2 °C Budapest
The definition of ESG Criteria, the acronym for Environmental, Social and Governance, in a mock-up agreement

Tőzsdei kulisszatitkok: így választ ma befektetést egy profi hozamvadász

2021. október 22. 10:01

Az egyre népszerűbb ESG-befektetések erdejében nem mindig könnyű a választást, sokszor a profikat is komoly kihívás elé állítja a megfelelő célpont megtalálása. A Budapesti Értéktőzsde is egyre inkább nyit az új trendek felé. Íme néhány kulisszatitok a kiválasztási folyamatról.

Évek óta azt hangoztatjuk, hogy alapvetően változik meg a tőzsdére lépő, vagy tőzsdére igyekvő cégeknek a vállalatirányítási modellje. A befektetők felé átláthatónak kell lenni, minden információt rendelkezésükre kell bocsátani

– mondta az Aegon Alapkezelő rendezvényén Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatói tanácsadója. Ez azért lényeges, mert a napjainkban egyre népszerűbb ESG-befektetésekben is a vállalatirányítás az egyik fontos tényező.

Az ESG szemléletmód és értékrend

"Az ESG-szemléletmód a vállalatok számára előnyös, ezért nem a büntetésekkel érdemes fenyegetni a cégeket, hanem inkább meg kell győzni őket arról, hogy nekik is érdekük alkalmazni ezt a szemléletet. Ha egy cég ESG besorolása kedvezőtlen, akkor az hátrányt jelent a befektetők szemében, ezért a cégeknek megéri a besorolás javítására költeni" – véli Bozsik.

Értékrendet próbálunk a befektetőkhöz igazítani, illetve értékteremtést szeretnénk elérni” – fogalmazta meg a rendezvényen az ESG-befektetések esszenciáját Naffa Helena, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere. Kiemelte, hogy már az iparág is nagyban meghatározza egy vállalat ESG-besorolását, mivel az egyes szektoroknak különböző ESG kockázatuk van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Iparáganként eltérő ESG kockázati kitettség (Forrás: Sustainalytics)
Iparáganként eltérő ESG kockázati kitettség (Forrás: Sustainalytics)

Az ESG besorolás javítható

A szakember három példával szemléltette, hogyan tudnak a cégek maguk is tenni a jobb osztályzat érdekében, illetve milyen szempontokat vesz figyelembe egy profi intézményi befektető a kiválasztásnál:

  1. Az első példa az orosz Norlisk Nickel iparvállalat, mely a kockázati besorolása alapján szörnyű képet fest, ami részben iparági adottság, de a vállalat működése is extra kockázatot jelentett. Évek óta látszott, hogy kockázatos a cég ESG szempontból, voltak kisebb incidensek, problémák. Majd 2020 májusában egy üzemanyagtarttályból jelentős mennyiségű gázolaj szivárgott a tengerbe. Ez azonban a befektetők számára valamennyire előre jelezhető volt a korábbi gyakorlat alapján.
  2. A második példa Magyarországról jött: a Richter ESG-besorolásában évek óta romló tendencia volt tapasztalható, félő volt, hogy hogy átbillen abba a kategóriába, ami már tiltólistára tette volna bizonyos befektetőknél. A cég vezetése sokat tett ennek a teljesítménynek a javításáért.  Az első ilyen lépés a termékbiztonság területén volt megfigyelhető. Ebben maradt alul a versenytársakhoz képest a magyar cég. Emellett az üzleti etikában, a klinikai vizsgálatokban teljesítettek rosszul. Egy év után megállt a romló tendencia.
  3. A harmadik példa pedig az orosz Tinkoff Bank, mely évekig fantasztikus növekedési számokat tudott felmutatni, nyereséges volt, a bankpapírokhoz képest ötszörös árazással forgott, viszont technológiai vállalatnak kiáltották ki magukat, úgy pedig már olcsónak számítottak. Tavaly a cég alapítóját adócsalási vádakkal letartóztatták, amire 50%-ot zuhant az árfolyam. Az alapító hátrébb lépésének, és a vállalatvezetési szempontok folyamatos javulásának köszönhetően a befektetők elkezdték kiárazni a korábban használt diszkontot, ami háromszorozódáshoz segítette a részvényárfolyamot idén.
    A Tinkoff bank árfolyamváltozása (Forrás: Aegon Alapkezelő, Bloomberg)
    A Tinkoff bank árfolyamváltozása (Forrás: Aegon Alapkezelő, Bloomberg)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm