Fogalmad sincs a pénzügyekről? Majd az MNB segít

Fogalmad sincs a pénzügyekről? Majd az MNB segít

2014. november 13. 13:03

Akinek nem lenne elég a Pénzcentrum, vagyis Magyarország vezető lakossági pénzügyi portálja, annak jó hír, hogy Pénzügyi Navigátor Füzetek néven tájékoztató sorozatot ad ki az MNB. A program keretében összesen 40 füzet jelenik meg, amelyből már idén 20 kiadását tervezi a jegybank. A füzetek témái a fogyasztókat érintő legfontosabb pénzügyi kérdéseket ölelik fel, közérthető kérdések és válaszok formájában.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának új, egységes arculatú füzetsorozata önálló kiadványokból épül fel, de egyes részeinek témái összefügghetnek. Az adott tájékoztató füzet felhívja a fogyasztók figyelmét arra is, hogy mely más kiadványban olvashatnak részletesebben rokon témákról (például az pénzügyi panasztételi lehetőségeket bemutató Navigátor Füzet röviden bemutatja a Pénzügyi Békéltető Testületet is, ám kiemeli, hogy a pénzügyi békéltetésről önálló füzet révén is tájékozódhatnak a fogyasztók).

A megértést segítik a füzetek sorszámozása, a felsorolásszerű tagolás, valamint az ellenőrző listák, amelyeken a fogyasztó akár ki is pipálhatja, hogy egy adott pénzügyi teendő kapcsán mindent megtett-e a biztonság és a hatékonyság érdekében. A Navigátor Füzetek kiemelt részei a "Ne feledje!" rovatok, amelyekben a kulcsinformációkat foglalta össze az MNB.

A kiadványok témaköreinek és tartalmának kialakítása során a közérhetőség, teljes körű fogyasztói tájékoztatás érdekében az MNB együttműködött a civil szervezetekkel, illetve a szakmai érdekképviseletekkel (Magyar Bankszövetség, Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége, Magyar Biztosítók Szövetsége, Független Biztosítási Alkuszok Szövetsége) is.

Az első öt Navigátor Füzet összesen 988 ezer példányban jelent meg. Az MNB a füzeteket 166 intézmény (bankok, biztosítók, takarékszövetkezetek) segítségével terjesztette, így a kiadványok már több mint 3700 pénzügyi intézményi fiók ügyfélterében érhetőek el. A novemberben elkészülő füzetek mintegy 700 ezer példányban jelennek meg, példányszámuk, illetve terjesztésük az adott kiadvány tartalmához igazodik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A füzetek mindegyike megtalálható a megyeszékhelyeken működő Kormányablakokban (elérhetőségeik: http://felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak/kormanyablakok), a jegybank által támogatott, az ország 11 megyeszékhelyén elérhető Pénzügyi Tanácsadó Irodák fiókjaiban, az MNB ügyfélszolgálatán, illetve a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Hálóban résztvevő fogyasztóvédelmi szervezeteknél is. A Pénzügyi Navigátor Füzetek elektronikusan a jegybank felügyeleti honlapján is megtekinthetők, letölthetők.

A Pénzügyi Navigátor Füzetek 2014. októberi és novemberi témái:

  • 1. Mit tegyünk, ha pénzügyi panaszunk van?
  • 2. Tájékoztató az eladósodás veszélyeiről
  • 3. Mit tegyünk fizetési nehézségek esetén?
  • 4. Pénzügyi Békéltető Testület
  • 5. Mit tegyünk hitelszerződés felmondásának elkerülése érdekében?
  • 6. Mit tegyünk a hitelszerződés felmondásakor? (előkészületben)
  • 7. Amit az ingyenes készpénzfelvételről tudni kell (előkészületben)
  • 8. Gépjárműve biztosításáról (előkészületben)
  • 9. Mielőtt befektetne (előkészületben)
  • 10. Tudnivalók az elszámolási törvényről (előkészületben, csak elektronikus formátumban)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?