Kiderült a nagy ATM-titok: fogalmad sincs, mit művel a háttérben a bankod

Kiderült a nagy ATM-titok: fogalmad sincs, mit művel a háttérben a bankod

2019. szeptember 6. 11:55

A magyarországi bankok több ezer ATM-et üzemeltetnek országszerte, amelyek közül természetesen előfordul, hogy néhány meghibásodik. Ez a szimpla statisztikai törvényszerűség nem vigasztal minket, ha pont az az ATM nem működik, amiért akár kilómétereket utaztunk. Ennél csak az a bosszantóbb eset, ha hetek múlva visszatérünk, és ugyanúgy azt tapasztaljuk, hogy az adott ATM még mindig hibás. Hogyan kezelik a bankok az ATM meghibásodásokat? Egyáltalán, a bank feladata ez? Az ATM-hez kapcsolódó díjak fedezik azokat a költségeket, amik az automaták üzemeltetésével a banknak felmerülnek? Ezekről kérdeztük a hazai pénzintézeteket.

Szinte minden ATM-et használóval megesett már, hogy a kinézett ATM valamelyik funkciója nem volt elérhető, vagy egyenesen maga a készülék nem üzemelt. A bankok meglehetősen sok ATM-et üzemeltetnek, ezek között pedig természetes, hogy néha előfordul meghibásodás. Arról kérdeztük a pénzintézeteket, hogy miképp észlelik a hibákat, és egyáltalán, ki végzi a karbantartást. Azt is megkérdeztük tőlük, hogy az ATM-ekhez kapcsolódó díjak (például készpénzfelvételi díj, stb.) fedezik-e a költségeket. Alább olvashatók a válaszok.

Drága a bankszámlád? Találj olcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

A Budapest Banknál beszállító végzi az ATM üzemeltetését és karbantartását, azok állapotát állandó ellenőrzésekkel követik nyomon. Az, hogy mennyi időn belül javítják ki a meghibásodást, a probléma jellegétől függ, de mindig törekszenek az ATM állásidejének minimalizálására. Az ATM-listában az összes ATM szerepel, pillanatnyi állapottól függetlenül. Azt, hogy mennyibe kerül egy ATM fenntartása, és ezeket a költségeket fedezik-e az ATM-specifikus bevételek, a bank nem árulta el.

A CIB Banknál a karbantartást és üzemeltetést egyaránt külső szolgáltató végzi, a meghibásodást monitoring, vagy ügyfélbejelentés alapján észlelik. Ha hibát észlelnek, akkor azt egy munkanapon belül kijavítják állításuk szerint. A bank azt írja, hogy a meghibásodott ATM is szerepel a bank weboldalán feltüntetett listában, ám ha tervezett, egész napos karbantartásra kerül sor, azt minden esetben jelzik a honlapon.

Azt, hogy mennyibe kerül egy ATM fenntartása, mekkorák a költségek, a CIB nem árulta el, annyit azonban elmondtak, hogy igyekeznek a teljes állományra nézve nyereségesen üzemeltetni az ATM-hálózatot. Állításuk szerint több ATM is veszteségesen működik az országban, ezeket igyekeznek ellensúlyozni a nyereségesen működő automatákkal. Az ATM hálózat fenntartásának egyik legfontosabb szempontja azonban az országos lefedettség, vélhetően ezért nem szüntetik meg a veszteséges ATM-eket.

A bankváltás csak két perc! Találj olcsó bankszámlát a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az Erste ATM hálózata a bank tulajdonában áll, a működéssel kapcsolatos jelzéseket a bank központjában a terminálmenedzsment felügyeli a nap 24 órájában - válaszolták. A szervizelést a gyártó vállalat végzi, és a megállapodás szerint egy munkanapon belül el kell végezni a javítást. A bank válasza szerint a műszaki problémák ritkák, gyakoribb probléma, hogy egy-egy címlet kifogy.
A bank válaszából is az látszik, hogy az ATM üzemeltetése önmagában nem termel nyereséget a pénzintézetnek, a beszerzési és telepítési költségek ugyanis magasak, fenntartásukat nem fedezik a hozzájuk kapcsolódó bevételek. A kiadásokat főleg a szolgáltatásfejlesztés, a készpénzgazdálkodáshoz kapcsolódó költségek, a szervíz átalány, az ad-hoc szervízköltségek és a hálózat felügyelete teszi ki.

Az MKB-nál az üzemeltetést az erre specializálódott külső partnerrel közösen végzik. Az eszközhöz tartozó felügyeleti rendszer folyamatosan monitorozza az eszközpark működését, szükség esetén azonnal értesíti a szakértőt a hibához rendelt csatornákon. Persze az ügyfelek és a fiók dolgozóinak jelzései alapján is figyelik a hibákat. Kisebb jellegű hiba esetén akár távúton is elvégezhető a szervizelés, ez ilyenkor pár másodpercet vesz igénybe, ha azonban helyszíni beavatkozást igényel a probléma, akkor pár óra alatt történik meg a javítás.

Hasonlítsd össze a bankszámlák díjait kalkulátorunkban!

A bank azt írja, hogy a weboldalon feltüntetett listát folyamatosan frissítik, és tapasztalataik szerint azon mindig az ATM aktuális állapotának megfelelő információ található. Az MKB válaszában is kiemeli, hogy az ATM nem egy nyereségorientált banki szolgáltatás, ezek működtetése nem pusztán a költségtényezők figyelembe vételével történik. Az elsődleges szempont a bank válasza szerint az ügyfelek igényeinek kielégítése, ezért folyamatosan dolgoznak az eszközpark megújításán.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az OTP megjegyzi, hogy több mint 2000 ATM-et üzemeltetnek országszerte, amelyeket szintén egy rendszer monitoroz, a felmerülő probléma esetén a lehető leggyorsabban megpróbálják azt kijavítani, ebben pedig külső szerződéses partnerük segít nekik. A bank azt kéri az ügyfelektől, hogy amennyiben meghibásodást találnak, jelezzék azt a bank telefonos ügyfélszolgálatán.
A Takaréknál a Szövetkezeti Hitelintézetek és a Csoport központi bankjával szerződött külső bankok maguk üzemeltetik az ATM-eket, így itt picit bonyolultabb a sztori. Alapvetően azonban a központi banknak van szerződése az authorizációs rendszerre, mindazonáltal kidolgozás alatt van egy központi ATM üzemeltetési szolgáltatás.

Ne fizess sokat a bankodnak feleslegesen! Olcsó bankszámlákért keresd fel kalkulátorunkat!

A monitorozást a szerződött külső partner végzi, de azt tervezi a bank, hogy egy saját ATM felügyeleti rendszert alakítanak ki. Elmondásuk szerint van olyan hiba, amit azonnal orvosolni tudnak, a bank központi listájában pedig szerepelnek az aktuálisan nem működő ATM-ek is, a lista ugyanis nem interaktív. A költségekről bőven nem beszélt a Takarék, annyit azonban elmondtak, hogy a költségeket nem fedezik, a készülékek csak a forgalmas helyeken hoznak bevételt.

Az UniCredit Bank ATM-einek üzemeltetését a CRITERION Készpénz-logisztikai Kft. végzi, javításukat pedig a gyártó magyarországi képviselője és márkaszervize, a Diebold-Nixdorf Magyarország Kft. Az ATM-ek aktuális állapotát szoftverrel ellenőrzik, ami azonnal jelzi a meghibásodást. A hiba kijavításának ideje a meghibásodás jellegétől függ. Ha a probléma komolyabb, akkor a javítás már sok mindentől függ: napszaktól, ünnepnaptól, stb. Az ATM keresőt nem módosítják minden meghibásodás esetén, mert - elmondásuk szerint - a legtöbb hiba kijavításának ideje törekéde annak az időnek, míg az ATM-es listán frissítenék.

A K&H csak annyit írt, hogy kiemelt figyelmet fordítanak 474 ATM berendezésük folyamatos rendelkezésére állására, az esetlegesen felmerülő technikai hibák javítására - konkrétumokat tehát nem árultak el. A Raiffeisen sem eresztette bő lére a választ: a meghibásodás észlelésének ideje a hiba jellegétől függ, akárcsak annak kijavítási ideje.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25