24 °C Budapest
Ennek örülni fognak a Quaestorosok: hamarosan érkezik a kártalanítás

Ennek örülni fognak a Quaestorosok: hamarosan érkezik a kártalanítás

2015. december 15. 18:31

Elfogadta ma a parlament az új Quaestor-törvényt. Ez alapján várhatóan 2016 májusában kaphatnak először kártalanítást a károsultak, a kérelmet viszont nem kell újra benyújtaniuk azoknak, akik ezt június 5-ig már megtették a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja felé. Az elfogadott törvény alapján azonban továbbra is képlékeny a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. ügyfeleinek helyzete.

Az elfogadott törvény legfontosabb sarokpontjai a károsultak oldaláról:

 • A kártalanítás céljára létrejön a Kárrendezési Alap, amelyet a Befektető-védelmi Alap (Beva) működtet, operatív feladatait az Országos Betétbiztosítási Alap munkaszervezete elkülönítetten látja el.

 • A 2008 eleje óta kifizetett kötvényhozamokkal csökkentett összeget kell a Kárrendezési Alapból kifizetni a károsultaknak.

 • A 3 millió forint feletti követelésekből 11% önrészt nem fizetnek ki a károsultaknak.

 • A kárrendezési kérelmet írásban lehet benyújtani 2016. február 15-éig, amelyben meg kell jelölni az értékpapír-számlán nyilvántartott kötvények adatait (azoknak, akik a kérelmet már korábban, a június 5-ei határidő betartásával elküldték, nem kell újra benyújtaniuk a kérelmet).

 • A kárrendezési alapnak 2016. február 15-től 45 napja van arra, hogy megvizsgálja a kérelmet, de ezt a határidőt meg is hosszabbíthatja.

  JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

  Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 • Amennyiben a kérelem megfelel a feltételeknek, akkor az Alap további 60 napon belül fizet (30 napja van az ügyfélnek arra, hogy az alaptól kapott értesítő levél után visszavonja a benyújtott kérelmét, ha ez nem történik meg, akkor a határidő lejárta után az alap további 30 napon belül teljesíti a kifizetést).

A törvény fontosabb részletei a Beva-tagok oldaláról:

 • A Beva-tagok éves befizetése a Kárrendezési Alapba legfeljebb 7 milliárd forint lehet.

 • A befizetési kötelezettséget a BEVA-tag kezelésében lévő pénz és értékpapír átlagos állománya arányában osztják szét, az állományt a tárgyévet megelőző három év számtani átlaga alapján kell meghatározni, a letétállománnyal nem rendelkező BEVA-tag esetében a befizetés mértékét az igazgatóság jogosult meghatározni a törvény felhatalmazása alapján kiadásra kerülő kormányrendelet keretei között.

 • A Beva-tagok először 2017. évi adókötelezettség megállapítása során kérhetik a fizetett adókból történő leírást, a csökkentést először a 2017. első negyedévére vonatkozó pénzügyi szervezetek különadójából lehet igényelni, ezt követi a többi adónem-csökkentési kérelem.
 • A befizetés éves mértékét az előző év december 15-éig kell mindig meghatározni, az első befizetésre 2017 márciusában kerül sor.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?