Így emelkednek a nyugdíjak Magyarországon: a részletek

Pénzcentrum
2012. december 20. 10:35

Már biztos, hogy 2013 elejétől a nyugellátások 5,2 százalékkal fognak emelkedni, a törvények értelmében ugyanis a kormány előrejelzései alapján kell az emelést meglépni, a kabinet pedig ekkora inflációval számol jövőre. A nyugdíjasok számára azért is jó hír mindez, mivel az elemzők szerint ennél jóval alacsonyabb is lehet az infláció, főleg akkor, ha az év elején a beígért 10%-os rezsicsökkentés megvalósul. Ebben az esetben az ellátások nemcsak a reálértéküket őrzik meg, hanem többet is fognak érni az infláció levonása után.

Hivatalossá vált, hogy a kormány döntése értelmében a nyugellátások és egyéb ellátások 2013. január 1-jétől 5,2 százalékkal emelkednek, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben a mai napon meg is jelent. A hatályos törvények értelmében a nyugdíjakat minden év elején az adott évre tervezett fogyasztói árnövekedés mértékével kell emelni, ezt az értéket pedig a központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg.

A kormány várakozása a 2013-as évről többször is változott, a nyár folyamán még a kabinet 4,2 százalékos inflációval számolt, viszont a múlt héten benyújtott módosító indítványban már 5,2 százalékos fogyasztói árnövekedés szerepelt a 2013-as évre. A nyugdíjasok számára ez azért jó hír, mivel az ellátásaik ennek mértékével emelkednek. Ráadásul több olyan egyszeri tényező lehet a jövő évben, amely arra enged következtetni, hogy a nyugdíjak nemcsak a reálértékeküket tudják megtartani, hanem még reál értelemben emelkedni is tudnak.

Egyrészt a piaci várakozások alacsonyabbak a kormány számításainál, az elemzők 5% alatti inflációval számolnak, viszont ha a tartósan erős forintárfolyamot és a kormány által 2013 elejére tervezett 10%-os rezsicsökkentést is számításba vesszük, akkor könnyen előfordulhat, hogy a nyugdíjak reálértéke jelentősen emelkedni fog. Az egészen biztos, hogy nem kell attól tartania az ellátottaknak, hogy az infláció miatt veszít a nyugdíjuk az értékéből.

Az ellátást kapóknak nem kell félniük, ha a kormány a valóságosnál nagyobb inflációval számol, akkor sem fogják utólag csökkenteni az ellátásokat. A törvényekben ugyanis az szerepel, hogy az előre jelzettnél nagyobb inflációnál kell a kormánynak november hónapban beavatkoznia, és akkor is csak pótlólagos emeléssel. Mindez azt jelenti, hogy ha a kormány nagyobb inflációval számol, és a nyugdíjakat ennek megfelelően fizeti ki, akkor ennek költségét neki kell állnia, és nem a nyugdíjasoknak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?