14 °C Budapest

Így emelkednek a nyugdíjak Magyarországon: a részletek

Pénzcentrum
2012. december 20. 10:35

Már biztos, hogy 2013 elejétől a nyugellátások 5,2 százalékkal fognak emelkedni, a törvények értelmében ugyanis a kormány előrejelzései alapján kell az emelést meglépni, a kabinet pedig ekkora inflációval számol jövőre. A nyugdíjasok számára azért is jó hír mindez, mivel az elemzők szerint ennél jóval alacsonyabb is lehet az infláció, főleg akkor, ha az év elején a beígért 10%-os rezsicsökkentés megvalósul. Ebben az esetben az ellátások nemcsak a reálértéküket őrzik meg, hanem többet is fognak érni az infláció levonása után.

Hivatalossá vált, hogy a kormány döntése értelmében a nyugellátások és egyéb ellátások 2013. január 1-jétől 5,2 százalékkal emelkednek, az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben a mai napon meg is jelent. A hatályos törvények értelmében a nyugdíjakat minden év elején az adott évre tervezett fogyasztói árnövekedés mértékével kell emelni, ezt az értéket pedig a központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg.

A kormány várakozása a 2013-as évről többször is változott, a nyár folyamán még a kabinet 4,2 százalékos inflációval számolt, viszont a múlt héten benyújtott módosító indítványban már 5,2 százalékos fogyasztói árnövekedés szerepelt a 2013-as évre. A nyugdíjasok számára ez azért jó hír, mivel az ellátásaik ennek mértékével emelkednek. Ráadásul több olyan egyszeri tényező lehet a jövő évben, amely arra enged következtetni, hogy a nyugdíjak nemcsak a reálértékeküket tudják megtartani, hanem még reál értelemben emelkedni is tudnak.

Egyrészt a piaci várakozások alacsonyabbak a kormány számításainál, az elemzők 5% alatti inflációval számolnak, viszont ha a tartósan erős forintárfolyamot és a kormány által 2013 elejére tervezett 10%-os rezsicsökkentést is számításba vesszük, akkor könnyen előfordulhat, hogy a nyugdíjak reálértéke jelentősen emelkedni fog. Az egészen biztos, hogy nem kell attól tartania az ellátottaknak, hogy az infláció miatt veszít a nyugdíjuk az értékéből.

Az ellátást kapóknak nem kell félniük, ha a kormány a valóságosnál nagyobb inflációval számol, akkor sem fogják utólag csökkenteni az ellátásokat. A törvényekben ugyanis az szerepel, hogy az előre jelzettnél nagyobb inflációnál kell a kormánynak november hónapban beavatkoznia, és akkor is csak pótlólagos emeléssel. Mindez azt jelenti, hogy ha a kormány nagyobb inflációval számol, és a nyugdíjakat ennek megfelelően fizeti ki, akkor ennek költségét neki kell állnia, és nem a nyugdíjasoknak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem