1 °C Budapest

MNB aranyérem a nyelvújítás vezéralakjának tiszteletére

2009. október 27. 14:32

A Magyar Nemzeti Bank 50000 forint névértékű, arany és 3000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsátott ki Kazinczy elnevezéssel. A Magyar Nyelv Évében kibocsátott emlékérmékkel tiszteleg az MNB a nyelvújítás vezéralakja előtt. Az érmék kibocsátásának apropóját Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója adja. Az érméket az MNB látogatóközpontjában, valamint a kibocsátás helyszínén, a Petőfi Irodalmi Múzeumban vásárolhatják meg az érdeklődők.

Az arany emlékérmét Szöllőssy Enikő tervezte. Előlapján a kötelező éremképi elemek (50000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2009-es verési évszám) mellett a széphalmi Kazinczy Emlékcsarnok klasszicista épülete látható "Széphalom" felirattal. Az emlékérme hátlapján Kazinczy Ferenc - J.V. Kiminger rézmetszete alapján készült - portréja szerepel Kazinczy aláírásával, valamint az "1759-1831" felirattal. A hátoldalon található a tervező mesterjegye. Az emlékérme 968 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 10 gramm, átmérője 25 mm, széle sima.

Az ezüst emlékérmét Soltra E. Tamás tervezte. Előlapján a kötelező éremképi elemek (3000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2009-es verési évszám) mellett fényes téglalapban megjelenő papírtekercs látható lúdtollal, amelyet középen egy zsinórhurok köt át. Hátlapján Kazinczy Ferenc portréja látható, köriratban pedig a "KAZINCZY FERENC 1759-1831" felirat olvasható. A portrétól jobbra található a tervezőművész mesterjegye.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 10 gramm, átmérője 30 mm, széle recézett. Az arany emlékérméből 5000 darab különleges - ún. proof - kivitelben készíthető. Az ezüst emlékérméből 12 000 darab verhető, ebből 7000 darab különleges - ún. proof - technológiával.

Mindkét emlékérme megvásárolható a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, Budapest, V. ker. Szabadság tér 8-9.), valamint a kibocsátás helyszínén, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Budapest, V. ker. Károlyi Mihály út 16).

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?