0 °C Budapest

Több százezren dolgoznak a nyugdíjuk mellett: emelkedhet a keresetkorlát

Pénzcentrum
2009. november 13. 09:17

Hétfőn dönt a parlament arról a javaslatról, mely szerint a 2008 előtt nyugdíjba vonult, a nyugdíjkorhatárt be nem töltött személyeknek mégsem kellene választaniuk a nyugdíjuk és a munkajövedelem között - írja a Napi.

Hétfőn szavaznak a nyugdíjtörvény módosításáról, amely enyhítheti a munkát vállaló nyugdíjasokra vonatkozó szabályokat. A hatályos jogszabály szerint 2010-től a nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjasnak választania kellene nyugdíja, illetve keresete között abban az esetben, ha utóbbi jövedelme meghaladja a minimálbér mértékét.

Százezrekre tehető az olyan nyugdíjasok száma, akik az ellátásuk mellett munkajövedelemre tesznek szert. Az átlagos vagy átlag alatti nyugdíjban részesülők az életszínvonaluk fönntartása érdekében nem ritkán a szürke- vagy feketegazdaságban vállalnak munkát. Gyakori viszont, hogy a kiemelt szolgálati nyugdíjjal rendelkező (pl.: fegyveres testületeknél dolgozó), erejük teljében lévő, viszonylag fiatal munkavállalók a munkaerőpiacon maradnak.

Az előbbi csoport kapcsán a törvénymódosítást benyújtó képviselők fő érve az volt, hogy az érintettekre a jövedelemmaximálás volt jellemző. Ha legálisan nem vállalhattak munkát, akkor megtették azt feketén, vagyis az engedékenyebb szabályozással a kincstár legalább némi adó- és járulékbevételhez juthat.

Nyugdíjkompenzációs alamizsna: 2-4 %-kal pótolják a kieső tízezreket

Ha a javaslatot elfogadja a parlament, a 2008 előtt nyugdíjba vonultak esetében nem lép életbe a keresetkorlát, így ez a kör a nyugdíj mellett korlátlan jövedelemre tehet szert. A 2008. január elsejével és azután nyugdíjazott, de az öregségi korhatárt még be nem töltött személyek esetében viszont lesz keresetkorlát, ám az nem a minimálbér, hanem annak másfélszeresére rúg majd.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amint az érintett nyugdíjas munkajövedelme eléri ezt a határt az év folyamán, akkor a következő hónaptól az év végéig fel kell függeszteni számára a nyugdíj folyósítását. Azonban ha a nyugdíjas a tárgyévben betölti a rá vonatkozó korhatárt, akkor a felfüggesztett járandóságot újra fizetheti a nyugdíjfolyósító.

Mikor utalják a nyugdíjat? Decemberben meglepetés!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 5. 21:49
A Media1 értesülése szerint a Viaplay skandináv streamingszolgáltató arra készül, hogy megválik a bu...
Kiszámoló  |  2023. december 5. 20:54
Megjelent az új napelemes pályázat. A jó hír, hogy van ilyen pályázat, azt a bő 75 milliárdot osztjá...
Bankmonitor  |  2023. december 5. 12:53
Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete...
Holdblog  |  2023. december 5. 12:18
Egy nagy beruházási és egy szabad szemmel nagy, de az előbbin belüli lakóingatlan-fejlesztés buborék...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem