7 °C Budapest

5000 forintot ér az ezüst Kálvin-érme

2009. október 29. 14:32

A Magyar Nemzeti Bank 5000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmából. Az érmét Debrecenben, a Nagytemplomi Református Könyvesboltban, illetve Budapesten, az MNB látogatóközpontjában vásárolhatják meg az érdeklődők.

Az érme előlapján a kötelező érmeképi elemek (5000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2009-es verési évszám) mellett a Krisztus-monogram látható a Debreceni Református Kollégium szószéktartójáról. A hátlapon, a középmezőben a Hans Holbein festménye alapján ábrázolt Kálvin János-portré látható. A külső gyűrűben, köriratban a "SOLI DEO GLORIA" és a "KÁVIN JÁNOS 1509-1564" ill. az "EUROPA" nemzetközi emlékérme-sorozat közös emblémája, az ún. "Euro-Star" jel és Csikai Márta tervezőművész mesterjegye található.


Az emlékpénz 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az ezüst emlékpénzből 12 000 darab készül különleges, ún. proof techológiával. Az érme megvásárolható a Nagytemplomi Református Könyvesboltban (Debrecen, Piac u. 4-6.) és a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank, látogatóközpont, Budapest, Szabadság tér 8-9.).

A Kálvin Jánost ábrázoló érmével véget ért a Nemzeti Bank 2009-es emlékpénz-kibocsátási programja. Az MNB hét különböző emlékérmét adott ki az idén. Többek közt ezüst érmével emlékezett a magyar jegybank Radnóti születésének 100. évfordulójáról, réz-nikkel érmével hirdette Bánki Donát születésének 150. évfordulóját, és tegnapelőtt két emlékpénzt bocsátott ki Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem