3 °C Budapest
Serious young couple checking papers filling online form on website or holding documents searching information online using laptop banking internet application for calculating paying domestic bills cimlapi

Pénzügyi csapdába sétálnak a magyar párok: ezzel kevesen számolnak, mindenük rámehet

2021. november 10. 16:43

A közös pénzügyek megszervezése minden pár életében hatalmas lépés, azonban sokan túl korán ugornak ebbe bele anélkül, hogy valóban beszéltek volna a pénzügyekről. Erősítheti is a kapcsolatot, de meg is törheti egy közös lakáshitel, esetleg bankszámla, így érdemes megfontoltan belevágni a tervezésbe.

Sok fiatal pár vág bele a közös pénzügyekbe otthonteremtés miatt, azonban mielőtt közös számlára raknánk összes pénzünket, gondoljunk át néhány dolgot, ugyanis hosszú távon a rendezetlen pénzügyek megkeseríthetik a kapcsolatunkat is.

Mondanunk sem kell, de a legfontosabb, hogy csakis abban az esetben vegyünk fel párunkkal közös hitelt, vagy kezdjünk el közös pénzügyi tervezésbe, ha a kapcsolatunkat is hosszútávon képzeljük el. Ugyanis, egy közösen felvett hitelt át lehet írni egyik félről a másikra, mégis hosszútávon sok fejfájást okozhat  ez. A közös tervezés, és hitelfelvétel előtt pedig mindenképp ismerjük meg egymás pénzügyi hátterét, és pénzügyi szokásait, nehogy később érjen minket kellemetlen meglepetés.

Ilyen és ehhez hasonló tippekkel lát el minket a Quick and Dirty tips, ahol ezeken túl is több ponton tárgyalják azt, hogy mikor és hogyan érdemes belevágni a közös pénzügyekbe. A magazin kiemeli, hogy sok fejtörést spórolhatnak meg a párok azzal is, hogy előre megbeszélik pénzügyi céljaikat, hiszen a nagyon különböző célok könnyen válhatnak vita tárgyává. Ezen túl fontos felépíteni a rendszert, hogy hogyan fogjátok a kiadásaitokat fedezni mint egy pár. Sokunknak hangzik reálisan az, hogy elfelezzük a költségeket, azonban ha a pár egyik fele többet keres, úgy jobb, ha százalékosan osztjuk a költségeket, hiszen ezzel lehet kiegyenlíteni a keresetek közti különbségeket is.

Első a kommunikáció

Nagyon fontos az is, hogy pénzügyeinkről, kiadásainkról és a pénzhez való viszonyunkról nyíltan kommunikáljunk a kapcsolaton belül is, és ne csak akkor hozzuk fel a témát, ha már beüt a baj. Ahogy arról lapunk is írt, a magyar háztartások zömében tabu a pénzügyekről beszélni a felnőttek körében is, amelyet a gyerekek is eltanulnak. Nem szívesen beszélünk a pénzügyeinkről, főleg nem gyermekeink előtt. Pedig pénzügyeinkhez való hozzáállásunkat a gyerekeink is eltanulhatják tőlünk. Okosan bánni a pénzzel mindenki számára kihívás, ezért fontos, hogy a gyerekek már egész kicsi kortól tudatos kapcsolatot alakítsanak ki a pénzzel, valamint az, hogy felnőttként is képesek legyünk erről beszélni.

Különösen fontos ez akkor, ha a párunkkal szeretnénk összevonni pénzügyeinket, esetleg közös hitelen gondolkodunk. A befektetés előtt beszéljük ezt át, hogy kinek mit jelent ez, milyen felelősségekkel jár, valamint beszéljünk a leendő befektetés minden előnyéről és hátrányáról.

Házvásárlásnál különösen fontos, hogy a felek egyetértsenek, hiszen a hivatalos dokumentumokon, szerződésen is ez fog szerepelni, illetve közösen gondoljuk át a törlesztés menetét is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha nehezen boldogulunk az anyagi tervezéssel, úgy használhatunk pénzügyi appot, esetleg fordulhatunk pénzügyi tanácsadóhoz is, aki segíthet megvalósítani terveinket hosszú távon is. A közös pénzügyi tervezésnél pedig fontos leszögezni azt is, hogy milyen nyugdíjas terveink vannak, hiszen a nyugodt anyagi háttérhez ez a fajta biztonság is elengedhetetlen. Gondoljuk át, hogy milyen törvények vonatkoznak ránk élettársi viszony mellett, és milyen szabályok, ha házasok vagyunk, mivel ez is közvetlenül hathat a közös pénzügyi megítélésünkre.

Közös hitelek

Magyarországon is rengeteg hitel várja a fiatal párokat, akik otthont és családot teremtenének. Ez azonban hatalmas, és felelősségteljes lépés, ugyanis a különböző támogatásokra más jogszabályok érvényesek. Gyakran egy - egy hitel törlesztése gondot okozhat, illetve nem célszerű csak ez miatt összekötni életünket. A hitelek hatalmas felelősségvállalással járnak, így jobb, ha alaposan átgondoljuk a részleteket, és megegyezünk partnerünkkel ezekről, mielőtt belevágnánk a vállalkozásba.

Bár a pandémia a lakáspiacot is megrengette, az árak rendületlenül kúsznak felfelé - mégha kissé lassabban is, mint eddig. Ez azonban nem rettenti el a lakásvásárlás előtt állókat, továbbra is nagy a kereslet a panel- és téglalakásokra, családi házakra. A lakosság új ingatlan vásárlására 5,8 százalékkal, használt lakásra pedig 14,1 százalékkal több hitelt igényelt a legfrisebb adatok szerint, mint tavasszal. Azonban azok, akik első lakásuk megvásárlását tervezgetik - főként ha hitelt is igénybevesznek -, rengeteg buktatóval szembesülhetnek. Nemcsak ráfizetés lehet a vége egy-egy hibának, hanem ugorhat is az álomotthon, meghiúsulhat a vásárlás, amiről mi is írtunk korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?