14 °C Budapest

Milliárdos piramisjáték: sok magyart is átvertek

Pénzcentrum
2014. augusztus 29. 11:35

Hatalmas, határokon átnyúló pénzügyi csalásra derített fényt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási tanácsa.

Ezernél is több, többségében magyar ügyfelet károsított meg három cég és egy természetes személy 10 milliárd forint körüli összegben. Az MNB összesen 1,25 milliárd forintos bírságot szabott ki és büntetőeljárást kezdeményezett az érintettek ellen.

Egy természetes személy (SZ. F. Zsolt Sándor) és három cég, a Fortress Holding LLC, a Flow Money Kft. és a Flow Money INT LTD

összesen 10 milliárdot is meghaladó összeget gyűjtött engedély nélkül, többségében magyar ügyfelektől.


Az ügyfeleket jellemzően tőkegaranciával és magas hozam ígéretével csábították befektetésre. Havi kilenc százalékos hozamot ígértek, ezért az egyébként is alacsony betéti kamatok mellett sokan éltek a lehetőséggel. A magyar Fortressnek semmi köze nem volt az amerikai, nagy múltú befektetési társasághoz, pedig mindvégig erre játszottak rá a megbírságoltak. Például a szerződésekben is a Fortresséhez hasonló logót használtak.

Az elkövetők az MNB kifejezett tiltása után is folytatták a piramisjátékot. Az MNB 2014 februárjában tette közzé a tiltásról szóló határozatot. A felügyelet büntetőeljárást indított a nyomozóhatóságnál. Valódi befektetésre az MNB nem talált bizonyítékot, vagyis egy klasszikus piramisjátékról lehetett szó, a több ezer oldalnyi dokumentumot még vizsgálják.

Csak 1,5 milliárd forintot találtak

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB-nél 42 ezer oldalnyi dokumentumot gyűjtöttek több tíz helyszíni szemle során, és három ország társahatóságával is együttműködtek. Összesen 1,5 milliárd forintot tudtak zárolni, ennél azonban jóval többet szereztek. Ezek nagy része magyar, illetve máltai és osztrák bankszámlákon parkol. Ez az összeg részben a kiszabott bírságra, részben a károsultak kártalanítására mehet majd el. A Fortress károsultjai a budapesti rendőrkapitányságon jelenthetik be kárigényüket, melyet bizonyítani is kell.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem