11 °C Budapest
Stock market data display panel on computer screen

Mi történt a magyarok befektetéseivel? Egy hónap alatt 55 milliárdot vettek ki az alapokból

2022. április 19. 17:31

Márciusban 0,7%-kal, azaz 55 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti a fejlett piacon már kisebb emelkedést figyelhettünk meg, míg a fejlődő piacokon további csökkenés történt. A magyar börze ezúttal a fejlett piacot követte. A devizapiacon a forint az euróhoz képest gyakorlatilag nem változott, míg a dollárral szemben némileg tovább gyengült - közölte összegzését a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mínusz 56 milliárd forintot mutat. A hónap folyamán a kötvény, az árupiaci és a pénzpiaci alapok kivételével mindenhol tőkekiáramlást tapasztalhattunk.

A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,7%-kal csökkent az év harmadik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 7 510 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapokhoz közel félmilliárdnyi tőke érkezett, amihez a hozamok is hozzá tudtak tenni. Összességében 2,1%-os a vagyonnövekedés a legkisebb kategóriánál.

A kötvényalapoknál is tőkebeáramlást láthattunk összességében 11,1 milliárdos értékben, amely a legnagyobb érték a kategóriák között. A rövid futamidejű kötvényalapok esetében 6,7 milliárdos beáramlást láthattunk. A hosszú futamidejű kötvényalapoknál is tőkebeáramlást láthattunk 8,5 milliárdos értékben. A szabad futamidejű kötvényalapoknál tőkekiáramlás volt 4,1 milliár forintnyi értékben. A hozamokkal együtt azonban a kötvényalapok vagyona 1,2 százalékkal csökkent.

A vegyes alapoknál jelentős, 29 milliárdnyi tőkekiáramlás volt márciusban, amely a második legmagasabb érték a kategóriák között. A hozamok ezúttal sem tudtak hozzájárulni a növekedéshez, így a kategória vagyona 2,2 százalékkal csökkent a hónap során.

A részvényalapoknál is tőkekiáramlást figyelhettünk meg az elmúlt hónapban. Ennek nagysága 8 milliárd forint. Az árfolyammozgások azonban segítették a növekedést, így összességében a részvényalapok vagyona 1,1%-kal lett több.

A tőkevédett alapok esetében ebben a hónapban 6,3 milliárdnyi tőke távozott, amely két lejáró alap számlájára írható. A vagyon ennek megfelelően csökkent és mivel a második legkisebb kategóriáról van szó, jelentős az így létrejött változás: 17,1%-os, amely a legnagyobb a kategóriák között.

Az abszolút hozamú alapok esetében tőkekiáramlás volt 5,9 milliárdos értékben. A hozamok azonban kedvezően alakultak, így a kategória esetében minösszesen 0,3%-os csökkenést tapasztalhattunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban 8,2 milliárdnyi tőkekiáramlást láthattunk, amely nagyrészt három lejáró alapnak volt köszönhető. A hozamok sem alakultak pozitívan, így a kategória nettó eszközértéke 13,1%-kal csökkent. (A nagy százalékos csökkenés nyilvánvalóan azzal is magyarázható, hogy egy kisebb kategóriáról van szó.)

Az ingatlanalapok esetében a hónap során 29,1 milliárdnyi tőke távozott, amely a legmagasabb érték a kategóriák között. Az ingatlanalapoknál a hozamokra mindig lehet számítani, de ezt a nagyságú tőkekiáramlást nem lehetett ledolgozni. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 1,6%-kal lett kevesebb. Továbbra is a vegyes alapok a legnagyobb

kategória, de tovább csökkent az előnye. Az valószínűsíthető, hogy a következő hónap végére az ingatlanalapok lesznek a legnagyobb kategória, vissza/megelőzve a vegyes alapokat.

Az árupiaci alapokhoz 0,8 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok igen kedvezően alakultak a hónap folyamán, így a vagyonváltozás plusz 14,6% lett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 18 milliárdos értékben. A hozamok ezen még javítani is tudtak valamelyest, így a vagyon 3,6%-kal nőtt a hónap során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm