180 napra felfüggesztették a Macrogamma ingatlanalapját

Pénzcentrum
2008. november 27. 17:43

A Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt. csütörtöki nappal kezdeményezte a MAG Nyíltvégű Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyei folyamatos visszaváltásának 180 napra való felfüggesztését, amit az Alapkezelő már a forgalmazás hétfői újraindulást megelőzően feltételesen kérvényezett. Az elmúlt három nap mérsékelt visszaváltásait követő felfüggesztési kérelemmel egyidejűleg az Alapkezelő elindította a MAG Alap korábbi terveknek megfelelő zártvégűvé alakítását, amely forma lehetővé teszi az Alap befektetési politikájának sikeres végrehajtását.

A Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt. (a továbbiakban: Alapkezelő) azután kérte a Tpt. módosított 251. § (2) bekezdés c) pontja alapján a - tavaly márciusi megalakulása óta következetesen magas ingatlanhányadú - MAG Nyíltvégű Ingatlanbefektetési Alap (a továbbiakban: "Alap") befektetési jegyei folyamatos visszaváltásának felfüggesztését, hogy az Alap likvid eszközeinek mértéke a törvényben előírt (15%) mérték alá csökkent (az október elején előállt makropénzügyi helyzet miatt, majd az összes ingatlanalapra vonatkozó felfüggesztés óta bekövetkezett mintegy 340 millió darab, 1 Ft névértékű befektetési jegy visszaváltása révén).

A PSZÁF ennek megfelelően november 26-án kelt határozatával november 27-től elrendelte a befektetési jegyek folyamatos visszaváltásának 180 napra való felfüggesztését. Az Alapkezelő már a befektetési jegyek forgalmazásának hétfői elindítása előtt benyújtotta a felfüggesztés iránti kérelmét, azonban a végleges felfüggesztést csak azután kezdeményezte, hogy megbizonyosodott, a befektetési jegyek folyamatos visszaváltásának felfüggesztésére van szükség az Alap zártvégűvé történő átalakulási módja kidolgozásának, illetve a befektetőkkel való kommunikáció érdekében.

Az Alap iránti befektetői elkötelezettséget mutatja, hogy az elmúlt három napban mindössze három magánszemély váltott vissza befektetési jegyeiből, míg az Alap nagybefektetői közül csak ketten nyújtottak be belső limitjeiknek megfelelő kisebb visszaváltást. A befektetők tehát továbbra is bíznak a MAG Alap befektetési politikájában, így szándékaik szerint kivárják a zártvégű Alap várhatóan 4 éves futamidejét. Az Alapkezelő már a forgalmazás hétfői újraindítása előtt minden befektetőjét írásban értesítette az ingatlan-portfólió leértékeléséről, a felfüggesztési kérelemről és a zártvégűvé alakítási szándékról. Mindezen túl, amennyiben a felfüggesztés alatt további magánbefektetők jelzik, hogy nem kívánnak a zártvégű Alapban részt venni, az Alapkezelő vállalja, hogy ezen befektetési jegyeket megvásárolja, illetve segítséget nyújt azok másodlagos forgalomban való értékesítése során. Az Alap jegyei a zártvégűvé válás után is forgalomképesek maradnak; az Alap jegyeire már most is lehet tőzsdei megbízást adni.

Az Alapkezelő időközben megtette a szükséges intézkedéseket az Alap zártvégűvé alakítása érdekében. Az Alapkezelő korábban kialakított álláspontja szerint a befektetők pénze a zártvégűvé válás esetén van a legnagyobb biztonságban, ebben az esetben ugyanis a befektetési jegy tulajdonosának vagyona nem függ a többi befektető visszaváltásától. A tőkekivonási lehetőség megszűnésével, a zártvégűvé alakulást követően fokozatosan visszaállhat az Alap nettó eszközértéke a válságot megelőző időszak szintjére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Alapkezelő meggyőződése, hogy a zártvégű futamidő végére az Alap a piaci átlagot meghaladó hozamot biztosít a befektetési jegyek tulajdonosai számára, és további tőkét is tud majd bevonni. Az Alapkezelő a felfüggesztés időtartamát az üzleti modell frissítésére, további befektetők meggyőzésére és további ingatlanpiaci lehetőségek felkutatására fordítja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57