16 °C Budapest

Veszélyben a bankkártyaadatok? Tippek a védekezéshez

Pénzcentrum
2012. január 5. 17:34

A Magyarországon kibocsátott bankkártyák és a hazai kártya-elfogadó rendszer európai összehasonlításban is magas szintű védelmet nyújt a hazai bankkártyás ügyfeleknek, mondta el Fejes Kálmán a MasterCard biztonsági vezetője.


A hazai bankok már 2009-ben elkezdték az átállást a biztonságosabb chipkártya technológiára. Ma a kártyák 65-70 százalékán található chip, az elfogadói hálózat pedig 98 százalékban felkészített a chipkártyák fogadására.

Fejes Kálmán kiemelte: "A magyar bankok nagyon sikeresen végzik a bankkártya tranzakciók monitorozását és szűrését: ez azt jelenti, ha a kártyabirtokos fizetési szokásaival nem egyező műveletet észlelnek, felhívják az ügyfelet telefonon és egyeztetik vele, valóban ő vásárolt, szükség van-e a kártya letiltására. Ilyen helyzetben a kártyabirtokosnak nem kell attól tartania, hogy az első jogosulatlan tranzakció veszteséget okoz, hiszen egy rövid vizsgálat eredményétől függően a bankok saját kárként könyvelik el az ilyen típusú kártya-használatot.

Természetesen a kártyabirtokos is figyelemmel kísérheti saját kártyás költéseit. Magyarországon rendkívül elterjedt a bankkártya-tranzakciókról értesítő SMS-szolgáltatás - melyet a világon elsőként vezettek be a hazai bankok 1998-ban. Az SMS-értesítő segítségével gyors, hatékony visszajelzést kaphat az ügyfél a vásárlások adatairól; ha jogosulatlan tranzakciót észlel, haladéktalanul értesíteni tudja a bankot és intézkedhet az azonnali letiltásról.

A bankok együttműködve a kártyatársasággal igyekeznek nem csak az fizikai üzletben végrehajtott, de az interneten létrejövő vásárlásokat is egyre biztonságosabbá tenni. Fejes Kálmán szerint az online fizetés biztonsága is napról napra fejlődik, például ma már kezd elterjedni az internetes fizetéseknél használt, a kártyát kibocsátó bank által a kártyabirtokos mobiljára akár SMS-ben küldhető ún. SecureCode amely tökéletesebb azonosítást eredményez.

Természetesen Te is sokat tehet azért, hogy adataid, pénzed ne kerüljön veszélybe:

- A kártya biztonságosabb, mint a készpénz, mégis ügyelj arra, hogy így se kerüljön máshoz, tartsd szemmel, vigyázz rá.

- A PIN kódot soha ne tartsd a bankkártya közelében, ne írd fel a kártyára. Ha lehet, egyáltalán ne jegyezd le a számsort, inkább tartsd fejben.

- A PIN kód NE legyen egyszerűen kitalálható számsor, pl.: születési dátum.

- Ha elvesztetted, vagy ellopták a bankkártyádat, illetve a PIN kódod illetéktelenekhez került, vagy kerülhetett, akkor azonnal tiltasd le a kártyádat a bankod ügyfélszolgálatán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- Ha az automata elnyelte a kártyádat és nem akarja visszaadni, szintén tiltasd le azonnal!

- Készpénzfelvételkor legyél körültekintő, ne fogadd el ismeretlenek segítségét. Amennyiben a pénzkiadó autómata nem működik rendeltetésszerűen, vagy úgy látod, hogy módosították, inkább használj másik készüléket.

- Ne válaszolj olyan - állítólag - a bankodtól érkező e-mailekre, telefonokra, amelyekben jelszavad, bankkártyás és egyéb személyes adataid megadására kérnek.

- Internetes vásárlásoknál a PIN kód megadására soha nincs szükség.

- Igényelj a bankodtól tranzakciónkénti SMS-szolgáltatást (bár igaz, hogy ez nincs ingyen - a szerk.)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm