6 °C Budapest
The definition of ESG Criteria, the acronym for Environmental, Social and Governance, in a mock-up agreement

Tőzsdei kulisszatitkok: így választ ma befektetést egy profi hozamvadász

2021. október 22. 10:01

Az egyre népszerűbb ESG-befektetések erdejében nem mindig könnyű a választást, sokszor a profikat is komoly kihívás elé állítja a megfelelő célpont megtalálása. A Budapesti Értéktőzsde is egyre inkább nyit az új trendek felé. Íme néhány kulisszatitok a kiválasztási folyamatról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Évek óta azt hangoztatjuk, hogy alapvetően változik meg a tőzsdére lépő, vagy tőzsdére igyekvő cégeknek a vállalatirányítási modellje. A befektetők felé átláthatónak kell lenni, minden információt rendelkezésükre kell bocsátani

– mondta az Aegon Alapkezelő rendezvényén Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatói tanácsadója. Ez azért lényeges, mert a napjainkban egyre népszerűbb ESG-befektetésekben is a vállalatirányítás az egyik fontos tényező.

Az ESG szemléletmód és értékrend

"Az ESG-szemléletmód a vállalatok számára előnyös, ezért nem a büntetésekkel érdemes fenyegetni a cégeket, hanem inkább meg kell győzni őket arról, hogy nekik is érdekük alkalmazni ezt a szemléletet. Ha egy cég ESG besorolása kedvezőtlen, akkor az hátrányt jelent a befektetők szemében, ezért a cégeknek megéri a besorolás javítására költeni" – véli Bozsik.

Értékrendet próbálunk a befektetőkhöz igazítani, illetve értékteremtést szeretnénk elérni” – fogalmazta meg a rendezvényen az ESG-befektetések esszenciáját Naffa Helena, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere. Kiemelte, hogy már az iparág is nagyban meghatározza egy vállalat ESG-besorolását, mivel az egyes szektoroknak különböző ESG kockázatuk van.

Iparáganként eltérő ESG kockázati kitettség (Forrás: Sustainalytics)
Iparáganként eltérő ESG kockázati kitettség (Forrás: Sustainalytics)

Az ESG besorolás javítható

A szakember három példával szemléltette, hogyan tudnak a cégek maguk is tenni a jobb osztályzat érdekében, illetve milyen szempontokat vesz figyelembe egy profi intézményi befektető a kiválasztásnál:

  1. Az első példa az orosz Norlisk Nickel iparvállalat, mely a kockázati besorolása alapján szörnyű képet fest, ami részben iparági adottság, de a vállalat működése is extra kockázatot jelentett. Évek óta látszott, hogy kockázatos a cég ESG szempontból, voltak kisebb incidensek, problémák. Majd 2020 májusában egy üzemanyagtarttályból jelentős mennyiségű gázolaj szivárgott a tengerbe. Ez azonban a befektetők számára valamennyire előre jelezhető volt a korábbi gyakorlat alapján.
  2. A második példa Magyarországról jött: a Richter ESG-besorolásában évek óta romló tendencia volt tapasztalható, félő volt, hogy hogy átbillen abba a kategóriába, ami már tiltólistára tette volna bizonyos befektetőknél. A cég vezetése sokat tett ennek a teljesítménynek a javításáért.  Az első ilyen lépés a termékbiztonság területén volt megfigyelhető. Ebben maradt alul a versenytársakhoz képest a magyar cég. Emellett az üzleti etikában, a klinikai vizsgálatokban teljesítettek rosszul. Egy év után megállt a romló tendencia.
  3. A harmadik példa pedig az orosz Tinkoff Bank, mely évekig fantasztikus növekedési számokat tudott felmutatni, nyereséges volt, a bankpapírokhoz képest ötszörös árazással forgott, viszont technológiai vállalatnak kiáltották ki magukat, úgy pedig már olcsónak számítottak. Tavaly a cég alapítóját adócsalási vádakkal letartóztatták, amire 50%-ot zuhant az árfolyam. Az alapító hátrébb lépésének, és a vállalatvezetési szempontok folyamatos javulásának köszönhetően a befektetők elkezdték kiárazni a korábban használt diszkontot, ami háromszorozódáshoz segítette a részvényárfolyamot idén.
    A Tinkoff bank árfolyamváltozása (Forrás: Aegon Alapkezelő, Bloomberg)
    A Tinkoff bank árfolyamváltozása (Forrás: Aegon Alapkezelő, Bloomberg)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?