11 °C Budapest

Vagyont keresni a semmivel - a virtuális pénzek világa

Pénzcentrum
2010. március 5. 05:55

Az internet megteremtette a virtuális világokat, a virtuális világok pedig a virtuális pénzeket. Valószínűleg aki kitalálta, hogy a virtuális javakat valódi pénzért is lehet árusítani, mára milliárdos lett, akárcsak azok a cégek, akik sikerrel adoptálták a XXI. század első igazán új üzleti modelljét.

A világ legnagyobb közösségi oldala, a Facebook néhány hete jelentette be, hogy szép lassan kilép az alfa fejlesztői státuszból Credits nevű szolgáltatása, melynek segítségével a felhasználók valódi pénzért egyetlen helyen vásárolhatják meg a közösségi oldalon futó virtuális játékaikhoz szükséges krediteket. A Facebook persze nem ingyen teszi mindezt, az így befolyt összeg 30 százalékát zsebre tenné, s csak a maradék hetvenet osztaná szét az oldalain futó játékok fejlesztői között.

A Facebook ugyanis eddig ingyen és bérmentve engedélyezte külső fejlesztőknek, hogy játékokat tegyenek közzé több mint 400 millió felhasználója számára. Csakhogy a fejlesztők hamar megtalálták az üzleti lehetőséget a hatalmas felhasználótáborral rendelkező ingyenes játékok piacán és elkezdték kemény dollárokért árulni az előremenetelt megkönnyítő és megédesítő virtuális kreditjeiket. Így aztán az ember most már valódi pénzért (is) vásárolhat magának aratógépet, haleledelt vagy fegyvereket a közösségi oldalakon naponta több tízmilliók által játszott játékokhoz.


És megtörtént az épeszű emberek számára lehetetlen eset: a valós életben semmi előnnyel nem kecsegtető virtuális pénzek árusítása hatalmas biznisznek bizonyult. A ThinkEquity elemzése szerint a virtuális pénzek piaca a 2009-es állapotokhoz képest 2012-re megnégyszereződik, elérheti az évi 3,6 milliárd dollárt. Ennek nagy részét, körülbelül 60 százalékát a közösségi oldalakon futó játékok birtokolják majd, ha ennek csak harminc százalékát csapolja le a Facebook, már azért az apróért is érdemes lehajolni.

Ez persze nem csak a több, mint félmilliárd dollár bevétel miatt lenne jó a Facebooknak, hanem mert a csak hirdetésekre támaszkodó üzleti modelljét stabilizálni tudná. A korábbi játékmodellek ugyanis épp a gazdasági válság miatt lettek halálra ítélve: a felhasználók egyre kevésbé vették meg a 10 ezer forint feletti áron vesztegetett eredeti játékokat, az ingyenes online játékok pedig épp az egyetlen bevételi forrásuk, a reklámok ritkulása miatt tűntek el a süllyesztőben.

Az ingyenes online játékokban valós pénzért szerezhető előnyök üzleti modellje nem mai ötlet, de alig egy-két éve vált a piac meghatározó bevételi forrásává. A VG Market tavalyi felmérése alapján a számítógépes játékosok 58 százaléka vásárolt ingyenes játékokhoz kiegészítőket pénzért, míg mögöttük messze lemaradva járnak azok, akik az olyan, sok játékost tömörítő online játékokra költenek (MMO-k), mint amilyen a szakma koronázatlan királya, a World of Warcraft. A felmérés szerint a legtöbbet a játékosok virtuális pénzre költenek, majdnem két és félszer annyit, mint virtuális fegyverekre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az első virtuális milliomos, Ailin Graef
Négy éve bejárta a világsajtót Ailin Graef, aki a valós világot leképező Second Life-ban lett milliomos ingatlanügyleteivel. A Second Life legnagyobb ingatlanfejlesztője virtuális területek vett felparcellázta, majd eladta őket. (A Second Life egy időben annyira felkapott volt, hogy nem csak a nagy áruházláncok és bevásárlóközpontok jelentek meg itt virtuálisan, de a például a svéd nagykövetség is.) Ailin Graef, illetve ahogy a játékban hívták, Anshe Chung alig két és fél év alatt lett amerikai dollárban számított milliomos virtuális telekügyleteivel - alig 9,95 dolláros befektetéssel.

Az ingyenes játékokban vásárolt virtuális fizetőeszköz alapvetően persze csak a játékbeli előmenetelünkben segít, a való életben egy fillérrel nem leszünk gazdagabbak, sőt. Vannak azonban olyan virtuális terek is, melynek fizetőeszköze nagyon is váltható oda-vissza a valódi életben használt pénznemekre. Ilyen például a Second Life, melynek lindeni dollárja a való világban is milliomost csinált egy-két játékosból (lásd keretes írásunkat).

Persze ennek nem mindenki örül. A hatóságok szerint ugyanis a gyenge ellenőrzés miatt ezek a felületek - bár virtuálisak - nagyon is alkalmasak bűntényekből származó pénzek tisztára mosására. Képzeljük el a következőt: Valaki 20-25 játékost regisztrál egy virtuális világban, majd rendel mindegyikük nevében egy bankkártyát a játékot működtető cégtől, mellyel egy ATM-ben tud készpénzt a játékban használatos pénzre váltani. (Nem utópia, több online játék esetében van erre lehetőség.) Ezek után valamely bűntényből, például kábítószer-árusításból származó készpénzért cserébe virtuális pénzt vásárlunk. A 20-25 felhasználó (melyek mögött ugyanaz az ember áll) mindegyike egyetlen játékos virtuális szolgáltatásait kezdi megvásárolni, vagyis áttolják egy számlára a pénzt. A végső felhasználó felveszi a felgyülemlett pénzét valós dollárokban egy ATM-ből, elteszi a számlát és máris van igazolása arról, hogy honnan is kereste a pénzt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 20. 09:43
A kormány korábban többféle érveléssel próbálta elmagyarázni, miért nem adja ki a határozatokat.
Bankmonitor  |  2023. március 20. 07:34
Nem kímélte a 2022-es év a nyugdíjpénztári befektetéseket: a szektornak tavaly 6,8 százalékos veszte...
Holdblog  |  2023. március 20. 06:22
A decentralizált közösségi média valósággal robbant az utóbbi hónapokban, úgy látszik, érettebb szak...
Kiszámoló  |  2023. március 17. 09:58
Lászlónak volt egy elfelejtett előfizetése, egy domain regisztráció, aminek a díja kétévente esedéke...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?