30 °C Budapest

MNB aranyérem a nyelvújítás vezéralakjának tiszteletére

2009. október 27. 14:32

A Magyar Nemzeti Bank 50000 forint névértékű, arany és 3000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsátott ki Kazinczy elnevezéssel. A Magyar Nyelv Évében kibocsátott emlékérmékkel tiszteleg az MNB a nyelvújítás vezéralakja előtt. Az érmék kibocsátásának apropóját Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója adja. Az érméket az MNB látogatóközpontjában, valamint a kibocsátás helyszínén, a Petőfi Irodalmi Múzeumban vásárolhatják meg az érdeklődők.

Az arany emlékérmét Szöllőssy Enikő tervezte. Előlapján a kötelező éremképi elemek (50000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2009-es verési évszám) mellett a széphalmi Kazinczy Emlékcsarnok klasszicista épülete látható "Széphalom" felirattal. Az emlékérme hátlapján Kazinczy Ferenc - J.V. Kiminger rézmetszete alapján készült - portréja szerepel Kazinczy aláírásával, valamint az "1759-1831" felirattal. A hátoldalon található a tervező mesterjegye. Az emlékérme 968 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 10 gramm, átmérője 25 mm, széle sima.

Az ezüst emlékérmét Soltra E. Tamás tervezte. Előlapján a kötelező éremképi elemek (3000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2009-es verési évszám) mellett fényes téglalapban megjelenő papírtekercs látható lúdtollal, amelyet középen egy zsinórhurok köt át. Hátlapján Kazinczy Ferenc portréja látható, köriratban pedig a "KAZINCZY FERENC 1759-1831" felirat olvasható. A portrétól jobbra található a tervezőművész mesterjegye.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 10 gramm, átmérője 30 mm, széle recézett. Az arany emlékérméből 5000 darab különleges - ún. proof - kivitelben készíthető. Az ezüst emlékérméből 12 000 darab verhető, ebből 7000 darab különleges - ún. proof - technológiával.

Mindkét emlékérme megvásárolható a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, Budapest, V. ker. Szabadság tér 8-9.), valamint a kibocsátás helyszínén, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Budapest, V. ker. Károlyi Mihály út 16).

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem