0 °C Budapest

Szomorú: megírta végrendeletét a magyar színészóriás

2016. július 10. 13:00

Hogy megkönnyítse hozzátartozó fájdalmát, ezért végrendelkezett az idén 80 esztendőt betöltő Pásztor Erzsi.

Megírta végrendeletét Pásztor Erzsi, Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő. Az ország Janka nénije idén ősszel lesz 80 éves, és bár még színpadon játszik, tisztában van vele, "ennyi idősen már minden nap ajándék".

Úgy döntöttem, hogy egy füzetbe leírom, mit, hogyan szeretnék, hova szórják majd szét a hamvaimat

- nyilatkozta a Story magazinnak Pásztor Erzsi.

Vajon erre is gondolt Janka néni?

Sokan nem is tudnak róla, hogy bankszámlájukhoz, bankbetétjükhöz haláleseti rendelkezést is megadhatnának. Pedig minden banknál igen kedvező feltételek mellett lehet rendelkezni egy vagy több kedvezményezettről.

Van olyan pénzintézet, ahol ráadásul díjmentesen biztosítják ezt a lehetőséget az ügyfelek számára, de a legtöbb pénzintézetnél is párezer forintért megnevezhetjük a halálunk esetére szóló kedvezményezettet (vagy a részesedési arányuk megjelölése mellett kedvezményezetteket), aki(k)nek a bank köteles kifizetni a számla egyenlegét attól függetlenül, hogy törvényileg ki az elhunyt örököse.

Fontos tudni, hogy az elhalálozási rendelkezés a számla tulajdonosát vagy a meghatalmazottakat természetesen nem korlátozza a számla feletti rendelkezésben a tulajdonos életében.

A kedvezményezett jelölésével tehát biztosíthatjuk azt, hogy a bankszámlán lévő összeg ne tartozzon az egykori számlatulajdonos hagyatékához. Így a halál tényének hitelt érdemlő igazolása mellett, de a hagyatéki eljárás lefolytatása nélkül a kedvezményezett részére kifizeti a bank a pénzt.

A kedvezményezetti jelölés semmilyen feltételhez nem köthető. A kedvezményezett rendelkezése csak a számla megszüntetésére és a számlán lévő összeg kifizetésére vagy átutalására vonatkozhat.

Amennyiben a számlához lekötött betét is tartozik, arra törvényileg szintén van lehetőség külön rendelkezést megadni. Fontos viszont kiemelni, hogy értékpapírszámlákra, így például a Tartós Befektetési Száma (TBSZ) vagy a Nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ), nem lehet ilyen rendelkezést megadni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az értékpapírszámla egyenlege a számlatulajdonos halála esetén az öröklési jog szabályai szerint az örökhagyó hagyatékához tartozó vagyon, melyre érvényesen nem tehető haláleseti kedvezményezetti rendelkezés.

De mire is jó ez az egész?

Ha nem rendelkezünk haláleseti rendelkezéssel, akkor a bankszámla vagy lekötött betét is a hagyatéki eljárás részét képezi. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a közjegyző írásos rendelkezésének másolatát be kell vinnünk a bankhoz. Ez alapján az egyenleget zárolni fogják a hagyatéki végzés kiadásáig, és az örökös részére is csak ekkor történhet meg a kifizetés.

Egy-egy ilyen hagyatéki eljárás hosszú hónapokig is elhúzódhat, addig pedig semmit nem lehet tenni a pénzzel: sem hozzáférni, sem lekötni.

Címlapképünk forrása: Youtube: "Szomszédok - Janka néni jósol"

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 9. 09:57
Elkészült a Media Freedom Rapid Response (MFRR) európai jelentése, melynek célja az EU-tagállamokban...
Bankmonitor  |  2023. február 9. 07:35
A Bankmonitor szakértői által vizsgált tíz bank közül hat csökkentette személyi kölcsönének kamatát...
Holdblog  |  2023. február 9. 06:05
Egy sor gazdag országban az Egyesült Államokkal az élen a kisemberek jelentős része sikertelennek ér...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 8. 13:07
Tegnap volt egy hirtelen emelkedés, miután Powell megszólalt, és teljesült az Nvidia eladási megbízá...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?