8 °C Budapest
Serious young couple checking papers filling online form on website or holding documents searching information online using laptop banking internet application for calculating paying domestic bills cimlapi

Pénzügyi csapdába sétálnak a magyar párok: ezzel kevesen számolnak, mindenük rámehet

2021. november 10. 16:43

A közös pénzügyek megszervezése minden pár életében hatalmas lépés, azonban sokan túl korán ugornak ebbe bele anélkül, hogy valóban beszéltek volna a pénzügyekről. Erősítheti is a kapcsolatot, de meg is törheti egy közös lakáshitel, esetleg bankszámla, így érdemes megfontoltan belevágni a tervezésbe.

Sok fiatal pár vág bele a közös pénzügyekbe otthonteremtés miatt, azonban mielőtt közös számlára raknánk összes pénzünket, gondoljunk át néhány dolgot, ugyanis hosszú távon a rendezetlen pénzügyek megkeseríthetik a kapcsolatunkat is.

Mondanunk sem kell, de a legfontosabb, hogy csakis abban az esetben vegyünk fel párunkkal közös hitelt, vagy kezdjünk el közös pénzügyi tervezésbe, ha a kapcsolatunkat is hosszútávon képzeljük el. Ugyanis, egy közösen felvett hitelt át lehet írni egyik félről a másikra, mégis hosszútávon sok fejfájást okozhat  ez. A közös tervezés, és hitelfelvétel előtt pedig mindenképp ismerjük meg egymás pénzügyi hátterét, és pénzügyi szokásait, nehogy később érjen minket kellemetlen meglepetés.

Ilyen és ehhez hasonló tippekkel lát el minket a Quick and Dirty tips, ahol ezeken túl is több ponton tárgyalják azt, hogy mikor és hogyan érdemes belevágni a közös pénzügyekbe. A magazin kiemeli, hogy sok fejtörést spórolhatnak meg a párok azzal is, hogy előre megbeszélik pénzügyi céljaikat, hiszen a nagyon különböző célok könnyen válhatnak vita tárgyává. Ezen túl fontos felépíteni a rendszert, hogy hogyan fogjátok a kiadásaitokat fedezni mint egy pár. Sokunknak hangzik reálisan az, hogy elfelezzük a költségeket, azonban ha a pár egyik fele többet keres, úgy jobb, ha százalékosan osztjuk a költségeket, hiszen ezzel lehet kiegyenlíteni a keresetek közti különbségeket is.

Első a kommunikáció

Nagyon fontos az is, hogy pénzügyeinkről, kiadásainkról és a pénzhez való viszonyunkról nyíltan kommunikáljunk a kapcsolaton belül is, és ne csak akkor hozzuk fel a témát, ha már beüt a baj. Ahogy arról lapunk is írt, a magyar háztartások zömében tabu a pénzügyekről beszélni a felnőttek körében is, amelyet a gyerekek is eltanulnak. Nem szívesen beszélünk a pénzügyeinkről, főleg nem gyermekeink előtt. Pedig pénzügyeinkhez való hozzáállásunkat a gyerekeink is eltanulhatják tőlünk. Okosan bánni a pénzzel mindenki számára kihívás, ezért fontos, hogy a gyerekek már egész kicsi kortól tudatos kapcsolatot alakítsanak ki a pénzzel, valamint az, hogy felnőttként is képesek legyünk erről beszélni.

Különösen fontos ez akkor, ha a párunkkal szeretnénk összevonni pénzügyeinket, esetleg közös hitelen gondolkodunk. A befektetés előtt beszéljük ezt át, hogy kinek mit jelent ez, milyen felelősségekkel jár, valamint beszéljünk a leendő befektetés minden előnyéről és hátrányáról.

Házvásárlásnál különösen fontos, hogy a felek egyetértsenek, hiszen a hivatalos dokumentumokon, szerződésen is ez fog szerepelni, illetve közösen gondoljuk át a törlesztés menetét is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha nehezen boldogulunk az anyagi tervezéssel, úgy használhatunk pénzügyi appot, esetleg fordulhatunk pénzügyi tanácsadóhoz is, aki segíthet megvalósítani terveinket hosszú távon is. A közös pénzügyi tervezésnél pedig fontos leszögezni azt is, hogy milyen nyugdíjas terveink vannak, hiszen a nyugodt anyagi háttérhez ez a fajta biztonság is elengedhetetlen. Gondoljuk át, hogy milyen törvények vonatkoznak ránk élettársi viszony mellett, és milyen szabályok, ha házasok vagyunk, mivel ez is közvetlenül hathat a közös pénzügyi megítélésünkre.

Közös hitelek

Magyarországon is rengeteg hitel várja a fiatal párokat, akik otthont és családot teremtenének. Ez azonban hatalmas, és felelősségteljes lépés, ugyanis a különböző támogatásokra más jogszabályok érvényesek. Gyakran egy - egy hitel törlesztése gondot okozhat, illetve nem célszerű csak ez miatt összekötni életünket. A hitelek hatalmas felelősségvállalással járnak, így jobb, ha alaposan átgondoljuk a részleteket, és megegyezünk partnerünkkel ezekről, mielőtt belevágnánk a vállalkozásba.

Bár a pandémia a lakáspiacot is megrengette, az árak rendületlenül kúsznak felfelé - mégha kissé lassabban is, mint eddig. Ez azonban nem rettenti el a lakásvásárlás előtt állókat, továbbra is nagy a kereslet a panel- és téglalakásokra, családi házakra. A lakosság új ingatlan vásárlására 5,8 százalékkal, használt lakásra pedig 14,1 százalékkal több hitelt igényelt a legfrisebb adatok szerint, mint tavasszal. Azonban azok, akik első lakásuk megvásárlását tervezgetik - főként ha hitelt is igénybevesznek -, rengeteg buktatóval szembesülhetnek. Nemcsak ráfizetés lehet a vége egy-egy hibának, hanem ugorhat is az álomotthon, meghiúsulhat a vásárlás, amiről mi is írtunk korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm