3 °C Budapest

Érik az eheti botrány: gyűlik a tömeg a Quaestornál

2015. március 10. 11:55

Újabb pénzügyi cég került bajba, most a Quaestor csoport egyik tagjának engedélyét függesztette fel a felügyelet. A Pénzcentrum helyszíni tudósítója szerint a fiók előtt álló ügyfelek tanácstalanok. A felügyelet arról tájékoztatott, hogy 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsáthatott ki a cég, ezért felügyeleti biztost rendeltek ki  vállalathoz. Egyelőre nem tudni, hogy kapnak-e bármilyen kártérítést az ügyfelek.

Kedd reggel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Quaestor brókercég tevékenységi engedélyét, miután hétfő este a cégcsoport másik tagja öncsődöt jelentett. A vállalat több fiókja előtt is kígyózó sorok állnak, még nem tudni, mi lesz az ügyfelekkel. Az MNB felügyeleti biztost rendelt ki a céghez.

A gyanú szerint legalább 150 milliárd forinttal nem tud elszámolni a cégcsoport.

Mivel foglalkozik a Quaestor cégcsoport?

A Quaestor cégcsoport tagjai elsősorban az alábbi cégekből állnak:

  • Brókercég
  • Kötvénykibocsátó vállalat
  • Utazási iroda

A csoport tevékenységi köre egyébként szerteágazó, széleskörű pénzügyi szolgáltatóként vannak jelen a magyar piacon. A cég kedvező megtakarításokat kínált magas kamattal kisbefektetőknek, de kiderült, hogy a kibocsátott értékpapírok fiktívek voltak.

Miért jelentős a jelenlegi probléma?

A Buda-Cash és a Hungária brókercégek esetén is azzal kezdődött a botrány, hogy a felügyelet visszavonta a kereskedési engedélyt, a Quaestor esetén is ez történt kedd reggel, ráadásul pár órával később felügyeleti biztost rendelt ki az MNB a vállalathoz.

A Portfolio értesülése szerint a Quaestor 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsátott ki, amiket többségében kisbefektetőknek adtak el.

Emellett 60 milliárd forintnyi legális, jóváhagyott kibocsátásra is sor került korábban. Mivel a csoportnak több fiókja is van országszerte, ezért a kisbefektetők sorban állnak a pénzükért.

Mi az a vállalati kötvény?

A Quaestor által kibocsátott vállalati kötvények különleges megtakarítási formák. Ennek az értékpapírnak a megvásárlásával a befektetők (jelen esetben a magyar családok) gyakorlatilag hitelt nyújtanak a cégnek.

A Quaestor eltérő típusú kötvényeket bocsátott ki, eltérő futamidő mellett. Azért kedvelik az ügyfelek, mert vonzóan magas kamatot kínálnak.

Mi lesz az emberek pénzével?

A kérdéses kötvények esetén sem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), sem a Befektető-védelmi Alap (BEVA) nem téríti meg az ügyfelek kárát, ugyanis ezek az értékpapírok nem tartoznak egyik alap védelme alá. Egyelőre nem tudni, hogy kapnak-e bármilyen kártérítést az ügyfelek.

 A Pénzcentrum tudósítója szerint a Quaestor egyik központi, Báthory utcai fiókjánál kisebb tömeg gyűlt össze. Munkatársunk ügyfeleket kérdezett arról, hogy mire számíthatnak, de nem nyilatkoznak. Jelenleg négyesével engedik be a fiókba az ügyfeleket, ahol tájékoztatást adnak nekik, viszont azt nem tudni, hogy hozzájuthatnak-e megtakarításaikhoz, jelenleg mindenki tanácstalanul áll a fiók előtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez áll a cég közleményében:

A cégcsoport vállalati kötvénykibocsátásokkal is finanszírozta növekedését, működését és befektetéseit. A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a QUAESTOR Csoport likvid pénzügyi eszközeit. A kötvények forgalmazójánál, a QUAESTOR Értékpapír Zrt-nél vezetett ügyfélszámlákon ügyfeleink egyéb pénz és értékpapír vagyona, azaz részvények, állampapírok, stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges.

Az Origo riportere arról számolt be, hogy a Quaestor Báthory utcai irodájából kilépő ügyfelek elkeseredettek voltak.

Be van fagyasztva minden

- mondta csalódottan idősebb férfi.

Nincs értelme itt állni

- válaszolta a riporter kérésére egy másik ügyfél.

Milyen befektetések buktak most be?

A cég korábban több fajta, a banki betéteket jelentősen meghaladó befektetést kínált az ügyfeleknek. Jellemzően vállalati kötvényeket értékesítettek a kisbefektetőknek, ahogy fotóinkon látszik, még most is (2,1 százalékos jegybanki alapkamat mellett) 6,5 százalékot meghaladó kamattal csábították az embereket.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MEDIA1  |  2023. január 30. 15:33
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata alapján az eMAG webáruház üzemeltetője megszegte egyes k...
Holdblog  |  2023. január 30. 12:21
A 2023-ra vonatkozó globális növekedési prognózisok szerint idén az elmúlt harminc év harmadik leggy...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?