23 °C Budapest
Tízezreket is bukhatsz az ingyenes készpénfelvételen

Tízezreket is bukhatsz az ingyenes készpénfelvételen

Pénzcentrum
2014. december 1. 06:00

Nagy népszerűségnek örvend a pénzügyi rezsicsökkentés keretében elindított havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel. Eddig azonban senki nem tudta ellenőrizni, hogy ki és hány számlához vette igénybe a kedvezményt. December 1-jével viszont elindul a központi nyilvántartás, így utólag akár több tízezer forintot is beterhelhetnek a bankok, ha kiderül a turpisság. De nem csak a szándékosan trükközőknek van félnivalójuk.

Hazánkban töretlen a készpénz népszerűsége, így nem meglepő, hogy a legtöbben igyekeznek kihasználni február óta a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt. Kevesebbszer, de alkalmanként több pénzt vettünk ki az automatákból az elmúlt hónapokban. Viszont a pénzügyi rezsicsökkentés indulása óta (közel egy éven keresztül) a különböző bankoknál tett nyilatkozatok központi ellenőrzése nem történt meg, minden pénzintézet csak saját maga gyűjtötte a saját nyilatkozatait. Így a kezdeti átmeneti időszak során előfordulhat, hogy valakinek egyszerre több helyen is volt érvényes nyilatkozata, például ha az illető új nyilatkozat megtétele előtt elfelejtett másik bankjánál vezetett számlájára vonatkozóan rendelkezni a korábban ott tett nyilatkozata visszavonásáról.

Ez fog most gyökeresen megváltozni, hiszen 2014. december 1-től

indul az egyes bankszámlákhoz tett díjmentes készpénzfelvételre vonatkozó fogyasztói Nyilatkozatok Központi Nyilvántartása (KPKNY).

A központi nyilvántartást az a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. működteti, amely a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) vezeti az adósok adatbázisát is.

Közel 4 millió nyilatkozat

Az indulást megelőzően a bankoknak 2014. november 21-ig kellett feltöltenie a rendszerbe a 2013. december 1-től felvett összes nyilatkozatot és a nyilatkozatokat visszavonó rendelkezéseket. A feltöltést követően a bankok által feltöltött adatok alapján a BISZ Zrt. meghatározza, hogy egy adott ügyfélnek melyik nyilatkozata érvényes illetve érvénytelen és erről tájékoztatja a bankokat.
{{TRADERAJANLO 46}}
A KPKNY-hez csatlakozott 146 pénzforgalmi szolgáltató töltötte fel a rendszerbe nála lévő fogyasztói nyilatkozatok és visszavonó rendelkezések adatait. A határidőt mindenki betartotta, és összesen

3 millió 735 ezer nyilatkozat, valamint mintegy 72 ezer visszavonó rendelkezés

adatait töltötték fel. Mivel az ősfeltöltés időszaka lezárult, így ennél több adatra már nem számítanak - mondta el lapunk kérdésére a BISZ Zrt.

Az ügyfelekről nyilvántartásba csak a minimálisan szükséges adatokat küldik be a bankok, így a nyilatkozattevő

  • családi és utónevét,
  • születési családi és utónevét,
  • születési helyét és idejét
  • anyja születési családi és utónevét

Nem vontad vissza a nyilatkozatodat? Most kiderül

Jelenleg a nyilatkozatok ellenőrzése zajlik, amikor is a KPKNY rendszere megvizsgálja, hogy egy magánszemély nyilatkozott-e több pénzforgalmi szolgáltatónál is. A decembertől érvényes szabályozás szerint bankváltás esetén nem kell visszavonni az ingyenes készpénzfelvétel igénylésére tett korábbi nyilatkozatot, ugyanis az előző nyilatkozat automatikusan érvénytelenné válik az új nyilatkozattétel után. Ezzel tehát egyszerűsödik az ingyenes készpénzfelvétel ügyintézése az ügyfélnek.

A feldolgozás során nyilvánvalóan kiderülnek azok az esetek, amikor valaki esetleg párhuzamosan több helyen, több számlájára vonatkozóan is igénybe vette a díjmentességet.

A nyilvántartásból ezután egyértelműen kiderül majd, hogy

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • egy adott ügyfél rendelkezik-e aktuálisan érvényes nyilatkozattal,
  • ezt a nyilatkozatot melyik banknál vagy takarékszövetkezetnél tette,
  • valamint hogy mikor tette a nyilatkozatot.

Tulajdonképpen december 1-én már tudni lehet, hogy kinek hol van az érvényes nyilatkozata és esetlegesen hol van érvénytelen nyilatkozata. Erről az információról pedig a bankok tájékoztatják majd ügyfeleiket. Így később arról is, ha esetleg a pénzintézet a jogtalanul igénybe vett kedvezményt visszamenőlegesen megfizettetné az ügyféllel. Erre törvényes lehetősége van a pénzintézeteknek. A hatályvesztett nyilatkozattal érintett

bank jogosulttá válik összegtől függetlenül a készpénzkifizetések és a magyarországi ATM-ekből bankkártyával történő készpénzfelvételek esetén is díjat és költséget felszámítani

- tájékoztatta az MNB a Pénzcentrumot.

Ez pedig igencsak magas összegeket is jelenthet, ha például valaki nem mondta vissza a nyilatkozatát számlazáráskor, majd bankváltás után máshol vette igénybe a kedvezményt. A rendszer elindulásával ugyanis

az elsőként megadott nyilatkozat lesz az érvényes, a később megadott pedig hatályát veszti.

Ha valaki 10 hónapon keresztül (február-november) több helyen is igényelte az ingyenes készpénzfelvételt, az most akár több tízezer forintot is fizethet. Az alábbi táblázatból látható, hogy havi 150 ezer forint felvétele (egy összegben) mennyibe is kerül néhány banknál - alkalmanként:

Az érvénytelen nyilatkozattal rendelkező ügyfelek esetében a vonatkozó törvény értelmében a bank jogosult a korábban díjmentesnek minősített készpénzfelvételek díjait utólagosan felszámítani

- mondta el lapunk megkeresésére az OTP Bank. Hozzátették, hogy üzletpolitikai szempontokat mérlegelve döntenek majd arról, hogy élnek-e törvény biztosította lehetőséggel, és visszamenőlegesen beterhelik a jogtalanul igénybe vett kedvezmények díját.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?