Több százezren dolgoznak a nyugdíjuk mellett: emelkedhet a keresetkorlát

Pénzcentrum
2009. november 13. 09:17

Hétfőn dönt a parlament arról a javaslatról, mely szerint a 2008 előtt nyugdíjba vonult, a nyugdíjkorhatárt be nem töltött személyeknek mégsem kellene választaniuk a nyugdíjuk és a munkajövedelem között - írja a Napi.

Hétfőn szavaznak a nyugdíjtörvény módosításáról, amely enyhítheti a munkát vállaló nyugdíjasokra vonatkozó szabályokat. A hatályos jogszabály szerint 2010-től a nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjasnak választania kellene nyugdíja, illetve keresete között abban az esetben, ha utóbbi jövedelme meghaladja a minimálbér mértékét.

Százezrekre tehető az olyan nyugdíjasok száma, akik az ellátásuk mellett munkajövedelemre tesznek szert. Az átlagos vagy átlag alatti nyugdíjban részesülők az életszínvonaluk fönntartása érdekében nem ritkán a szürke- vagy feketegazdaságban vállalnak munkát. Gyakori viszont, hogy a kiemelt szolgálati nyugdíjjal rendelkező (pl.: fegyveres testületeknél dolgozó), erejük teljében lévő, viszonylag fiatal munkavállalók a munkaerőpiacon maradnak.

Az előbbi csoport kapcsán a törvénymódosítást benyújtó képviselők fő érve az volt, hogy az érintettekre a jövedelemmaximálás volt jellemző. Ha legálisan nem vállalhattak munkát, akkor megtették azt feketén, vagyis az engedékenyebb szabályozással a kincstár legalább némi adó- és járulékbevételhez juthat.

Nyugdíjkompenzációs alamizsna: 2-4 %-kal pótolják a kieső tízezreket

Ha a javaslatot elfogadja a parlament, a 2008 előtt nyugdíjba vonultak esetében nem lép életbe a keresetkorlát, így ez a kör a nyugdíj mellett korlátlan jövedelemre tehet szert. A 2008. január elsejével és azután nyugdíjazott, de az öregségi korhatárt még be nem töltött személyek esetében viszont lesz keresetkorlát, ám az nem a minimálbér, hanem annak másfélszeresére rúg majd.

Amint az érintett nyugdíjas munkajövedelme eléri ezt a határt az év folyamán, akkor a következő hónaptól az év végéig fel kell függeszteni számára a nyugdíj folyósítását. Azonban ha a nyugdíjas a tárgyévben betölti a rá vonatkozó korhatárt, akkor a felfüggesztett járandóságot újra fizetheti a nyugdíjfolyósító.

Mikor utalják a nyugdíjat? Decemberben meglepetés!

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
MEDIA1  |  2022. november 30. 15:30
Megnéztük, mi az igazság abban, amit a Telex írt Novák András, az ATV tudósítójának Oroszországban k...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?