2 °C Budapest

Ezek az oldalak nyúlják le a pénzed, ha a neten vásárolsz - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. július 15. 19:04

Egy friss felmérés szerint 28 európai ország lakói közül a magyarok adják ki havi költségvetésükből a legnagyobb részt lakással kapcsolatos szolgáltatásokra. Az otthoni étkezésre is kimondottan sokat költünk, utazásra, szórakozásra viszont látványosan keveset szánunk. Erről is olvashatsz bővebben a Pénzcentrum.hu 28. heti összefoglalójában - kattints a címekre!

Kiderült: erre megy el a magyar családok pénze
A magyarok adják ki havi költségvetésükből a legnagyobb részt lakással kapcsolatos szolgáltatásokra, huszonnyolc európai ország lakói közül. Amíg nálunk az átlagos kiadások 36 százalékát szokták lakhatásra fordítani, addig az európai átlag 25 százalék - többek között ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat globális felmérése a(z internetező) fogyasztók körében.

Mi lesz a pórul járt anyákkal? Tízezrek kompenzáció nélkül

Megközelítően 29 ezer kismama kért jövedelempótlékot május 31-ig az egészségbiztosítási pénztártól. Közülük azonban csak 19 ezren kaptak január 1-ig visszamenőlegesen kiegészítést - tudta meg a Pénzcentrum.hu az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP).

Elbukhatják a kisadózók a komoly megrendeléseket
Kizárólag a lakosságnak szolgáltató vállalkozásoknak éri meg választani a kisadózók tételes adóját, azzal ugyanis szinte keresztet vethetnek arra, hogy társaságoktól megrendeléseket kapjanak. A parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint ugyanis a velük szerződő társaságok nem vonhatnák le a költségeikből a kisadózók számláinak ellenértékét.

Lehangoló adatok: ki ad így munkát a félmillió álláskeresőnek?

Soha nem került még sor a magyar gazdaság történetében annyi cég végelszámolására, mint az idei első félévben. Hat hónap alatt a tavalyinál 61 százalékkal több, összesen 18 249 cég tulajdonosai döntöttek úgy, hogy nem működtetik tovább a vállalkozásukat. Mindemellett évek óta nem alakult olyan kevés cég, mint idén június végéig.

Nesze neked egyszerű adózás! Vért izzadhatnak a vállalkozások

Nemhogy egyszerűsítené, tovább bonyolítja a kormány az adórendszert a kedden az Országgyűlés elé terjesztett törvénymódosításokkal. Kiderült: az újfajta kisvállalkozói adók és kedvezmények a jelenleg is meglévők mellé lépnének be, úgyhogy vért izzadnak majd a vállalkozások, mire kiszámolják, mi éri meg nekik a legjobban.

Félmillió magyarnak csak álom az angol WC

A lakhatási szegénységet többnyire a kritikán aluli lakásminőséggel, illetve a városi és vidéki szegénynegyedekkel azonosítjuk. Ez nem is annyira meglepő, hiszen ez van szem előtt. Az éhezéssel, a nyomor különböző formáival a legtöbben - az autóablak mögött ülve - nem is találkoznak. Pedig az omladozó falak mögött még inkább megdöbbentő, s kritikus állapotok uralkodnak. De nézzük meg, milyen "lakásokban" élnek a legszegényebb magyarok.

Csúnyán lemaradt a magyar Tesco

Lengyelországban már meglépte a Tesco, ami nálunk még csak a távoli tervekben szerepel: elindították az online értékesítési rendszert, amelyen keresztül akár 67 forintos házhozszállítási díjért is rendelhetnek a vevők.

Drágul a sör!
A sörgyártók szerint egyértelműen áremelkedéshez és a fogyasztás csökkenéséhez vezet az, ha januártól 10 százalékkal emelkedik a folyékony kenyér jövedéki adója (az áfa ráadásul a magasabb jövedéki adóra rakódik rá, így a hatás a fogyasztói árban fokozottan jelenik meg). A magasabb alkoholtartalmú italok után fizetendő jövedéki adó 15 százalékkal nő, a cigaretta is drágul.

Hiába keressük az olcsó nyári ruhákat a magyar plázákban

A leértékelés mértéke és a kiárusításba vont cikkek köre szűkebb lehet a korábbiaknál - jósolja az idei nyári leértékelésekről az országos Kereskedelmi Szövetség. A kereskedők folyamatos reklámra, leárazásokra kényszerülnek, az engedményeket hirdető táblák mindennapos, állandó kellékei lettek a kirakatoknak.

Lakáscsere Budapesten: most kiderül, mennyit kell ráfizetned

Az eddig is ismert volt, hogy az egyes kerületek között jelentős áreltérések mutatkoznak a fővárosi ingatlanpiacon. A kerületek egymáshoz viszonyított részletes átlagár eltérése eddig azonban rejtve volt sokak számára. Pedig a stagnáló adás-vételi tranzakciók döntő többsége az élethelyzet változása miatt kerül tető alá. Éppen ezért mindenkinek ajánlatos tudni, hogy átlagosan milyen árkülönbséget nyer, vagy veszít az, aki az egyik kerületből a másikba - kissebből, nagyobb lakásba - vagy fordítva - költözik.

Itt a kormány legújabb adócsökkentési programja
Havonta 90-100 ezer munkavállaló foglalkoztatásához veszik igénybe jelenleg is a munkáltatók a különböző Start-kártyákhoz kötődő szociális hozzájárulási adókedvezményeket, így április végéig összesen 6,7 milliárd forinttal csökkentették adókötelezettségüket - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A kormány elképzelése szinte percről percre változik a miniszterelnök által meghirdetett munkahelyvédelmi akció részletkérdéseiben. Orbán Viktor eddig a munkáltatói járulék (ami valójában szociális hozzájárulási adó) felezéséről beszélt 100 ezer forintos bérig, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig olyan program meghirdetésére készül, amely a minimálbér kétszereséig a teljes bérköltség átvállalását ígéri.

Ezek az oldalak nyúlják le a pénzed, ha a neten vásárolsz
A Pénzcentrum.hu cikksorozatának első részében a biztonságos ATM-használat, az okos kártyás fizetés témakörét jártuk körül, és szót ejtettünk arról is, milyen szinten áll a bankkártyabiztonság ma Magyarországon. A második részben körüljárjuk az érintés nélküli fizetés technikai hátterét, a PIN kód titkait, és ahhoz is adunk tippeket olvasóinknak, hogyan használják okosan kártyájukat a nyaralás alatt, és mire figyeljenek, ha online vásárolnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17