23 °C Budapest

Született feleségek a lenyugvó nap országában

Pénzcentrum
2011. július 26. 18:32

Akinek a címről a hagyományos japán étel, a  sushi elkészítésével bajlódó háziasszony képe ugrik be, bizony nagyon nagyot téved! Egy otthon ülő 3 gyerekes háziasszony Japán leghíresebb devizakereskedője. Ő eddig 800 millió jent, vagyis 9 millió dollárt keresett a devizapiacon.

A háziasszonyok a japán lakosság nagy tiszteletben álló szereplői. Igaz, a meglehetősen férfiközpontú társadalalom még mindig ellenzi, ha a nők karrierre vágynak, mégis rendkívül fontos szerepük van. Ők a japán családi modell mozgatórugói: vezetik a háztartást, nevelik a gyerekeket, beosztják a családi büdzsét. Az utóbbi különösen nagy feladat, hiszen nem kis összegről van szó. A japán háztartások összvagyona egyes becslések szerint 12.5 trillió jenre tehető! A férjek szerepe a család anyagi biztonságának megteremtésére korlátozódik. Egy japán mondás szerint "a férj akkor jó, ha egészséges és nincs otthon".

Az ezredfordulót követő években a japán nők elkezdték a japán pénzügyi világ meghódítását, teljesen új értelmet adva ezzel a házimunka szónak. Mivel a 0% körüli japán kamat miatt nem volt érdemes megtakarításokat felhalmozni , figyelmük az elhanyagolható profitot hozó takarékbetétekről, az ennél lényegesen nagyobb haszonnal kecsegtetető devizapiacok felé fordult. Az online internetes kereskedés hajnalán 1999-ben, még csak 300 ezren kereskedtek ilyen módon Japánban, 2009-ra ez a szám 27 millióra duzzadt.

A növekedésből a háziasszonyok is kivették a részüket. A "kimono kereskedőnek" becézett háziasszonyok, mára a piac meghatározó szereplőjévé váltak. Kedvenc termékük az amerikai dollár japán jen keresztárfolyam, amely árfolyammmozgását sokszor erősen befolyásolja piaci tevékenységük. Legutóbb a jegybank elnökségi tagja - Kiyohiko Nishimura - emelte ki a kimonó traderek jelentőségét és devizapiacra gyakorolt kiegyenlítő hatását.

Mi sem bizonyítja jobban az ázsiai hölgyek kereskedési kedvét, mint az alábbi két friss adat:

- Japán legnagyobb online FX kereskedési platformjába, a Nomura Holdings-ba befutó minden ötödik megbízás a háziasszonyoktól érkezik
- becslések szerint a tokiói tőzsde devizaforgalmának mintegy 20-30%-át a szigetországbeli nők bonyolítják

És hogy miért pont a devizapiacra esett a választásuk?

A devizapiac nem érdemtelenül kapta a pénzpiacok "vadnyugata" becenevet. A részvénypiachoz képest nagy a likviditás, magas az árfolyam ingadozás, így nagyobb nyereségre is szert tehetünk rövidebb idő alatt. Igaz, a kockázatok is magasabbak. A manapság hihetetlen népszerűségnek örvendő online kereskedési felületek által egyszerű a hozzáférés a piachoz, ahol akár napi 24 órában kereskedhetünk. A piaci spekuláció tehát könnyedén beilleszthető az elfoglalt asszonyok napi rutinjába.

A kereskedő háziasszonyok saját szubkultúrát hoztak létre. Sokuk egészen elképesztő sikersztorival büszkélkedhet. Akad olyan is, aki valódi hírességgé lépett elő. Rendszeresen szerepel magazinokban és TV műsorokban, hogy kedvet csináljon a többi otthonülő asszonynak. És hogy mit tanácsol a kezdő kereskedőknek a 61 éves top trader Yukiko Ikebe?
"Nincs könnyen jött pénz! Ne várjuk, hogy a sült galamb a szánkba repüljön. Mindennek az alapja a tanulás és a kemény munka."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Ha úgy gondolja, hogy a japán háziasszonyok példájára Ön is belevágna az online kereskedésbe, látogasson el a PC Tőzsdesuli oldalára.

A cikk saját termék népszerűsítésére szolgál.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?