8 °C Budapest

Ezek az oldalak nyúlják le a pénzed, ha a neten vásárolsz - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. július 15. 19:04

Egy friss felmérés szerint 28 európai ország lakói közül a magyarok adják ki havi költségvetésükből a legnagyobb részt lakással kapcsolatos szolgáltatásokra. Az otthoni étkezésre is kimondottan sokat költünk, utazásra, szórakozásra viszont látványosan keveset szánunk. Erről is olvashatsz bővebben a Pénzcentrum.hu 28. heti összefoglalójában - kattints a címekre!

Kiderült: erre megy el a magyar családok pénze
A magyarok adják ki havi költségvetésükből a legnagyobb részt lakással kapcsolatos szolgáltatásokra, huszonnyolc európai ország lakói közül. Amíg nálunk az átlagos kiadások 36 százalékát szokták lakhatásra fordítani, addig az európai átlag 25 százalék - többek között ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat globális felmérése a(z internetező) fogyasztók körében.

Mi lesz a pórul járt anyákkal? Tízezrek kompenzáció nélkül

Megközelítően 29 ezer kismama kért jövedelempótlékot május 31-ig az egészségbiztosítási pénztártól. Közülük azonban csak 19 ezren kaptak január 1-ig visszamenőlegesen kiegészítést - tudta meg a Pénzcentrum.hu az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP).

Elbukhatják a kisadózók a komoly megrendeléseket
Kizárólag a lakosságnak szolgáltató vállalkozásoknak éri meg választani a kisadózók tételes adóját, azzal ugyanis szinte keresztet vethetnek arra, hogy társaságoktól megrendeléseket kapjanak. A parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint ugyanis a velük szerződő társaságok nem vonhatnák le a költségeikből a kisadózók számláinak ellenértékét.

Lehangoló adatok: ki ad így munkát a félmillió álláskeresőnek?

Soha nem került még sor a magyar gazdaság történetében annyi cég végelszámolására, mint az idei első félévben. Hat hónap alatt a tavalyinál 61 százalékkal több, összesen 18 249 cég tulajdonosai döntöttek úgy, hogy nem működtetik tovább a vállalkozásukat. Mindemellett évek óta nem alakult olyan kevés cég, mint idén június végéig.

Nesze neked egyszerű adózás! Vért izzadhatnak a vállalkozások

Nemhogy egyszerűsítené, tovább bonyolítja a kormány az adórendszert a kedden az Országgyűlés elé terjesztett törvénymódosításokkal. Kiderült: az újfajta kisvállalkozói adók és kedvezmények a jelenleg is meglévők mellé lépnének be, úgyhogy vért izzadnak majd a vállalkozások, mire kiszámolják, mi éri meg nekik a legjobban.

Félmillió magyarnak csak álom az angol WC

A lakhatási szegénységet többnyire a kritikán aluli lakásminőséggel, illetve a városi és vidéki szegénynegyedekkel azonosítjuk. Ez nem is annyira meglepő, hiszen ez van szem előtt. Az éhezéssel, a nyomor különböző formáival a legtöbben - az autóablak mögött ülve - nem is találkoznak. Pedig az omladozó falak mögött még inkább megdöbbentő, s kritikus állapotok uralkodnak. De nézzük meg, milyen "lakásokban" élnek a legszegényebb magyarok.

Csúnyán lemaradt a magyar Tesco

Lengyelországban már meglépte a Tesco, ami nálunk még csak a távoli tervekben szerepel: elindították az online értékesítési rendszert, amelyen keresztül akár 67 forintos házhozszállítási díjért is rendelhetnek a vevők.

Drágul a sör!
A sörgyártók szerint egyértelműen áremelkedéshez és a fogyasztás csökkenéséhez vezet az, ha januártól 10 százalékkal emelkedik a folyékony kenyér jövedéki adója (az áfa ráadásul a magasabb jövedéki adóra rakódik rá, így a hatás a fogyasztói árban fokozottan jelenik meg). A magasabb alkoholtartalmú italok után fizetendő jövedéki adó 15 százalékkal nő, a cigaretta is drágul.

Hiába keressük az olcsó nyári ruhákat a magyar plázákban

A leértékelés mértéke és a kiárusításba vont cikkek köre szűkebb lehet a korábbiaknál - jósolja az idei nyári leértékelésekről az országos Kereskedelmi Szövetség. A kereskedők folyamatos reklámra, leárazásokra kényszerülnek, az engedményeket hirdető táblák mindennapos, állandó kellékei lettek a kirakatoknak.

Lakáscsere Budapesten: most kiderül, mennyit kell ráfizetned

Az eddig is ismert volt, hogy az egyes kerületek között jelentős áreltérések mutatkoznak a fővárosi ingatlanpiacon. A kerületek egymáshoz viszonyított részletes átlagár eltérése eddig azonban rejtve volt sokak számára. Pedig a stagnáló adás-vételi tranzakciók döntő többsége az élethelyzet változása miatt kerül tető alá. Éppen ezért mindenkinek ajánlatos tudni, hogy átlagosan milyen árkülönbséget nyer, vagy veszít az, aki az egyik kerületből a másikba - kissebből, nagyobb lakásba - vagy fordítva - költözik.

Itt a kormány legújabb adócsökkentési programja
Havonta 90-100 ezer munkavállaló foglalkoztatásához veszik igénybe jelenleg is a munkáltatók a különböző Start-kártyákhoz kötődő szociális hozzájárulási adókedvezményeket, így április végéig összesen 6,7 milliárd forinttal csökkentették adókötelezettségüket - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A kormány elképzelése szinte percről percre változik a miniszterelnök által meghirdetett munkahelyvédelmi akció részletkérdéseiben. Orbán Viktor eddig a munkáltatói járulék (ami valójában szociális hozzájárulási adó) felezéséről beszélt 100 ezer forintos bérig, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig olyan program meghirdetésére készül, amely a minimálbér kétszereséig a teljes bérköltség átvállalását ígéri.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek az oldalak nyúlják le a pénzed, ha a neten vásárolsz
A Pénzcentrum.hu cikksorozatának első részében a biztonságos ATM-használat, az okos kártyás fizetés témakörét jártuk körül, és szót ejtettünk arról is, milyen szinten áll a bankkártyabiztonság ma Magyarországon. A második részben körüljárjuk az érintés nélküli fizetés technikai hátterét, a PIN kód titkait, és ahhoz is adunk tippeket olvasóinknak, hogyan használják okosan kártyájukat a nyaralás alatt, és mire figyeljenek, ha online vásárolnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem