14 °C Budapest

Hol mennyi az iparűzési adó? Helyi iparűzési adó Budapest és vidék, az iparűzési adó csökkentése

2020. szeptember 26. 18:03

Fővárosi önkormányzat iparűzési adó: Budapest iparűzési adó tekintetében ennyivel több, mint vidéken! Elmondjuk, mi az iparűzési adó, mennyi az iparűzési adó KATA adózás esetén.

A helyi iparűzési adó Budapest és vidék esetében is meghatározó tényezője a cégeknek, vállalkozásoknak: a HIPA törvény változása a mikrovállalkozásoktól kezdve egészen a multinacionális cégek leányvállalataiig mindenkit érinteni fog. Cikkünkben leírjuk, hogy 2020-ban hol mennyi az iparűzési adó, hol nincs iparűzési adó és mennyi az iparűzési adó mértéke önkormányzatonként. Milyen, az iparűzési adó 2021 során bekövetkező változásaira kell számítanunk? Segítünk eldönteni, hol érdemes vállalkozást indítanunk, milyen rejtett költségekkel kell számolnunk egy profitorientált vállalkozás kapcsán, elmondjuk, hogyan lesz levonva a helyi iparűzési adó a bevételeinkből.

Mi az iparűzési adó?

A HIPA, vagyis helyi iparűzési adó egy széles körben elterjedt, alkalmazott adózási forma, amelyet az illetékes helyi önkormányzat számára állandó vagy ideiglenes jelleggel fizetünk vállalkozásunk után. A helyi iparűzési adó fizetése akkor kötelező, ha egy vállalkozónak vagy a székhelye vagy a telephelye állandó jelleggel, vagy ideiglenesen 30 napot meghaladó ideig az adott önkormányzat területén található, ott vállalkozói tevékenységeket végez, jövedelmeket szerez.

Az iparűzési adó megosztása

 • Székhelynek minősül a cég alapító okiratában, cégbejegyzésben meghatározott székhely (külföldi esetén annak a magyarországi fióktelepe, vagy a bizalmi vagyonkezelő székhelye). A székhelyét minden vállalkozás szabadon megválaszthatja.
 • Telephelynek minősül az adóalany állandó üzleti létesítménye, ahol részben, vagy egészben iparűzési tevékenységet folytat. A "telephely" kifejezés lehet gyár, üzem, raktár, műhely, bánya, kőolaj- vagy földgázkút, vízkút, szélerőmű, iroda, fiók, képviselet, termőföld, hasznosított ingatlan, ellenszolgáltatásért igénybe vehető közút vagy vasúti pálya.

Ha egy adott vállalkozás székhelye és telephelye külön illetékes önkormányzathoz tartozik, az iparűzési adó megosztása a bevett eljárás.

Az iparűzési adó kiszámítása

A helyi iparűzési adó alapja a vállalkozás nettó árbevétele, amiből levonjuk az eladott áruk beszerzési értékét, a közvetített szolgáltatások értékét, az anyagköltséget, az alvállalkozói teljesítések értékét, illetve a kutatások, kísérleti fejlesztések közvetlen költségét. A helyi iparűzési adó maximális mértéke ennek a maradék, tiszta profitnak nem haladhatja meg a 2%-át!

 • Ideiglenes jelleggel végzett profittermelő tevékenységek (iparűzés) esetén a HIPA mértéke 5.000 Ft naptári naponként.

Hol mennyi az iparűzési adó?

Azt, hogy az iparűzési adó hol mennyi, mindig az illetékes önkormányzat határozza meg: kérheti a fent leírt úton kérhető maximális 2%-ot is, ám teljes mértékben el is tekinthet az iparűzési adó szedésétől. Utóbbi a ritkább eset, ugyanis a legtöbb önkormányzatnak elhanyagolhatatlan bevételforrása a helyi vállalkozásokból befolyt iparűzési adó.

Iparűzési adó Budapest (fővárosi önkormányzat iparűzési adó)

Budapest esetében az aktuális kerületi önkormányzat határozza meg, hogy mennyi az iparűzési adó mértéke 2020 során. Mivel sűrűn lakott nagyvárosról van szó, amelynek magasabb önkormányzati költségei vannak, joggal következtethetünk arra, hogy az iparűzési adó Budapest esetében magasabb lesz, mint egy-egy eldugott faluban, vidéken. Cégalapítás, vállalkozás esetén alaposan tájékozódjunk az aktuális kerületi önkormányzat iparűzési adó törvény kacsán meghatározott százalékairól.

Hol nincs iparűzési adó?

Nem mindegy, hogy az iparűzési adó mértéke a maximális 2%, 1% vagy 0%, főleg, ha nagyobb cégről, nem pedig egy mikrovállalkozásról van szó. Természetesen találhatunk Magyarország területén több olyan falvat is, ahol nincs iparűzési adó, ám számoljunk azzal a veszéllyel is, hogy rengetegen élnek székhelyszolgáltatásból, amelynek valamilyen díja mindenképpen lesz. Jelenleg az országban 367 olyan település van, ahol 0% az iparűzési adó mértéke, a legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben találjuk.

Ki mentes az iparűzési adó alól?

 • A szabályozott ingatlanbefektetési társaságok, azok elővállalkozásai és projekttársaságuk
 • beszerző, értékesítő szövetkezetek
 • bármelyik vállalkozás, amelynek az önkormányzat rendeletben adómentességet (vagy adókedvezményt) biztosít, feltéve, hogy annak adóalapja nem haladja meg a 2.500.000 Ft-ot.

Iparűzési adó kedvezmény

Amellett, hogy a 2,5 milliós adóalap-határig az önkormányzat adhat a vállalkozó számára iparűzési adó kedvezményt vagy mentességet, a vállalkozó jogosult az adóalapja csökkentésére akkor, ha az átlagos statisztikai állományi létszáma az előző adóévhez képest bővült. A helyi iparűzési adó kedvezmény összege növekvő létszám esetében 1.000.000 Ft/fő.

Helyi iparűzési adó KATA adózásnál

Gyakori kérdés, hogy az iparűzési adó KATA átalányadózásnál pontosan hogyan működik? A katás adózás esetében háromféle HIPA fizetési mód lehetséges, attól függően, melyik a legelőnyösebb számunkra:

 • Tételes iparűzési adó fizetés
 • Nettó bevétel alapján történő adómeghatározás (80%)
 • Tételes költségelszámolás

Változtatás esetén az adóév februárjának 15. napjáig kell jelentenünk az adózás változtatásának igényét. Ha lekéssük a határidőt, várnunk kell a következő évig, ha más adózási módban szeretnénk az iparűzési adó összegét fizetni.

Az iparűzési adó bevallása

A helyi iparűzési adó bevallása egy egységesített, központi, vagy az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatvány kitöltésével zajlik papíralapon vagy elektronikus úton.

Helyi iparűzési adó 2021: kik lesznek a nyertesei és a vesztesei a jövő évi változtatásoknak?

A helyi iparűzési adó 2021 során több változtatáson is át fog esni, vetette fel idén a Nemzeti Versenyképességi Tanács - írja a Portfolio.hu. Olyan változásokra kell számítanunk, mint:

 • a HIPA feltöltési kötelezettségének eltörlése,
 • az értékcsökkenési leírás levonhatóvá tétele az adóalapból,
 • a kutatási és fejlesztési költségek ötszöröse csökkentse az adóalapot.

Az iparűzési adó módosításai az önkormányzatok számára hatalmas veszteséget fognak okozni (2019-ben országos szinten 827 milliárd Ft folyt be helyi iparűzési adó beszedéséből). Összességében a HIPA módosításának a nagyvállalatok lesznek a legnagyobb nyertesei, élén az Audi Hungária Kft-vel.

Mennyit fognak megtakarítani a vállalkozások az iparűzési adó alapjából levon értékcsökkenéssel?

 • Mikrovállalkozás esetében 7%
 • Kis- és középvállalkozás esetében 9%
 • Nagyvállalkozás esetében 12%
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. február 25. 07:09
Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a mágikus hetes amerikai tech(hez kötött) papír Y...
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem