20 °C Budapest

Újra élednek a megtakarítási számlák

2009. december 21. 09:47

Az utóbbi hónapokban több hitelintézetnél újra megjelentek a megtakarítási számlák, melyek az elmúlt években sokat veszítettek jelentőségükből. A háttérben természetesen a forrásszerzési cél áll - írta a Világgazdaság.

A megtakarítási számlák rugalmasabbak a lekötött betéteknél: az ügyfél korlátozott gyakorisággal, de kamatveszteség nélkül hozzáférhet a számláján lévő öszszeghez, és bármikor, bármennyivel növelheti az ott elhelyezett pénzt. A szabadabb hozzáférésnek ugyanakkor ára van, hiszen a megtakarítási számlák kamatai jóval elmaradnak a lekötött betétektől, csak évi 5-6 százalékot érhetnek el az ügyfelek.

A hazai megtakarítások a megszokottnál nagyobb ütemben, majdnem 12 százalékkal növekedtek a pénzügyi szolgáltatóknál: a betéti állomány október végére éves szinten elérte a 7 444,5 milliárd forintot. Ennek majdnem háromnegyedét éven belüli lejáratú, lekötött konstrukcióban helyezték el, a maradékon az éven túli, illetve a látra szóló betétek osztoztak. A mérséklődő kamatok miatt azonban a betétek veszíteni fognak a vonzerejükből és a lakosság figyelme ismét az alternatív befektetési formák - például a befektetési alapok - felé fordulhat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29