15 °C Budapest

Lecsapott az MNB szigora: engedélyeket vont be a jegybank

2020. március 11. 12:02

Szigorúan fellép a továbbiakban az MNB az alapvető működési adataikat a jegybanknak késedelmesen vagy egyáltalán nem megküldő pénzügyi vállalkozásokkal szemben. A mulasztók - e piac közel ötöde - a felszólításokon, bírságon túl végső esetben engedély-visszavonásra számíthatnak a felügyelési munka akadályozásáért. A jegybank súlyos adatszolgáltatási jogsértések miatt vonta vissza most a Credit Unió Pénzügyi Zrt. és a Pannon Star Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt. engedélyét is.

A tavalyi év során negyedévente átlagosan kb. 45 db olyan, bankcsoporthoz nem tartozó pénzügyi vállalkozás működött Magyarországon, amely a határidőt elmulasztva késedelmesen, vagy egyáltalán nem küldte meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára a tevékenységét bemutató éves vagy negyedéves adatokat. Akadnak olyanok is, amelyek azóta sem teljesítették jogszabály alapján előírt adatszolgáltatási kötelezettségüket - írja közleményében a jegybank.

E mulasztások megnehezítik, hogy a jegybank érdemben, felelősségteljesen tudja felügyelni az adott pénzügyi vállalkozásokat. Nem zárható ki, hogy az érintett piaci szereplők esetében további működési problémák is lehetnek, netán tőkehelyzetük sem megfelelő.

A piacok biztonsága, a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében ezért az MNB 2020-tól szigorúan fellép a késlekedőkkel szemben. Ezek az intézmények - a vétségek egyedi jellemzői alapján - figyelmeztetést, bírságot kapnak majd, végső eszközként pedig a jegybank visszavonhatja tevékenységi engedélyüket.

E gyakorlat bevezetésével a jegybank célja, hogy összességében ne telhessen el 6 hónapnál hosszabb olyan időszak, ami alatt az MNB nem rendelkezik információval egy felügyelt pénzügyi vállalkozás tevékenységéről. E fél éves (több felügyeleti kötelezést, figyelemfelhívást is magában foglaló) periódus lejárta azt is jelenti, hogy az adott pénzügyi vállalkozás már bő 3 hónapot csúszott kötelező adatainak beküldésével.

Az MNB ezzel az eszközzel élt most is, amikor ma közzétett határozataiban visszavonta az eddig hitel- és pénzkölcsön nyújtásával foglalkozó Credit Unió Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és a Pannon Star Pénzügyi Szolgálató Zrt. tevékenységi engedélyeit (utóbbi társaság esetében elutasítva a pénzügyi vállalkozás kérelmét is, hogy a jegybank korábbi határozatának kötelezését későbbi határidőre teljesíthesse). Az MNB elrendelte mindkét társaság végelszámolását, s végelszámolónak a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-t jelölte ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MNB felügyelete alá jelenleg 225 nem bankcsoporthoz tartozó pénzügyi vállalkozás tartozik, amelyek jellemző tevékenysége hitel- és pénzkölcsön nyújtás, lízing, követelésvásárlás, folyó faktoring és kézizálog kölcsön nyújtása (a hitelintézetektől eltérően betétet, egyéb pénzügyi eszközöket nem gyűjthetnek).

A bankcsoporthoz nem tartozó pénzügyi vállalkozások helyzete üzemméretük, tevékenységük és jövedelmezőségük szerint viszont igen eltérő. Általában a nem prudensen működő piaci szereplőknél fordul elő, hogy nem teljesítik adatszolgáltatásukat, váratlanul elérhetetlenné válnak, nem veszik át a jegybank elektronikusan kézbesített küldeményeit, vagy éppen figyelmen kívül hagyják az MNB egyéb hivatalos jelzéseit is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm