31 °C Budapest

Címke: szélerőmű (20 cikk)

Pénzcentrum | 2013. június 16. 11:00

Hamarosan eljön az ingyen utazások kora?

Elképesztő fejlődés tapasztalható a napelemes rendszereknél, amit mit sem bizonyít jobban, mint hogy a napenergia már a közeledési szegmensben is kezdi megmutatni képességeit. Az elektromos autókat töltő napelemes parkolók mellett nemrég egy tisztán napenergiát hasznosító hajó megkerülte a Földet, míg egy svájci kísérleti repülőgép napelemek által 36 órát képes a levegőben maradni. Habár az olajkorszak dominanciájának megdöntésére a következő egy-két évtizedben még nem lehet számítani, az elektromos közlekedés egyre látványosabban tör utat maga számára.

Pénzcentrum | 2012. augusztus 3. 09:01

Napelem, szélerőmű? Egyelőre késik a támogatás

A hírek szerint tovább csúszhat a megújuló energia új támogatási rendszerét jelentő ártámogatási rendszer indulása, amennyiben a minisztérium valóban nem küldte még ki Brüsszelbe a tervezetet. Közben egyre nő Magyarország elmaradása a megújuló energia terén.

Nagy Bálint | 2012. június 18. 04:46

Napelemet raknál a házra? Így kell adóznod utána

Bár az tény, hogy az áramszolgáltatóknak Magyarországon kötelezően át kell venniük a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekben megtermelt áramot, nagy kérdés ugyanakkor, hogy túltermelés esetén van-e a háztartási kiserőművek tulajdonosainak adófizetési kötelezettsége. A NAV állásfoglalása szerint igen cizellált a kép, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben egyedi elbírálás alá esik az "adóalany".

Pénzcentrum | 2012. április 15. 12:24

Lebegő szélerőmű, "ingyenelem": ezt Verne Gyula is megirigyelné

A klímaváltozással kapcsolatos félelmek, a fosszilis energiahordozók árának növekedése, illetve a készletek apadása egyre több figyelmet irányítanak a megújuló energiaforrásokra. Az elmúlt bő tíz év során lezajlott technológia fejlesztéseknek köszönhetően a megújulók versenyképessége egyre javul. A többnyire hagyományos megoldásokat tökéletesítő jól látható piaci szereplők mellett sok kisebb társaság is végez kutatásokat a megújuló energiák hasznosítása terén, nem egy esetben teljesen új utat keresve a zöld energia termelés hatékonyságának javítására. Az elmúlt hetekben két nagyon érdekes innováció járta be a világot: egy amerikai társaság repülő szélerőmű fejlesztésével hajtott végre eredményes kísérletet, míg egy walesi cég a beltéri fény energetikai hasznosításában ért el sikert, igen kényelmetlen helyzetbe hozva ezzel az eldobható elemek gyártóit.

Pénzcentrum | 2012. április 2. 15:05

Új uniós direktíva: így zöldítenék a magyar épületeket is

A középületek folyamatos korszerűsítése, az energiafogyasztás csökkentése, a fogyasztók jobb informálása, a nagyvállalatok rendszeres energiaauditjának kötelező lefolytatása, egyebek mellett ezek állnak az Európai Unió új energiahatékonysági irányelvének tervezetében. Lehetséges, hogy az energiahatékonyság terén is kötelező érvényű vállalásokat kell tenniük a tagállamoknak.

Pénzcentrum | 2011. október 19. 11:05

Kiderült: soha nem látott áramdrágulás elé nézünk

A következő húsz évben folyamatosan emelkedő áramárakkal szembesülhetnek az európai fogyasztók a növekvő megújuló-energiatermelés következtében, derül ki egy kiszivárgott, az Európai Bizottság számára készített jelentésből.

Pénzcentrum | 2011. szeptember 20. 13:07

Zöld tarifát dobott piacra az ELMÛ

Magyarországon elsőként az ELMÛ-ÉMÁSZ csoport kínál tisztán megújuló forrásból származó villamos energiát ügyfelei részére. A társaság "Zöld Tarifáját" választó fogyasztók áramigényének kielégítését a csoporthoz tartozó Hernád folyón lévő vízerőmű biztosítja majd. A tarifa energiadíja 10%-kal lesz magasabb - derült ki a társaságcsoport mai sajtótájékoztatóján.

Orosz Márton | 2011. június 29. 10:00

Praktiker: zöldítéssel és webshoppal a válság ellen

Jelenleg nincs napirenden a terjeszkedés a Praktikernél - hangzott el a barkácslánc mai sajtótájékoztatóján. Az áruházlánc 31,8 milliárd forintos nettó árbevételre tett szert a 2010-es üzleti esztendőben, szemben a 2009-es nettó 35,4 milliárddal. Idén jönnek az energiatakarékos háztartáshoz információkat nyújtó zöld pontok, valamint az áruházi mobiltelefonos vásárlás is kiépítésre kerül.

Pénzcentrum | 2011. május 1. 17:02

Kevesebbet fizethetnénk az áramért: ez kell hozzá

A szabad piacon működő, már megtérült szélturbinák által előállított villamos energia kedvező termelői ára csökkenti a lakossági villamos energia árat - derül ki a dán, német és osztrák tapasztalatokból. Az árcsökkentő hatás mértéke annál nagyobb, minél jelentősebb arányban vesznek részt a szélerőművek a villamosenergia-termelésben. A megtérülést követően jelentkező kedvező hatás az alacsony működési költségeknek köszönhető - állítja a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) közleményében.