25 °C Budapest

Bődületes vagyon lapul a leggazdagabb magyaroknál: egyre többen vannak

2018. szeptember 22. 14:30

Meghaladta a 4600 milliárd forintot a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon, az egy ügyfélre eső vagyon ezzel megközelítette a 110 millió forintot. Kezelt vagyon tekintetében az UniCredit, az ügyfélszámláknál pedig az Equilor ment nagyot fél év alatt, miközben az MKB privátbankjánál látott vagyonfelfutás elég volt ahhoz, hogy átrendezze az erőviszonyokat és a szolgáltató felérjen a legnagyobb kezelt vagyonnal bíró privátbankoknak járó dobogóra.

Június végével bezárólag a privátbanki szolgáltatóknál lévő vagyon meghaladta a 4600 milliárd forintot, ezzel újabb fontos szintet lépett át a szektor. A 4612 milliárd forintos vagyonállomány 2017 év végéhez képest közel 9 százalékos, éves összevetésben pedig közel 16 százalékos bővülést jelent.

Ezzel a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyonának több mint 9 százaléka van privátbanki ügyfelek kezében.

Az ügyfélszámla számában volt egy jelentősebb visszaesés 2017-ben, ami annak köszönhető, hogy a Citi lakossági ügyfeleit az Erste elsősorban a prémium banki szegmensébe vezette át. Ettől függetlenül szektorszinten a kezelt privátbanki vagyon növekedése töretlen, az idei első félévben pedig az ügyfélszámla-növekedés is magára talált. 

Az idei első félévben a szolgáltatók közül csak a Bank Gutmann emelt limitet, a korábbi 300 millióról 320 millióra (ebben szerepet játszhatott a forint gyengélkedése is). A legmagasabb belépési limittel rendelkező szolgáltatók sorrendje ezzel együtt sem változott, továbbra is a Bank Gutmanné a legnagyobb immár 320 millióval, ezt követően az UniCredit, az MKB és a K&H holtversenyben van a második helyen 100 milliós limittel. A legalacsonyabb belépési összeghatárok között a Generali 10 milliós belépési határa után a Budapest Banké a második legalacsonyabb 25 millióval.

Az egy ügyfélszámlára eső vagyonban az MKB Private Banking büszkélkedhet a legmagasabb, 286 milliós vagyonnal, nem sokkal mögötte a HOLD Alapkezelő következik 255 millióval. A teljes piacra vonatkozó adatok szerint egy ügyfél számláján átlagosan 109 millió forintos vagyon volt június végén, ami több mint 6 százalékos növekedés a 2017 év végén mért közel 103 millióhoz képest. 

Az ügyfélszámlák a 2017-es visszaesés után ismét erőre kaptak, június végén 42,3 ezer ügyfélszámla volt a hazai privátbanki szolgáltatóknál, ami közel 5 százalékos növekedést éves összevetésben, de még félév alatt is közel 3 százalékos bővülést láthatunk. A vagyon- és ügyfélszámlaadatok bővülési üteme alapján elmondható, hogy egyre zsugorodik a piac az új ügyfelek bevonását tekintve, miután az ügyfélszámlák már nem tudnak olyan ütemben bővülni a szolgáltatóknál, mint a kezelt vagyon, tehát egyre kevesebb ügyfélszámlán koncentrálódik egyre több vagyon.

Fél év alatt a legkiugróbb növekedést az Equilor mutatta fel, a 2017 év végi 400 ügyfélszámla június végére 450-re duzzadt, ami 12,5 százalékos bővülés. Az Equilor után az UniCredit mutatta fel fél év alatt a legnagyobb növekedést az ügyfélszámlában több mint 8 százalékos bővüléssel, ezt követően a Budapest Bank került a harmadik helyre 7,3 százalékkal.

A szolgáltatók közül a júniussal bezáruló fél évben A HOLD Alapkezelőnél, az MKB-nál, a Generalinál és az SPB-nél csökkent a számlaszám, utóbbinál a szolgáltató elmondása szerint amiatt, hogy jelentősebb átszerződések voltak a privátból prémiumba, ami a kezelt vagyon mellett a számlaszámot is érintette. 

A számlaadatoknál jóval nagyobb ütemű bővülést lehetett látni a kezelt vagyonban, 2017 június végéhez képest közel 16 százalékkal nőtt a privátbanki vagyon, fél év alatt pedig közel 9 százalékkal. Ezzel a hazai privátbanki szolgáltatók még saját becsléseiket is felülmúlták, egy évvel ezelőtt a válaszadók többsége 4-8 százalék közötti vagyonbővülést várt egyéves időtávon a piac egészétől. A legnagyobb arányú vagyonbővülést hat hónap alatt az UniCredit produkálta, ahol a tavaly év végi 172 milliárdnyi kezelt vagyont sikerült 235 milliárdra növelni. Az UniCredit privátbankja mögött a második legnagyobb bővülést az MKB mutatta fel közel 18 százalékkal, a harmadik helyen pedig a Concorde Értékpapír végzett több mint 12 százalékkal. Éves összevetésben az UniCredit és az MKB tudott egyedül 40 százalék feletti vagyonbővülést produkálni.

A legnagyobb vagyont továbbra is az OTP privátbankja kezeli több mint 1600 milliárd forinttal, a második helyen a Raiffeisen privátbankja áll 513 milliárddal, az MKB privátbankja pedig az utóbbi évben látott jelentős vagyoni felfutásnak köszönhetően megelőzte az Erstét és bejött a harmadik helyre 500 milliárd forintnyi kezelt vagyonával.


Az adatok szerint átlagosan közel 115 ügyfélszámla jut egy privátbanki tanácsadóra, a legtöbb ügyfélszámlával az equiloros privátbankároknak kell megküzdeniük, fejenként 225-tel, a legkevésbé terhelt privátbankárok pedig a Raiffeisennél vannak, ahol átlagosan 62 ügyfél jut egy tanácsadóra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindez jól mutatja, milyen nagy teher van a bankárokon, gyakorlatilag az iparágban lévő több mint 4600 milliárd forintos vagyonért 377 privátbankár felel szektorszinten. Igaz, minden évben nő valamelyest a privátbankárok száma, de az elmúlt félévben látott 8 fős bővülés kevés ahhoz, hogy javítani lehessen az ügyfélélményen vagy esetlegesen a szolgáltatás színvonalán.

A bankárok számát tekintve a legnagyobb számú bővítést fél év alatt a Budapest Bank produkálta, ahol 5 fővel bővült a privátbankárok száma, ezt követően fej-fej mellett végzett az OTP és az Unicredit 3 fővel. A legtöbb privátbankárt tavaly év végéhez képest a Raiffeisen "veszítette el" 2 fővel, de a Concorde értékpapírnál, a Generalinál és az Equilornál is csökkent egy fővel a tanácsadók száma.

A privátbanki ügyfelek többségének 50 milliónál is több pénze van

Egyre nő azoknak az ügyfeleknek az aránya, akiknek a szolgáltatók adatközlése szerint 50 millió forintnál is nagyobb vagyonuk van. Június végén arányuk 63 százalékot tett ki, bár ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a szolgáltatók többségénél eleve nem is lehet privátbanki ügyfél az, akinek nincs ekkora vagyona. Ettől persze még igaz, hogy az egyes ügyfelek kezében egyre nagyobb vagyon halmozódik fel (ezt bizonyítja az egy ügyfélre eső vagyon nagysága is, amiről korábban már szó esett). Ehhez képest érdekesség, hogy az ügyfélszámlák csupán 39 százalékán van 50 milliónál nagyobb vagyon, ami azzal is magyarázható, hogy az ügyfelek több számla között osztják meg a szolgáltatónál tartott pénzt. 

A szektorszinten bővülő vagyonnal összhangban a legnagyobb öt privátbanki szolgáltató piaci koncentrációja június végén elérte a 74 százalékot, a teljes piaci vagyonnak 35 százalékát az OTP, 11-11 százalékát a Raiffeisen és az MKB, 10 százalékát pedig az Erste. 

Ahhoz képest, hogy eddig inkább a kockázatkerülés jellemezte a privátbanki ügyfeleket, az elmúlt fél évben a szolgáltatók adatközlése szerint a kötvény, illetve a készpénz és bankbetét aránya stagnált, míg a befektetési alapok 35 százalékos részesedése 30 százalékra apadt, ennek pedig a részvény-és egyéb alternatív befektetések látták pozitív hatását, a részvénybefektetések aránya például a tavaly év végi 9 százalékról 11 százalékra nőtt. 

Ha egy éves időtávot nézünk, a szolgáltatók sokkal pozitívabbak a saját vagyonuk növekedésével kapcsolatban, mint a piac egészének növekedésével. A válaszadók többsége saját vagyonától 8-12 százalékos, míg a piac egészétől inkább 4-8 százalékos vagyonbővülést vár a következő egy évben. 

Hároméves időtávon már visszafogottabb becsléseket adtak a szolgáltatók, a többség szerint a teljes piaci vagyon ez esetben is 4-8 százalékos mértékben bővülhet, a saját vagyonnal kapcsolatban hasonló, 4-8 százalék közötti bővülésre vonatkozó várakozások vannak.
Itt a magyar gazdagok friss körképe: egyre nagyobb tétben játszanak

A pénz- és tőkepiaci környezet okozza a legnagyobb fejfájást

Idén június végére már változást mutat a szolgáltatók megítélése abban, mi lehet a legnagyobb kockázta a privátbanki szektor számára. Eddig első helyen a szabályozói és piaci környezetet jelölték meg a szolgáltatók, most viszont a pénz- és tőkepiaci környezet került az első helyre.

A pénz-és tőkepiaci környezetet követően a szabályozói környezetet okozza a legtöbb fejfájást, de a közepesnél nagyobb veszélyeket látnak a piaci szereplők az alacsony alapkamat-környezetben is, továbbá feljebb került a listán a forintárfolyammal kapcsolatos aggodalom.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. május 28. 09:04
Melyik pénzügyi termék lehet a legideálisabb választás a jelenlegi gazdasági helyzetben? A Bankmonit...
Holdblog  |  2023. május 28. 07:01
Az Eurostat ábrája azt mutatja, hogy az uniós tagállamokban az összes online szállásfoglalás hány sz...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?