19 °C Budapest
Filléres dilemma az ATM-nél: sokan még mindig ragaszkodnak hozzá

Filléres dilemma az ATM-nél: sokan még mindig ragaszkodnak hozzá

2019. május 31. 14:32

Senki nem kötelez minket arra, hogy az ATM-es készpénzfelvételkor kérjünk bizonylatot. A környezetvédelmi szempontok mellett enyhe biztonsági, és bármilyen meglepő, egészségügyi kockázatai is lehetnek a készpénzfelvételkor kinyomtatott bizonylatoknak. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyarok mekkora aránya nyomtat bizonylatot készpénzfelvételkor.

Aki vett már fel készpénzt, az tisztában van azzal, hogy sok ATM-en a készpénzfelvétel és a készpénzfelvétel bizonylattal két különböző menüpont, így egyáltalán nem kötelező nekünk kinyomtatni azt. A legfontosabb funkciója természetesen az, hogy megnézzük az egyenlegünket, erre azonban a mobilapplikáció is tökéletesen alkalmas. Kíváncsiak voltunk, hogy a magyarok hány százaléka nyomtat bizonylatot készpénzfelvételkor.

Megkérdeztünk 10 Magyarországon működő nagybankot, hogy az ügyfelek hány százaléka nyomtat bizonylatot. Sokra nem mentünk vele, a legtöbb bank nem gyűjt erre vonatkozó adatot, amelyik meg igen, az nem bocsátotta rendelkezésünkre. Leszámítva az MKB Bankot:

Náluk az ügyfelek 59 százaléka bizony nyomtat bizonylatot készpénzfelvételkor.

Természetesen ez minden banknál változhat, ebből az adatból viszont arra következtethetünk, hogy az arány a többi banknál is hasonló lehet. A K&H válaszában azt írta, hogy bár nincs adatuk a bizonylat-kérések arányáról, elmondták, hogy a mobilbank használatát és az SMS értesítés beállítását javasolják, ahol azonnal megtekinthető az egyenleg a tranzakció után.

Az Erste Banknál több olyan tranzakciótípus is végezhető ATM-en, ami sokszor jogszabályi előírás miatt bizonylatköteles. Ilyen például az ATM-es készpénzbefizetés. Készpénzfelvételnél ugyanakkor azt látja az Erste, hogy növekszik azon ügyfelek arány, akik nem kérnek bizonylatot. Az OTP Bank is mobilbank és az SMS szolgáltatás használatára buzdít.

A kockázatokról és mellékhatásokról

A papírhasználat környezeti hatásival mindenki tisztában van. Teljes értelmetlen a kis cetliket kinyomtatni, miközben az internetbankos és mobilbankos felületek azonnal lekövetik a tranzakciókat. Fontos kiemelni, hogy bár a bankok ezen felületek alternatíváiként emlegetik az SMS-értesítéseket, azoknak némely esetben díja van, míg az internetes felületeknek nincs közvetett költsége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A környezeti hatások mellett érdemes beszélni a kockázatokról. Népszerű hoax, hogy a banki bizonylat tartalmaz olyan adatokat, amelyeket felhasználva a "hekkerek" már könnyen lerámolhatják a számlát.

Ez a félelem manapság nem alaptalan, ennek ellenére a fenti legenda nem igaz.

Az egyedüli kockázatot az jelenti, hogy amennyiben az eldobott/otthagyott cetlin megjelenő szám kellően nagy, az ötletet adhat egy épp arra járó rossz szándékú polgártársunknak arra, hogy kedvet kapjon a kártya elemelésére és az azon levő összeg leemelésére. De lássuk be, erre nem sok esély van, a kis kinyomtatott cetli így javarészt biztonságos.

De nem az egészségünkre - amennyiben azok ugyanis hőpapírból készülnek, úgy az a helyzet, hogy azok akár rákkeltőek is lehetnek. Korábban a Pénzcentrum ugyanis megírta, hogy a hőpapírból készült blokkok, számlák, jegyek stb. meglehetősen károsak az egészségre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?