8 °C Budapest
Ingyen tízezrekről mond le rengeteg magyar: mától ez végleg megváltozhat

Ingyen tízezrekről mond le rengeteg magyar: mától ez végleg megváltozhat

2019. június 3. 16:31

Egyre több pénz áll a magyarok folyószámláján - 2019. áprilisában ez tovább nőtt. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a lakossági betétek átlagkamata tovább csökkent. A növekvő folyószámla-betét állományával egy időben a lekötött betétek aránya stagnál. A "szuperbefektetésként" emlegetett államkötvény a mai napon indult, kíváncsian várjuk, hogy ennek a papírnak sikerül-e megtörnie a párnacihák egyeduralmát.

Enyhén nőtt a lakossági banki betétek átlagkamata, bár az emelkedés alig érzékelhető - 0,3 százalékpontos az MNB legfrissebb statisztikái szerint. Az éven belüli betétek 0,2 százalékot fialnak egy év alatt, az éven túliak 0,66 - ezek pedig még csökkentek is márciusról áprilisra.

Egy év alatt a betétek átlagkamata nem változott érdemben, 0,31 százalékról 0,27 százalékra csökkent. Az éven túli betéteknél nagyobb esést láthatunk, ott éves viszonylatban 0,9 százalékról 0,66-ra mérséklődött a kamat. Így tehát bár a lakosság örül az alacsony hitelkamatoknak, szomorú lehet az alacsony betéti kamatok miatt.

Nem is nagyon köti le a pénzét senki. 2019 áprilisában 214 milliárdot kötöttek le a magyarok. Ez kimutathatatlan mennyiség a folyószámlákra érkező 6307 milliárdhoz képest. Ráadásul még az utóbbi kategóriában folyamatos az emelkedés, a lekötött betéteknél éves szinten stagnálást láthatunk. Ez cseppet sem meglepő, látva a fenti kamatokat. Az alternatíva ugyanis meglehetősen kedvező.

Ma rajtolt a szuperállampapír

Ma indult el a korábban nemzeti kötvényként ismert Prémium Állampapír Plusz. A papír fix kamatot ígér 5 éven keresztül, a kamat mértéke ráadásul évről évre nő. Így míg első évben átlagosan 3,75 százalék az átlagkamat, addig az ötödik év végére már 6 százalék lesz - éves átlagban öt éven keresztül 4,95 százalék lesz az átlagkamat. Ezzel a fenti kamatot ígérő bankbetétek nem tudnak versenyezni.

Nagy kérdés, hogy az új befektetés vajon megmozgatja-e a folyószámlákon pihenő 6300 milliárdot (bár tegyük hozzá, ezek jó része mozdíthatatlan, hiszen a lakosság jellemzően ebből fedezi kiadásai nagy részét). Ez azonban erősen kérdéses, hiszen az eddigi, változó kamatozású PMÁP (ami sok esetben kedvezőbb is lehet, mint az új papír) sem tudta kimozdítani a lakosságot a be nem fektetési hajlamából. Az új állampapírról itt olvashatsz bővebben:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A papír megvásárolható az államkincstártól közvetlenül, de a postán és a kereskedelmi bankokban is. Aki a likviditás miatt nem kívánja megvásárolni az állampapírt, az sem jár el helyesen, hiszen az - jelenállás szerint - bármikor visszaváltható, kamatfordulókor a névértéken, egyéb időszakokban pedig a névérték 99,75 százalékán - az addig időarányosan megszerzett kamat pedig kifizetésre kerül. Hogy különböző időpontokban visszaváltott állampapírral mennyit lehet keresni, itt írtunk bővebben:

Azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy az alacsony kockázatú befektetések között nem sok alternatívája van az állampapírnak, aki hajlandó kockázatot vállalni, az akár kétszámjegyű hozamokat is elérhet - persze a bukás mértéke is lehet nagy. Ehhez azonban részvényeket, esetleg alapokat kell vásárolni - a siker azonban itt sem garantált. A kockázatosabb befektetésekről ebben a cikkben írtunk bővebben:

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?