22 °C Budapest
Ingyen tízezrekről mond le rengeteg magyar: mától ez végleg megváltozhat

Ingyen tízezrekről mond le rengeteg magyar: mától ez végleg megváltozhat

2019. június 3. 16:31

Egyre több pénz áll a magyarok folyószámláján - 2019. áprilisában ez tovább nőtt. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a lakossági betétek átlagkamata tovább csökkent. A növekvő folyószámla-betét állományával egy időben a lekötött betétek aránya stagnál. A "szuperbefektetésként" emlegetett államkötvény a mai napon indult, kíváncsian várjuk, hogy ennek a papírnak sikerül-e megtörnie a párnacihák egyeduralmát.

Enyhén nőtt a lakossági banki betétek átlagkamata, bár az emelkedés alig érzékelhető - 0,3 százalékpontos az MNB legfrissebb statisztikái szerint. Az éven belüli betétek 0,2 százalékot fialnak egy év alatt, az éven túliak 0,66 - ezek pedig még csökkentek is márciusról áprilisra.

Egy év alatt a betétek átlagkamata nem változott érdemben, 0,31 százalékról 0,27 százalékra csökkent. Az éven túli betéteknél nagyobb esést láthatunk, ott éves viszonylatban 0,9 százalékról 0,66-ra mérséklődött a kamat. Így tehát bár a lakosság örül az alacsony hitelkamatoknak, szomorú lehet az alacsony betéti kamatok miatt.

Nem is nagyon köti le a pénzét senki. 2019 áprilisában 214 milliárdot kötöttek le a magyarok. Ez kimutathatatlan mennyiség a folyószámlákra érkező 6307 milliárdhoz képest. Ráadásul még az utóbbi kategóriában folyamatos az emelkedés, a lekötött betéteknél éves szinten stagnálást láthatunk. Ez cseppet sem meglepő, látva a fenti kamatokat. Az alternatíva ugyanis meglehetősen kedvező.

Ma rajtolt a szuperállampapír

Ma indult el a korábban nemzeti kötvényként ismert Prémium Állampapír Plusz. A papír fix kamatot ígér 5 éven keresztül, a kamat mértéke ráadásul évről évre nő. Így míg első évben átlagosan 3,75 százalék az átlagkamat, addig az ötödik év végére már 6 százalék lesz - éves átlagban öt éven keresztül 4,95 százalék lesz az átlagkamat. Ezzel a fenti kamatot ígérő bankbetétek nem tudnak versenyezni.

Nagy kérdés, hogy az új befektetés vajon megmozgatja-e a folyószámlákon pihenő 6300 milliárdot (bár tegyük hozzá, ezek jó része mozdíthatatlan, hiszen a lakosság jellemzően ebből fedezi kiadásai nagy részét). Ez azonban erősen kérdéses, hiszen az eddigi, változó kamatozású PMÁP (ami sok esetben kedvezőbb is lehet, mint az új papír) sem tudta kimozdítani a lakosságot a be nem fektetési hajlamából. Az új állampapírról itt olvashatsz bővebben:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A papír megvásárolható az államkincstártól közvetlenül, de a postán és a kereskedelmi bankokban is. Aki a likviditás miatt nem kívánja megvásárolni az állampapírt, az sem jár el helyesen, hiszen az - jelenállás szerint - bármikor visszaváltható, kamatfordulókor a névértéken, egyéb időszakokban pedig a névérték 99,75 százalékán - az addig időarányosan megszerzett kamat pedig kifizetésre kerül. Hogy különböző időpontokban visszaváltott állampapírral mennyit lehet keresni, itt írtunk bővebben:

Azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy az alacsony kockázatú befektetések között nem sok alternatívája van az állampapírnak, aki hajlandó kockázatot vállalni, az akár kétszámjegyű hozamokat is elérhet - persze a bukás mértéke is lehet nagy. Ehhez azonban részvényeket, esetleg alapokat kell vásárolni - a siker azonban itt sem garantált. A kockázatosabb befektetésekről ebben a cikkben írtunk bővebben:

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 15:57
Néhány napja még arra utalt Huth Gergely, hogy a PestiSrácok jövője is bizonytalanná vált a Pesti TV...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?