18 °C Budapest
High angle view of a businesswoman using mobile app checking financial data on smartphone, holding an umbrella, walking on the city street in the rain. Insurance protection concept. Business on the go concept.

Változnak a kamatok, mégis mibe érdemes fektetni most?

2022. március 17. 17:34

Március 21-től a rövid, 1-2 éves futamidejű lakossági állampapírok kamata érdemben emelkedni fog. Évi 1-1,25 százalékkal magasabb kamatot fizet az állam. Ez az emelkedés egyáltalán nem elhanyagolható, joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez a változás milyen módon rendezi át a lakossági állampapírpiacot. Az már előzetesen is jól látszik, hogy a korábbi "szupersztárnak", a Magyar Állampapír Plusznak leáldozóban a csillagzata.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által közzétett információk alapján számos, a lakossági állampapírokat érintő változás lép életbe 2022. március 21-től. Több, rövidebb futamidejű befektetési lehetőség kamata érdemben emelkedni fog. Ez azt is jelenti, hogy számos befektetőnek érdemes lehet kivárnia.

1,00-1,25 százalékpontos kamatemelés komoly változás, de vajon befolyásolja-e ez a lépés azt, hogy melyik papírt érdemes választani?

A Magyar Állampapír Plusz helyett minden fronton az inflációkövető befektetés a nyerő

A korábbi sztár, a MÁP Plusz ideje erősen leáldozóban, a papír ugyanis 5 éves futamidejű, kamata előre meghatározott, a futamidő előrehaladtával növekvő. Az állampapír kamata az első félévben 3,5%, míg az utolsó évben 6%, az éves átlagos hozam értéke 4,95%.

Az új rövid, 1-2 éves futamidejű állampapírok kamata megveri a MÁP Pluszon rövid futamidő alatt elérhető éves hozamot. Ez nem is csoda, hiszen a Szuperállampapír kamata a futamidő előrehaladtával kezd igazán növekedni. Jelen inflációs környezetben azonban a hosszabb futamidőre befektetők számára az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) választása lehet a nyerő.(https://bankmonitor.hu/cikk/a-premium-magyar-allampapir-letaszitja-tronjarol-a-szuperallampapirt/) Ez még abban az esetben is igaz, ha az áremelkedés 2023-tól visszatér az MNB által kívánatos 3 százalékos szintre.

Az inflációkövető befektetés rövid távon is nyerő választás

Még a rövid futamidejű állampapírok kamatemelése mellett is az inflációkövető, 5 éves futamidejű PMÁP választásával lehet a legtöbbet keresni. A papír adott évi kamata ugyanis az előző éves inflációból és egy 1,5 százalékos kamatprémiumból áll össze. A tavalyi év 5,1 százalékos inflációja miatt a konstrukció idei évre érvényes kamata 6,6%. Ráadásul jelen környezetben az idei évre is könnyen elképzelhető egy hasonló drágulás éves szinten. Ez pedig azt eredményezné, hogy a prémium lakossági állampapír kamata jövőre is 6,6% maradna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megemelkedett kamatok mellett is "csak" évi 4,25-4,50% kamatot fizetnek a rövid futamidejű lakossági kötvények. Ez elmarad az 5 éves PMÁP-on realizálható hozamtól még abban az esetben is, ha azt feltételezzük, hogy az állampapírt visszaváltjuk az első, vagy épp a második év végén. A visszaváltásnak ugyanis jelenleg 1 százalékos díja van, az inflációkövető befektetés magasabb kamata azonban még ezt az extra költséget is kitermeli.

Miért emelték az állampapírok kamatát, mi lesz a betétekkel?

A rövid futamidejű lakossági állampapírok kamatemelése teljesen indokolt volt, ezzel tudják megőrizni versenyképességüket a többi állampapírral szemben. Az elmúlt hetekben, hónapokban ugyanis a sima állampapírhozamok is jelentős mértékben emelkedtek, meghaladva a lakossági befektetéseken eddig elérhető hozamokat. A lakosság számára remek alternatívát jelentett rövid futamidőre a sima állampapír, a kamatemelés elkerülhetetlen volt annak érdekében, hogy a lakossági kötvényeknek továbbra is legyen kereslete.

A bankbetétek kamata messze elmarad: az MNB 2022. januári kimutatása alapján az átlagos betéti kamat évi 1,97% volt. (Ugyan jelentősen, 1,69 százalékponttal emelkedett egy év alatt, de még mindig messze elmarad például az állampapírhozamoktól.) Természetesen egy betét alapvető tulajdonságai is különböznek egy kötvénytől, állampapírtól, ettől függetlenül érdemi kamatemelés nélkül a bankbetétek még kevésbé fognak tudni versenyezni más, alacsony kockázatú befektetésekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MEDIA1  |  2024. március 28. 11:20
Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatósá...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm