7 °C Budapest
Global inflation rate 2022 problem stockmarket and risk asset stockmarket crash

Ide menekíti vagyonát a pénzügyi elit: ezzel keresheted most te is rommá magad

2022. május 13. 19:04

Nem csak a magyar, hanem a nemzetközi gazdaságban is súlyos válság következhet, amelynek egyik fontos előjelét láthattuk múlt hétfőn is az amerikai tőzsde beszakadásával. A szakértők előre figyelmeztettek erre, mi most újra összegyűjtöttünk olyan tanácsokat, amellyel elkerülhető, hogy mi is áldozatul essünk ennek.

Az egyre súlyosbodó inflációs nyomás okán a Pénzcentrum idén is megkérdezett néhány szakértőt arról, hogy ha magas infláció lesz, mit vegyünk a részvénypiacon, hogy akár még nyereséget is realizáhassunk. Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzsere nem is köntörfalazott: szerinte a nyersanyagok potenciált rejtenek magukban.

A legegyszerűbben kifejezve olyat kell venni amit a lábadra ejtesz és fáj. Ezek leginkább a nyersanyagok. De ezenkívül az ingatlan is jó befektetés lehet, és inflációt követő kötvények. Amit tilos inflációs környezetben tartani az a készpénz, illetve lehet készpénz, de akkor az euró vagy dollár legyen

 - mondta Kardos.

Bence Balázs, a Portfolio Trader befektetési igazgatója szerint megfelelő ernyő lehet az inflációs meglepetések ellen a reáleszköz.

Klasszikusan a reál eszközök védenek infláció ellen, ilyen az ingatlan, a részvény. A hosszú inflációs menetre készül valaki akkor az arany, vagy aranybányász cégrészvények is védelmet nyújtanak

A Pénzcentrum még tavaly értekezett arról, mi lehet a legjobb menekülés a befektetések piacán, akkor, amikor a globális gazdaság kemény inflációs időkre készül. Szakértőink akkor úgy számoltak, hogy talán soha nem látott tőzsdei visszaesés következhet, nem függetlenül az olajárak elszabadulásától. Ebben az esetben számítani lehetett arra, hogy a legnépszerűbb részvényeket is megrángathatja a következő időszak nem annyira jó hangulata. Mostanra pedig már látjuk is, hogy a lapunknak nyilatkozó szakemberek jóslata igaznak bizonyult, de azért még sincs minden veszve: mutatjuk a globális krízis okait, de azt is, mibe lehet érdemes fektetni ilyen vészterhes időkben.

Súlyos baj van a Wall Streeten

Azok a folyamatok, amelyekről a magyar és a nemzetközi tőzsdei szakemberek akkor beszéltek, mostanra beigazolódni látszanak. Múlt hétfőn szinte minden nagy vállalat, a legnagyobb és legnépszerűbb részvények is mínuszban zárták a kereskedési napot. Ezzel csak folytatódott az a hihetetlen zuhanás, amit ebben az évben eddig produkáltak a főbb részvénypiacok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Csak néhány példa: az S&P500 16, a Dow Jones 11, a Nasdaq pedig 25 százalékos mínuszban van az év eleje óta. Ez nem független az olajár emelekedéstől, az orosz-ukrán háborútól, illetve attól, hogy a COVID-helyzet után még mindig keresi a válságból való kiutat a világgazdaság - amely jelen pillanatban nem is biztos, hogy létezik. Egy dolog biztos: az amerikai tőzsde 74 éve a legrosszabb évkezdetet produkálta.

Mit vegyünk, ha nagyban játszunk?

A Business Insidernek nyilatkozó wall street-i szakértők szerint azonban továbbra is érdemes a kisbefektetőknek is a tőzsdén maradni, ugyanis éppen a mínuszba esés az, ami jó vételi lehetőségeket teremt. A nagy techcégek közül például a Facebook, az Amazon és a Netflix áfolyamai is szabadesésben vannak év eleje óta, de a szakértők szerint éppen ezért lehet most jobban megfontolni, hogy ezeket is felvegyük a portfóliónkba.

Összességében persze most is arra intenek a számok, hogy a tőzsdei esésnek még messze nincs vége - a Goldman Sachs egyik elemzője szerint éppen a jelenlegi helyzet, a "sell-off" okozta mikropánik még további zuhanást eredményezhet, tehát érdemes többször is meggondolni, hogy belevágunk-e újra, vagy hogy hogyan menthetjük meg, ami már a miénk.

Cashtag: igazi profik nyomdokain

A Pénzcentrum videósorozata nemrégiben éppen három, közepes kockázatú bektetési formát mutatott be. A linkre kattintva már nézheted is, miket tanácsolnak ilyen vérzivataros időkre, ha nagyban gondolkodsz a tőzsdén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem