2 °C Budapest
Új módszerrel fosztják ki a bankkártyákat: te biztonságban vagy?

Új módszerrel fosztják ki a bankkártyákat: te biztonságban vagy?

2016. november 2. 11:24

Egyre nagyobb veszélyt jelentenek számunkra a kibertámadások, hiszen ma már egyetlen pillanat alatt a telefonunkról is ellophatnak bármilyen adatot, akár a bankszámlánkhoz is hozzáférhetnek a bűnözők. A megelőzés érdekében a rendőrség partnereivel együtt most egy videóban hívja fel a figyelmünket arra, hogy mennyire fontos a biztonságos mobilhasználat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az asztali számítógépek és laptopok védelme mellett ma már különös figyelmet kell szentelnünk okostelefonjainknak is. Ugyanis egyre több a kártékony programot és alkalmazást készítenek kifejezetten a mobileszközök megfertőzésére, ez pedig az okostelefonok terjedésével komoly biztonsági kockázatot jelent.

A kártékony programok esetenként a banki alkalmazásokhoz, az eszközökön végzett pénzügyi műveletekhez kapcsolódhatnak, de a külső forrásból elérhető játék- és alkalmazás-letöltések is jeletős veszélyt jelentenek

- olvasható a rendőrség honlapján.

Hogyan történhet meg a baj?

Ahhoz, hogy a mobilunk átjáróház legyen a bűnözők számára elég:

 • Egy rossz helyről letöltött alkalmazás
 • SMS-ben, vagy e-mailben küldött csatolmány
 • Egy nem ellenőrzött ingyenes wifi hálózat
 • Vagy egy bárhonnan beolvasható QR kód

Ezeknek a segítségével ugyanis olyan kártékony programok kerülhetnek fel a telefonunkra, amelyek később hozzáférhetnek a leveleinkhez, képeinkhez, videóinkhoz. Ezek mellett pedig akár az általunk beütött jelszavakat is könnyen megszerezhetik a bűnözők, ami különösen veszélyes, ha a bankkártya- vagy a bankszámlaadatainkról van szó.

Olyan zsaroló kártevőt is juttathatnak az eszközünkre, ami minden fájlunkat, képünket letitkosítja, hogy ne férjünk hozzá. A titkosítás feloldásáért pedig egyfajta váltságdíjat követelnek, vagyis egy maghatározott pénzösszeg befizetésest követően állítják vissza az eredeti tartalmat, amire azért viszonylag kevés az esély

- mondta le korábban az RTL híradónak Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan védekezhetünk?

Ahhoz, hogy biztonságban tudjuk a telefonunkat és ezzel együtt az adatainkat is, az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartanunk:

 • Legyünk óvatosak, csak olyan cégnek adjuk meg SMS-ben a személyes adatainkat, akiket korábban leellenőriztünk.
 • A kéretlen SMS-ben vagy e-mailben lévő hivatkozásokra soha ne kattintsunk rá, az ilyen üzeneteket egyből érdemes törölnünk.
 • Érdemes akkor is résen lennünk, ha egy gyenge nyelvezetű, alacsony felbontású oldalra érkezünk.
 • A mobilon a böngészést mindig biztonságos HTTPS-csatlakozáson keresztül végezzük. (Ezt az URL címek első karaktereiből könnyen kiolvashatjuk.)
 • Ha tudunk, akkor telepítsünk a mobilunkra biztonsági programot, ami figyelmeztet minket a gyanús tevékenységekre.
 • Ne vásárolunk külső felek alkalmazás boltjában, erre mindig a saját telefonunkon lévő áruházat használjuk.
 • Az alkalmazás letöltése előtt pedig érdemes megnéznünk az értékeléseket, véleményeket.
 • Ha egy zsarolóprogram áldozatai lettünk, akkor ne fizessünk váltságdíjat, mert azzal csak arra ösztönözzük bűnözőket, hogy tovább folytassák a tevékenységüket.
 • Gyakran készítsünk adatainkról biztonsági mentést.

Mobilbankolásnál különösen érdemes figyelni

A kártevők sok pénzükbe kerülhetnek, de az egyik legveszélyesebb az, ha bankkártya- vagy bankszámlaadatainkat sikerül megszereznie a csalóknak. A rendőrség külön infografikán gyűjtötte össze, mire kell figyelni a mobilbankolásnál.

Forrás: police.hu

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57