3 °C Budapest
The definition of ESG Criteria, the acronym for Environmental, Social and Governance, in a mock-up agreement

Tőzsdei kulisszatitkok: így választ ma befektetést egy profi hozamvadász

2021. október 22. 10:01

Az egyre népszerűbb ESG-befektetések erdejében nem mindig könnyű a választást, sokszor a profikat is komoly kihívás elé állítja a megfelelő célpont megtalálása. A Budapesti Értéktőzsde is egyre inkább nyit az új trendek felé. Íme néhány kulisszatitok a kiválasztási folyamatról.

Évek óta azt hangoztatjuk, hogy alapvetően változik meg a tőzsdére lépő, vagy tőzsdére igyekvő cégeknek a vállalatirányítási modellje. A befektetők felé átláthatónak kell lenni, minden információt rendelkezésükre kell bocsátani

– mondta az Aegon Alapkezelő rendezvényén Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatói tanácsadója. Ez azért lényeges, mert a napjainkban egyre népszerűbb ESG-befektetésekben is a vállalatirányítás az egyik fontos tényező.

Az ESG szemléletmód és értékrend

"Az ESG-szemléletmód a vállalatok számára előnyös, ezért nem a büntetésekkel érdemes fenyegetni a cégeket, hanem inkább meg kell győzni őket arról, hogy nekik is érdekük alkalmazni ezt a szemléletet. Ha egy cég ESG besorolása kedvezőtlen, akkor az hátrányt jelent a befektetők szemében, ezért a cégeknek megéri a besorolás javítására költeni" – véli Bozsik.

Értékrendet próbálunk a befektetőkhöz igazítani, illetve értékteremtést szeretnénk elérni” – fogalmazta meg a rendezvényen az ESG-befektetések esszenciáját Naffa Helena, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere. Kiemelte, hogy már az iparág is nagyban meghatározza egy vállalat ESG-besorolását, mivel az egyes szektoroknak különböző ESG kockázatuk van.

Iparáganként eltérő ESG kockázati kitettség (Forrás: Sustainalytics)
Iparáganként eltérő ESG kockázati kitettség (Forrás: Sustainalytics)

Az ESG besorolás javítható

A szakember három példával szemléltette, hogyan tudnak a cégek maguk is tenni a jobb osztályzat érdekében, illetve milyen szempontokat vesz figyelembe egy profi intézményi befektető a kiválasztásnál:

  1. Az első példa az orosz Norlisk Nickel iparvállalat, mely a kockázati besorolása alapján szörnyű képet fest, ami részben iparági adottság, de a vállalat működése is extra kockázatot jelentett. Évek óta látszott, hogy kockázatos a cég ESG szempontból, voltak kisebb incidensek, problémák. Majd 2020 májusában egy üzemanyagtarttályból jelentős mennyiségű gázolaj szivárgott a tengerbe. Ez azonban a befektetők számára valamennyire előre jelezhető volt a korábbi gyakorlat alapján.
  2. A második példa Magyarországról jött: a Richter ESG-besorolásában évek óta romló tendencia volt tapasztalható, félő volt, hogy hogy átbillen abba a kategóriába, ami már tiltólistára tette volna bizonyos befektetőknél. A cég vezetése sokat tett ennek a teljesítménynek a javításáért.  Az első ilyen lépés a termékbiztonság területén volt megfigyelhető. Ebben maradt alul a versenytársakhoz képest a magyar cég. Emellett az üzleti etikában, a klinikai vizsgálatokban teljesítettek rosszul. Egy év után megállt a romló tendencia.
  3. A harmadik példa pedig az orosz Tinkoff Bank, mely évekig fantasztikus növekedési számokat tudott felmutatni, nyereséges volt, a bankpapírokhoz képest ötszörös árazással forgott, viszont technológiai vállalatnak kiáltották ki magukat, úgy pedig már olcsónak számítottak. Tavaly a cég alapítóját adócsalási vádakkal letartóztatták, amire 50%-ot zuhant az árfolyam. Az alapító hátrébb lépésének, és a vállalatvezetési szempontok folyamatos javulásának köszönhetően a befektetők elkezdték kiárazni a korábban használt diszkontot, ami háromszorozódáshoz segítette a részvényárfolyamot idén.
    A Tinkoff bank árfolyamváltozása (Forrás: Aegon Alapkezelő, Bloomberg)
    A Tinkoff bank árfolyamváltozása (Forrás: Aegon Alapkezelő, Bloomberg)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 11:33
Mivel a PestiSrácok elszabolta a vele szemben meghozott jogerős bírósági ítélet végrehajtását a bíró...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Holdblog  |  2023. január 27. 06:06
Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és ker...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?