22 °C Budapest

Devizahitelek: júniusban jön a döccenő!

Pénzcentrum
2010. április 29. 13:59

Csökkent a hitelfelvételi kedv, megszűntek a válság előtt legkelendőbb hiteltípusok, és az ügyfelek is körültekintőbbek lettek, ennek ellenére sem az értékesítés módjában, sem stratégiájában nem lát igazi változást a válság előtti időszakhoz képest az Ersténél Dr. Simon Zsolt, a bank lakossági termékfejlesztési igazgatója, aki meghívott panelbeszélgetője a Portfolio.hu május 5-én megrendezésre kerülő Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciájának.

Portfolio.hu: Mennyire érzékelik az Ersténél, hogy az euróhitelek felől a forinthitelek felé tolódott el a kereslet az elmúlt hónapokban?

Simon Zsolt: Jelentős átrendeződés zajlott le ezen a téren az Erste Banknál. A forint forrásköltségek csökkenésének, valamint a jogszabályi környezet forint hitelezést preferáló módosításainak köszönhetően az új folyósításokból az Erste Banknál már közel 40 százalék a forintalapú hitelek részesedése, és ez az arány egyre nő.

P.: Mi minden teheti vonzóvá a forinthitelt az ügyfelek számára?

SZs.: Számos érv szól ma a forinthitelek mellett. Egyrészt forint alapon lehet az érvényben lévő szabályozás szerint a legmagasabb hitelt igényelni, hiszen az adott ingatlanfedezet 75 százalékig terhelhető abban az esetben, ha az ügyfél forinthitelt igényel, míg ez az érték euróalapú hitel esetében csak 60, egyéb devizáknál pedig 45 százalék. Vagyis azon ügyfeleknél, akik alacsonyabb önerővel rendelkeznek, a forinthitel nemcsak választás kérdése, hanem szükségszerű is. További érv, hogy a folyamatos forint alapkamat csökkentéseknek köszönhetően a forint- és euróhitelek kamata közötti rés igen alacsonyra, 1-1.5 százalékpontra csökkent. Emiatt az euróalapú hitelek törlesztőrészletének előnye már annyira kicsi, hogy egy kisebb forintgyengülés esetén akár "el is olvadhat". A jegybanki alapkamat várható további csökkentése a forrásköltségek csökkenésén keresztül az ügyfélkamatokban is megjelenik majd, így a következő MNB kamatcsökkentések után akár meg is szűnhet a különbség az euró- és a forintalapú hitelek törlesztőrészleteinek nagysága között.

P.: Andreas Treichl vezérigazgató nemrég a Portfolio.hu-nak adott interjújában felhívta a figyelmet a néhány év múlva várható eurócsatlakozásra, ami befolyásolhatja az ügyfelek euró- és forinthitel közötti választását. Mennyire fontos motívum ez az ügyfelek döntésében?

SZs.: Számos érv van jelenleg mind az euró-, mind a forinthitelek mellett. Az Erste Bank leendő és meglévő ügyfeleinek igyekszünk ezeket mind elmondani, de a végső döntést az ügyfeleknek kell meghozni a különböző tényezőket mérlegelve. A júniusban életbe lépő jogszabályi változások miatt azonban véleményünk szerint az euróalapú hitelek népszerűsége jelentősen csökkenni fog.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

P.: Mi a véleménye arról, hogy a közvetítők kiiktatásával csökkenteni lehetne a hitelköltségeket, ezzel téve vonzóbbá a hitelfelvételt?

SZs.: Az Erste Bank ügyfeleinek körében a közvetlen fiókhálózati, valamint a közvetítőkön keresztüli értékesítésre egyaránt igény mutatkozik, ezért mindkét lehetőséget biztosítjuk számukra. Célunk az, hogy valamennyi ügyfelünket, bármelyik csatornáról is érkezik, ugyanolyan magas színvonalon szolgáljuk ki.

P.: Mennyiben más ma a hitelek értékesítésének módja, a bankok értékesítési stratégiája, mint a válság előtt?

Véleményem szerint nincs jelentős különbség, korábban is igyekeztük az ügyfélnek minden tudnivalót elmondani, és megtalálni a számára legkedvező megoldást. Most is ugyanezt tesszük, igaz, közben csökkent a hitelfelvételi kedv, megszűntek a válság előtt legkelendőbb hiteltípusok, és az ügyfelek is körültekintőbbek lettek. Ennek ellenére sem az értékesítés módjában, sem stratégiájában az Erste Banknál jelentős vátozás nem történt.

Dr. Simon Zsolt meghívott panelbeszélgetője a Portfolio.hu május 5-én megrendezésre kerülő Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciájának.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 5. 05:00
Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk,...
MEDIA1  |  2022. július 4. 21:15
A Media1 azt is megtudta, hogy Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok hírigazgatója a Megafon Központhoz...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?