6 °C Budapest

Veszélyben a bankkártyaadatok? Tippek a védekezéshez

Pénzcentrum
2012. január 5. 17:34

A Magyarországon kibocsátott bankkártyák és a hazai kártya-elfogadó rendszer európai összehasonlításban is magas szintű védelmet nyújt a hazai bankkártyás ügyfeleknek, mondta el Fejes Kálmán a MasterCard biztonsági vezetője.


A hazai bankok már 2009-ben elkezdték az átállást a biztonságosabb chipkártya technológiára. Ma a kártyák 65-70 százalékán található chip, az elfogadói hálózat pedig 98 százalékban felkészített a chipkártyák fogadására.

Fejes Kálmán kiemelte: "A magyar bankok nagyon sikeresen végzik a bankkártya tranzakciók monitorozását és szűrését: ez azt jelenti, ha a kártyabirtokos fizetési szokásaival nem egyező műveletet észlelnek, felhívják az ügyfelet telefonon és egyeztetik vele, valóban ő vásárolt, szükség van-e a kártya letiltására. Ilyen helyzetben a kártyabirtokosnak nem kell attól tartania, hogy az első jogosulatlan tranzakció veszteséget okoz, hiszen egy rövid vizsgálat eredményétől függően a bankok saját kárként könyvelik el az ilyen típusú kártya-használatot.

Természetesen a kártyabirtokos is figyelemmel kísérheti saját kártyás költéseit. Magyarországon rendkívül elterjedt a bankkártya-tranzakciókról értesítő SMS-szolgáltatás - melyet a világon elsőként vezettek be a hazai bankok 1998-ban. Az SMS-értesítő segítségével gyors, hatékony visszajelzést kaphat az ügyfél a vásárlások adatairól; ha jogosulatlan tranzakciót észlel, haladéktalanul értesíteni tudja a bankot és intézkedhet az azonnali letiltásról.

A bankok együttműködve a kártyatársasággal igyekeznek nem csak az fizikai üzletben végrehajtott, de az interneten létrejövő vásárlásokat is egyre biztonságosabbá tenni. Fejes Kálmán szerint az online fizetés biztonsága is napról napra fejlődik, például ma már kezd elterjedni az internetes fizetéseknél használt, a kártyát kibocsátó bank által a kártyabirtokos mobiljára akár SMS-ben küldhető ún. SecureCode amely tökéletesebb azonosítást eredményez.

Természetesen Te is sokat tehet azért, hogy adataid, pénzed ne kerüljön veszélybe:

- A kártya biztonságosabb, mint a készpénz, mégis ügyelj arra, hogy így se kerüljön máshoz, tartsd szemmel, vigyázz rá.

- A PIN kódot soha ne tartsd a bankkártya közelében, ne írd fel a kártyára. Ha lehet, egyáltalán ne jegyezd le a számsort, inkább tartsd fejben.

- A PIN kód NE legyen egyszerűen kitalálható számsor, pl.: születési dátum.

- Ha elvesztetted, vagy ellopták a bankkártyádat, illetve a PIN kódod illetéktelenekhez került, vagy kerülhetett, akkor azonnal tiltasd le a kártyádat a bankod ügyfélszolgálatán.

- Ha az automata elnyelte a kártyádat és nem akarja visszaadni, szintén tiltasd le azonnal!

- Készpénzfelvételkor legyél körültekintő, ne fogadd el ismeretlenek segítségét. Amennyiben a pénzkiadó autómata nem működik rendeltetésszerűen, vagy úgy látod, hogy módosították, inkább használj másik készüléket.

- Ne válaszolj olyan - állítólag - a bankodtól érkező e-mailekre, telefonokra, amelyekben jelszavad, bankkártyás és egyéb személyes adataid megadására kérnek.

- Internetes vásárlásoknál a PIN kód megadására soha nincs szükség.

- Igényelj a bankodtól tranzakciónkénti SMS-szolgáltatást (bár igaz, hogy ez nincs ingyen - a szerk.)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?