7 °C Budapest

Az Európai Bizottság szerint nem lesz tartható a magyar költségvetés

2009. november 3. 12:32

Az Európai Bizottság friss előrejelzése szerint nem teljesül az idei és a jövő évi hiánycél Magyarországon. A Bizottság rendszeres évi kétszeri prognózisának őszi kiadása szerint a 2010-es államháztartási deficit a GDP 4,2%-a lesz és még 2011-ben is csak éppen hogy a négy százalék alá süllyed. Ugyanakkor idén is túllépi az államháztartás a tervezett hiányt, a Bizottság szerint év végére 4,1%-os lehet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Bizottság prognózisa szerint a jövő évre tervezett költségvetési megszorítások ellenére több okból sem lesz tartható a kormány által kitűzött GDP arányos 3,8%-os hiánycél.

A jövő évi költségvetési terv túlszaladását három tényezővel magyarázza a Bizottság. Egyrészt többe fognak kerülni a helyi önkormányzatok (a Bizottság szerint a GDP 1%-a, a kormány 0,7%-os várakozásával szemben), bárha a központi kormányzat által nyújtott támogatást csökkentenék arra alapozva, hogy a helyi önkormányzatok a tulajdonukban lévő vagyoneszközök eladásából nyernek bevételt. Eszerint a Bizottság nem túlzottan hisz ennek sikerében. Másrészt, ugyan a költségvetés a MÁV-nak nyújtott szubvenció csökkentésével készült, a Bizottság szerint ezt így nem lehet beszámítani a részletes kimutatás hiánya miatt. Ez a tényező a GDP 0,4%-át teszi ki. Harmadszor pedig, a Bizottság az egészségügyi kiadások 0,3% GDP arányos elszaladásával számol. Mindezeket a kiadásokat nem tudja ellensúlyozni az sem, ha a GDP 0,7%-át kitevő tartalékok nagy részét befagyasztják.

A cikk folytatódik, kattints!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?