhanást eredményezhet, tehát érdemes többször is meggondolni, hogy belevágunk-e újra, vagy hogy hogyan menthetjük meg, ami már a miénk.

Cashtag: igazi profik nyomdokain

A Pénzcentrum videósorozata nemrégiben éppen három, közepes kockázatú bektetési formát mutatott be. A linkre kattintva már nézheted is, miket tanácsolnak ilyen vérzivataros időkre, ha nagyban gondolkodsz a tőzsdén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem