3 °C Budapest

Még mindig jól fogy a bor, sőt jobban

2009. november 13. 15:02

A borok piacán továbbra is a fellendülés jelei látszódnak, melynek különösen az ázsiai piacok egyre emelkedő kereslete kedvez. Január óta az árak 14-18 százalékkal emelkedtek, egyedül márciusban mutatkozott némi visszaesés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

1993 óta a palackozott borok ára több mint 10-szeresére emelkedett, így mára a bor, mint befektetési eszköz évente átlagosan 15 százalék hozamot biztosít - Fine Wine Exchange Liv-Ex 100-as indexe szerint.

A 2008-as hitelválság szinte minden luxustermék piacot megrendített, így a borokét is: tavaly éves szinten 15 százalékos keresletcsökkenést szenvedett el, idén januárban azonban már kezdett magához térni.

A legnagyobb húzóerőnek az ázsiai kereslet számít: Kína évi 8 százalékos GDP bővülése ugyanis egyre szélesebb fizetőképes fogyasztói réteget "termel" ki.

Októberben a Liv-Ex 100-as indexe 1,9 százalékot emelkedett, míg a Liv-Ex Claret Chip indexe, amely csak Bordeux-i borokat tartalmaz, 1,8 százalékkal csúszott feljebb múlt hónapban - írja a Financial Times.

A legnagyobb forgalmat bonyolító borfajta a Château Mouton Rothschild volt: az 1998-as évjárat ára 11 százalékkal emelkedett, ládánként 2 300 fontra (696 ezer forint).

Szakértők szerint a bor igen jó befektetési forma, és a kockázatok csökkentésére, diverzifikációra is alkalmas, hiszen a borpiac alig korrelál a részvénypiaccal, és jóval kisebb volatilitást mutat az aranyénál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?