0 °C Budapest

Ennek örülni fognak a Quaestorosok: hamarosan érkezik a kártalanítás

2015. december 15. 18:31

Elfogadta ma a parlament az új Quaestor-törvényt. Ez alapján várhatóan 2016 májusában kaphatnak először kártalanítást a károsultak, a kérelmet viszont nem kell újra benyújtaniuk azoknak, akik ezt június 5-ig már megtették a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja felé. Az elfogadott törvény alapján azonban továbbra is képlékeny a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. ügyfeleinek helyzete.

Az elfogadott törvény legfontosabb sarokpontjai a károsultak oldaláról:

 • A kártalanítás céljára létrejön a Kárrendezési Alap, amelyet a Befektető-védelmi Alap (Beva) működtet, operatív feladatait az Országos Betétbiztosítási Alap munkaszervezete elkülönítetten látja el.

 • A 2008 eleje óta kifizetett kötvényhozamokkal csökkentett összeget kell a Kárrendezési Alapból kifizetni a károsultaknak.

 • A 3 millió forint feletti követelésekből 11% önrészt nem fizetnek ki a károsultaknak.

 • A kárrendezési kérelmet írásban lehet benyújtani 2016. február 15-éig, amelyben meg kell jelölni az értékpapír-számlán nyilvántartott kötvények adatait (azoknak, akik a kérelmet már korábban, a június 5-ei határidő betartásával elküldték, nem kell újra benyújtaniuk a kérelmet).

 • A kárrendezési alapnak 2016. február 15-től 45 napja van arra, hogy megvizsgálja a kérelmet, de ezt a határidőt meg is hosszabbíthatja.

  JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

  Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 • Amennyiben a kérelem megfelel a feltételeknek, akkor az Alap további 60 napon belül fizet (30 napja van az ügyfélnek arra, hogy az alaptól kapott értesítő levél után visszavonja a benyújtott kérelmét, ha ez nem történik meg, akkor a határidő lejárta után az alap további 30 napon belül teljesíti a kifizetést).

A törvény fontosabb részletei a Beva-tagok oldaláról:

 • A Beva-tagok éves befizetése a Kárrendezési Alapba legfeljebb 7 milliárd forint lehet.

 • A befizetési kötelezettséget a BEVA-tag kezelésében lévő pénz és értékpapír átlagos állománya arányában osztják szét, az állományt a tárgyévet megelőző három év számtani átlaga alapján kell meghatározni, a letétállománnyal nem rendelkező BEVA-tag esetében a befizetés mértékét az igazgatóság jogosult meghatározni a törvény felhatalmazása alapján kiadásra kerülő kormányrendelet keretei között.

 • A Beva-tagok először 2017. évi adókötelezettség megállapítása során kérhetik a fizetett adókból történő leírást, a csökkentést először a 2017. első negyedévére vonatkozó pénzügyi szervezetek különadójából lehet igényelni, ezt követi a többi adónem-csökkentési kérelem.
 • A befizetés éves mértékét az előző év december 15-éig kell mindig meghatározni, az első befizetésre 2017 márciusában kerül sor.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 5. 21:49
A Media1 értesülése szerint a Viaplay skandináv streamingszolgáltató arra készül, hogy megválik a bu...
Kiszámoló  |  2023. december 5. 20:54
Megjelent az új napelemes pályázat. A jó hír, hogy van ilyen pályázat, azt a bő 75 milliárdot osztjá...
Bankmonitor  |  2023. december 5. 12:53
Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete...
Holdblog  |  2023. december 5. 12:18
Egy nagy beruházási és egy szabad szemmel nagy, de az előbbin belüli lakóingatlan-fejlesztés buborék...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem