180 napra felfüggesztették a Macrogamma ingatlanalapját

Pénzcentrum
2008. november 27. 17:43

A Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt. csütörtöki nappal kezdeményezte a MAG Nyíltvégű Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyei folyamatos visszaváltásának 180 napra való felfüggesztését, amit az Alapkezelő már a forgalmazás hétfői újraindulást megelőzően feltételesen kérvényezett. Az elmúlt három nap mérsékelt visszaváltásait követő felfüggesztési kérelemmel egyidejűleg az Alapkezelő elindította a MAG Alap korábbi terveknek megfelelő zártvégűvé alakítását, amely forma lehetővé teszi az Alap befektetési politikájának sikeres végrehajtását.

A Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt. (a továbbiakban: Alapkezelő) azután kérte a Tpt. módosított 251. § (2) bekezdés c) pontja alapján a - tavaly márciusi megalakulása óta következetesen magas ingatlanhányadú - MAG Nyíltvégű Ingatlanbefektetési Alap (a továbbiakban: "Alap") befektetési jegyei folyamatos visszaváltásának felfüggesztését, hogy az Alap likvid eszközeinek mértéke a törvényben előírt (15%) mérték alá csökkent (az október elején előállt makropénzügyi helyzet miatt, majd az összes ingatlanalapra vonatkozó felfüggesztés óta bekövetkezett mintegy 340 millió darab, 1 Ft névértékű befektetési jegy visszaváltása révén).

A PSZÁF ennek megfelelően november 26-án kelt határozatával november 27-től elrendelte a befektetési jegyek folyamatos visszaváltásának 180 napra való felfüggesztését. Az Alapkezelő már a befektetési jegyek forgalmazásának hétfői elindítása előtt benyújtotta a felfüggesztés iránti kérelmét, azonban a végleges felfüggesztést csak azután kezdeményezte, hogy megbizonyosodott, a befektetési jegyek folyamatos visszaváltásának felfüggesztésére van szükség az Alap zártvégűvé történő átalakulási módja kidolgozásának, illetve a befektetőkkel való kommunikáció érdekében.

Az Alap iránti befektetői elkötelezettséget mutatja, hogy az elmúlt három napban mindössze három magánszemély váltott vissza befektetési jegyeiből, míg az Alap nagybefektetői közül csak ketten nyújtottak be belső limitjeiknek megfelelő kisebb visszaváltást. A befektetők tehát továbbra is bíznak a MAG Alap befektetési politikájában, így szándékaik szerint kivárják a zártvégű Alap várhatóan 4 éves futamidejét. Az Alapkezelő már a forgalmazás hétfői újraindítása előtt minden befektetőjét írásban értesítette az ingatlan-portfólió leértékeléséről, a felfüggesztési kérelemről és a zártvégűvé alakítási szándékról. Mindezen túl, amennyiben a felfüggesztés alatt további magánbefektetők jelzik, hogy nem kívánnak a zártvégű Alapban részt venni, az Alapkezelő vállalja, hogy ezen befektetési jegyeket megvásárolja, illetve segítséget nyújt azok másodlagos forgalomban való értékesítése során. Az Alap jegyei a zártvégűvé válás után is forgalomképesek maradnak; az Alap jegyeire már most is lehet tőzsdei megbízást adni.

Az Alapkezelő időközben megtette a szükséges intézkedéseket az Alap zártvégűvé alakítása érdekében. Az Alapkezelő korábban kialakított álláspontja szerint a befektetők pénze a zártvégűvé válás esetén van a legnagyobb biztonságban, ebben az esetben ugyanis a befektetési jegy tulajdonosának vagyona nem függ a többi befektető visszaváltásától. A tőkekivonási lehetőség megszűnésével, a zártvégűvé alakulást követően fokozatosan visszaállhat az Alap nettó eszközértéke a válságot megelőző időszak szintjére.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Alapkezelő meggyőződése, hogy a zártvégű futamidő végére az Alap a piaci átlagot meghaladó hozamot biztosít a befektetési jegyek tulajdonosai számára, és további tőkét is tud majd bevonni. Az Alapkezelő a felfüggesztés időtartamát az üzleti modell frissítésére, további befektetők meggyőzésére és további ingatlanpiaci lehetőségek felkutatására fordítja.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?