5000 forintot ér az ezüst Kálvin-érme

2009. október 29. 14:32

A Magyar Nemzeti Bank 5000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmából. Az érmét Debrecenben, a Nagytemplomi Református Könyvesboltban, illetve Budapesten, az MNB látogatóközpontjában vásárolhatják meg az érdeklődők.

Az érme előlapján a kötelező érmeképi elemek (5000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2009-es verési évszám) mellett a Krisztus-monogram látható a Debreceni Református Kollégium szószéktartójáról. A hátlapon, a középmezőben a Hans Holbein festménye alapján ábrázolt Kálvin János-portré látható. A külső gyűrűben, köriratban a "SOLI DEO GLORIA" és a "KÁVIN JÁNOS 1509-1564" ill. az "EUROPA" nemzetközi emlékérme-sorozat közös emblémája, az ún. "Euro-Star" jel és Csikai Márta tervezőművész mesterjegye található.


Az emlékpénz 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az ezüst emlékpénzből 12 000 darab készül különleges, ún. proof techológiával. Az érme megvásárolható a Nagytemplomi Református Könyvesboltban (Debrecen, Piac u. 4-6.) és a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank, látogatóközpont, Budapest, Szabadság tér 8-9.).

A Kálvin Jánost ábrázoló érmével véget ért a Nemzeti Bank 2009-es emlékpénz-kibocsátási programja. Az MNB hét különböző emlékérmét adott ki az idén. Többek közt ezüst érmével emlékezett a magyar jegybank Radnóti születésének 100. évfordulójáról, réz-nikkel érmével hirdette Bánki Donát születésének 150. évfordulóját, és tegnapelőtt két emlékpénzt bocsátott ki Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?