12 °C Budapest

Veszélyben a bankkártyaadatok? Tippek a védekezéshez

Pénzcentrum
2012. január 5. 17:34

A Magyarországon kibocsátott bankkártyák és a hazai kártya-elfogadó rendszer európai összehasonlításban is magas szintű védelmet nyújt a hazai bankkártyás ügyfeleknek, mondta el Fejes Kálmán a MasterCard biztonsági vezetője.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A hazai bankok már 2009-ben elkezdték az átállást a biztonságosabb chipkártya technológiára. Ma a kártyák 65-70 százalékán található chip, az elfogadói hálózat pedig 98 százalékban felkészített a chipkártyák fogadására.

Fejes Kálmán kiemelte: "A magyar bankok nagyon sikeresen végzik a bankkártya tranzakciók monitorozását és szűrését: ez azt jelenti, ha a kártyabirtokos fizetési szokásaival nem egyező műveletet észlelnek, felhívják az ügyfelet telefonon és egyeztetik vele, valóban ő vásárolt, szükség van-e a kártya letiltására. Ilyen helyzetben a kártyabirtokosnak nem kell attól tartania, hogy az első jogosulatlan tranzakció veszteséget okoz, hiszen egy rövid vizsgálat eredményétől függően a bankok saját kárként könyvelik el az ilyen típusú kártya-használatot.

Természetesen a kártyabirtokos is figyelemmel kísérheti saját kártyás költéseit. Magyarországon rendkívül elterjedt a bankkártya-tranzakciókról értesítő SMS-szolgáltatás - melyet a világon elsőként vezettek be a hazai bankok 1998-ban. Az SMS-értesítő segítségével gyors, hatékony visszajelzést kaphat az ügyfél a vásárlások adatairól; ha jogosulatlan tranzakciót észlel, haladéktalanul értesíteni tudja a bankot és intézkedhet az azonnali letiltásról.

A bankok együttműködve a kártyatársasággal igyekeznek nem csak az fizikai üzletben végrehajtott, de az interneten létrejövő vásárlásokat is egyre biztonságosabbá tenni. Fejes Kálmán szerint az online fizetés biztonsága is napról napra fejlődik, például ma már kezd elterjedni az internetes fizetéseknél használt, a kártyát kibocsátó bank által a kártyabirtokos mobiljára akár SMS-ben küldhető ún. SecureCode amely tökéletesebb azonosítást eredményez.

Természetesen Te is sokat tehet azért, hogy adataid, pénzed ne kerüljön veszélybe:

- A kártya biztonságosabb, mint a készpénz, mégis ügyelj arra, hogy így se kerüljön máshoz, tartsd szemmel, vigyázz rá.

- A PIN kódot soha ne tartsd a bankkártya közelében, ne írd fel a kártyára. Ha lehet, egyáltalán ne jegyezd le a számsort, inkább tartsd fejben.

- A PIN kód NE legyen egyszerűen kitalálható számsor, pl.: születési dátum.

- Ha elvesztetted, vagy ellopták a bankkártyádat, illetve a PIN kódod illetéktelenekhez került, vagy kerülhetett, akkor azonnal tiltasd le a kártyádat a bankod ügyfélszolgálatán.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

- Ha az automata elnyelte a kártyádat és nem akarja visszaadni, szintén tiltasd le azonnal!

- Készpénzfelvételkor legyél körültekintő, ne fogadd el ismeretlenek segítségét. Amennyiben a pénzkiadó autómata nem működik rendeltetésszerűen, vagy úgy látod, hogy módosították, inkább használj másik készüléket.

- Ne válaszolj olyan - állítólag - a bankodtól érkező e-mailekre, telefonokra, amelyekben jelszavad, bankkártyás és egyéb személyes adataid megadására kérnek.

- Internetes vásárlásoknál a PIN kód megadására soha nincs szükség.

- Igényelj a bankodtól tranzakciónkénti SMS-szolgáltatást (bár igaz, hogy ez nincs ingyen - a szerk.)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?