Több százezren dolgoznak a nyugdíjuk mellett: emelkedhet a keresetkorlát

Pénzcentrum
2009. november 13. 09:17

Hétfőn dönt a parlament arról a javaslatról, mely szerint a 2008 előtt nyugdíjba vonult, a nyugdíjkorhatárt be nem töltött személyeknek mégsem kellene választaniuk a nyugdíjuk és a munkajövedelem között - írja a Napi.

Hétfőn szavaznak a nyugdíjtörvény módosításáról, amely enyhítheti a munkát vállaló nyugdíjasokra vonatkozó szabályokat. A hatályos jogszabály szerint 2010-től a nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjasnak választania kellene nyugdíja, illetve keresete között abban az esetben, ha utóbbi jövedelme meghaladja a minimálbér mértékét.

Százezrekre tehető az olyan nyugdíjasok száma, akik az ellátásuk mellett munkajövedelemre tesznek szert. Az átlagos vagy átlag alatti nyugdíjban részesülők az életszínvonaluk fönntartása érdekében nem ritkán a szürke- vagy feketegazdaságban vállalnak munkát. Gyakori viszont, hogy a kiemelt szolgálati nyugdíjjal rendelkező (pl.: fegyveres testületeknél dolgozó), erejük teljében lévő, viszonylag fiatal munkavállalók a munkaerőpiacon maradnak.

Az előbbi csoport kapcsán a törvénymódosítást benyújtó képviselők fő érve az volt, hogy az érintettekre a jövedelemmaximálás volt jellemző. Ha legálisan nem vállalhattak munkát, akkor megtették azt feketén, vagyis az engedékenyebb szabályozással a kincstár legalább némi adó- és járulékbevételhez juthat.

Nyugdíjkompenzációs alamizsna: 2-4 %-kal pótolják a kieső tízezreket

Ha a javaslatot elfogadja a parlament, a 2008 előtt nyugdíjba vonultak esetében nem lép életbe a keresetkorlát, így ez a kör a nyugdíj mellett korlátlan jövedelemre tehet szert. A 2008. január elsejével és azután nyugdíjazott, de az öregségi korhatárt még be nem töltött személyek esetében viszont lesz keresetkorlát, ám az nem a minimálbér, hanem annak másfélszeresére rúg majd.

Amint az érintett nyugdíjas munkajövedelme eléri ezt a határt az év folyamán, akkor a következő hónaptól az év végéig fel kell függeszteni számára a nyugdíj folyósítását. Azonban ha a nyugdíjas a tárgyévben betölti a rá vonatkozó korhatárt, akkor a felfüggesztett járandóságot újra fizetheti a nyugdíjfolyósító.

Mikor utalják a nyugdíjat? Decemberben meglepetés!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?