9 °C Budapest
The definition of ESG Criteria, the acronym for Environmental, Social and Governance, in a mock-up agreement

Tőzsdei kulisszatitkok: így választ ma befektetést egy profi hozamvadász

2021. október 22. 10:01

Az egyre népszerűbb ESG-befektetések erdejében nem mindig könnyű a választást, sokszor a profikat is komoly kihívás elé állítja a megfelelő célpont megtalálása. A Budapesti Értéktőzsde is egyre inkább nyit az új trendek felé. Íme néhány kulisszatitok a kiválasztási folyamatról.

Évek óta azt hangoztatjuk, hogy alapvetően változik meg a tőzsdére lépő, vagy tőzsdére igyekvő cégeknek a vállalatirányítási modellje. A befektetők felé átláthatónak kell lenni, minden információt rendelkezésükre kell bocsátani

– mondta az Aegon Alapkezelő rendezvényén Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatói tanácsadója. Ez azért lényeges, mert a napjainkban egyre népszerűbb ESG-befektetésekben is a vállalatirányítás az egyik fontos tényező.

Az ESG szemléletmód és értékrend

"Az ESG-szemléletmód a vállalatok számára előnyös, ezért nem a büntetésekkel érdemes fenyegetni a cégeket, hanem inkább meg kell győzni őket arról, hogy nekik is érdekük alkalmazni ezt a szemléletet. Ha egy cég ESG besorolása kedvezőtlen, akkor az hátrányt jelent a befektetők szemében, ezért a cégeknek megéri a besorolás javítására költeni" – véli Bozsik.

Értékrendet próbálunk a befektetőkhöz igazítani, illetve értékteremtést szeretnénk elérni” – fogalmazta meg a rendezvényen az ESG-befektetések esszenciáját Naffa Helena, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere. Kiemelte, hogy már az iparág is nagyban meghatározza egy vállalat ESG-besorolását, mivel az egyes szektoroknak különböző ESG kockázatuk van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Iparáganként eltérő ESG kockázati kitettség (Forrás: Sustainalytics)
Iparáganként eltérő ESG kockázati kitettség (Forrás: Sustainalytics)

Az ESG besorolás javítható

A szakember három példával szemléltette, hogyan tudnak a cégek maguk is tenni a jobb osztályzat érdekében, illetve milyen szempontokat vesz figyelembe egy profi intézményi befektető a kiválasztásnál:

  1. Az első példa az orosz Norlisk Nickel iparvállalat, mely a kockázati besorolása alapján szörnyű képet fest, ami részben iparági adottság, de a vállalat működése is extra kockázatot jelentett. Évek óta látszott, hogy kockázatos a cég ESG szempontból, voltak kisebb incidensek, problémák. Majd 2020 májusában egy üzemanyagtarttályból jelentős mennyiségű gázolaj szivárgott a tengerbe. Ez azonban a befektetők számára valamennyire előre jelezhető volt a korábbi gyakorlat alapján.
  2. A második példa Magyarországról jött: a Richter ESG-besorolásában évek óta romló tendencia volt tapasztalható, félő volt, hogy hogy átbillen abba a kategóriába, ami már tiltólistára tette volna bizonyos befektetőknél. A cég vezetése sokat tett ennek a teljesítménynek a javításáért.  Az első ilyen lépés a termékbiztonság területén volt megfigyelhető. Ebben maradt alul a versenytársakhoz képest a magyar cég. Emellett az üzleti etikában, a klinikai vizsgálatokban teljesítettek rosszul. Egy év után megállt a romló tendencia.
  3. A harmadik példa pedig az orosz Tinkoff Bank, mely évekig fantasztikus növekedési számokat tudott felmutatni, nyereséges volt, a bankpapírokhoz képest ötszörös árazással forgott, viszont technológiai vállalatnak kiáltották ki magukat, úgy pedig már olcsónak számítottak. Tavaly a cég alapítóját adócsalási vádakkal letartóztatták, amire 50%-ot zuhant az árfolyam. Az alapító hátrébb lépésének, és a vállalatvezetési szempontok folyamatos javulásának köszönhetően a befektetők elkezdték kiárazni a korábban használt diszkontot, ami háromszorozódáshoz segítette a részvényárfolyamot idén.
    A Tinkoff bank árfolyamváltozása (Forrás: Aegon Alapkezelő, Bloomberg)
    A Tinkoff bank árfolyamváltozása (Forrás: Aegon Alapkezelő, Bloomberg)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem