-1 °C Budapest
Mozgó terminálokkal szerelik fel a biztosítási ügynököket

Mozgó terminálokkal szerelik fel a biztosítási ügynököket

Pénzcentrum
2017. február 2. 09:22

Hamarosan 350 biztosítási ügynök kaphat hordozható mPOS terminált, így amikor biztosítást kötünk, rögtön be is tudjuk fizetni az első díjakat bankkártyánkkal. Ez kiválthatja a sokszor használt készpénzt és amellett, hogy csökkenti a visszaélés lehetőségét, a díj is hamarabb beérkezhet. Nem kizárt, hogy hamarosan már a szerelőknek is ezzel fogunk fizetni.

Amikor biztosítást kötünk, jellemzően több lehetőségünk van az első díj befizetésére:

  • Átutalással fizetünk (esetleg egyéb fizetési megoldással),
  • Csoportos beszedési megbízást adunk vagy
  • Az ügynöknek adjuk oda a díjat elismervényért cserébe.

Míg az első két lehetőség már modern megoldásnak számít, addig az utolsó lehetőséget ad a visszaélésre. Ugyan az ügynökök túlnyomó többsége tisztességes, de előfordult már, hogy az összeg nem érkezett meg a biztosítóhoz, persze ez büntető eljárást vont maga után.

Egy új technikai megoldásnak köszönhetően viszont kiküszöbölhető a készpénz kezelésével járó nehézség. Mostantól ugyanis a Generali ügynökeinél is úgynevezett mPOS terminálok lesznek, amelyekkel az első díj befizetését a szerződés aláírásakor, bankkártyával tehetjük meg. Korábban már az Allianznál volt ilyen megoldás egyébként. A bevezetéskor 350 ügynök kap mPOS-t, ami az összes közvetítő fele, később ezt a lefedettséget kiterjesztik, valószínűleg hamarosan minden ügynöknél lesz terminál.

Miben más az mPOS?

A boltokban található POS és az mPOS terminálok egyaránt kártyás fizetésre szolgálnak, az érintéses fizetési eszközök mellett a mágnescsíkos, a chipes+PIN-kódos fizetés is lehetséges. ezekkel. A különbség elsősorban a méretben tetten érhető, az mPOS ugyanis alig nagyobb, mint egy bankkártya, leginkább egy okostelefonhoz hasonlít méreteiben.

Helyet elsősorban azzal spóroltak, hogy ezekben nincs a nyomtató készülék, a nyugtát ugyanis e-mailben kapja meg a kártyatulajdonos. Az eladónak sem nehéz az újfajta eszköz használata, mindössze egy mobilnettel rendelkező okostelefonnal kell összekötni, ez Bluetooth technológián keresztül valósul meg.

Ez nemcsak az ügyfelek bizalmát növelhet, hanem az ügynökök munkáját is leegyszerűsíti, nem kell ezentúl akár több százezer forinttal a postára rohanniuk, mivel az első díjat egyből a biztosítónak fizethetik be az ügyfelek.

Nemcsak biztosításoknál lehet jó

Az mPOS terminálokat azonban nemcsak a biztosítási ügynökök használhatják, gyakorlatilag minden fizetési helyen használhatjuk majd. A készpénz helyett használt banki megoldások egyébként a kormány teveivel is egybe esnek, a Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis nemrég keményen kiállt a készpénzhasználat ellen.

Jelenleg 220 ezer online pénztárgép van bekötve a NAV-hoz, a POS terminálok száma pedig mindössze 100 ezer. Már ebből is látszik, hogy nagyjából 120 ezer terminált lehetne szinte azonnal üzembe helyezni, nem is beszélve azokról az iparágakról, ahol jelenleg nincs online kassza kötelezettség, viszont a fizetést nagyban megkönnyítené egy ilyen eszköz.

Az mPOS eszközök viszont megkönnyíthetik a kártyás fizetés elterjedését, ezekkel lehetőség nyílik arra, hogy a jövőben ezzel fizessünk

  • a futároknak,
  • a kihívott szerelőnek vagy
  • a taxisoknak.

Hitelkártyával is jobb

Ha készpénz helyett bankkártyával fizetünk, akkor megúszhatjuk, hogy több tízezer, sőt esetenként százezer forintot kelljen magunknál hordani. Egy hitelkártya használatával azonban még többet nyerhetünk, ezek ugyanis jellemzően visszatérítést adnak vásárlásainkból, amelyek általában 1 és 5 százalék közöttiek.

Ez azt jelenti, hogy ha például egy 200 ezer forintos notebookot vagy okostelefont veszünk, akkor ezután 2 ezer és 10 ezer forint közötti visszatérítést kaphatunk. Persze a havi számláinkat, egyes szolgáltatóknál pedig megtakarításainkat, biztosításaink díjait is fizethetjük hitelkártyával. Ha ezek havi átlagos összege 50 ezer forint, akkor 2 százalékos visszatérítés mellett havi ezer forintot, éves szinten pedig 12 ezer forintot spórolhatunk.

Betiltják az illegális tevékenységeket?

A készpénzhasználat és a nagy mennyiségű forgalomban tartott készpénz elsősorban a feketegazdaságot erősíti. A bankszámlák és bankkártyák pénzügyi műveletei ugyanis jól visszakövethetők a bűnüldöző szervek által, ha erre szükség van, míg a készpénzmozgásra semmilyen rálátása nincs a hatóságnak.

A fizetési technológiák elterjedése így segít kiküszöbölni, de legalábbis csökkenteni az áfacsalást, segíti a szervezett bűnözés elleni küzdelmet és a bejelentés nélküli munkahelyek számának csökkentéséhez is hozzájárulhat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 06:35
Befektetéspszichológiai egypercesek. Cikksorozatomban azokat a torzításokat szeretném bemutatni, ame...
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?