17 °C Budapest

Érezhetően kevesebbet költenek az emberek a tengerentúlon

Pénzcentrum
2008. október 31. 11:00

A tengerentúli statisztikák szerint a lakossági fogyasztás visszaesését az egész nemzetgazdaság megérezte a mögöttünk álló hónapokban. A vásárlók kétszer is meggondolták, hogy mit tesznek a kosárba, miközben azon aggódtak, hogy meddig zsugoríthatja még őket össze a válság.

Sok család vagyonokat vesztett az ingatlan- és hitelválság következtében, hárommillióra tehető azon háztartások száma, akiket végrehajtás fenyeget. A fogyasztás csökkentése mellett az emberek még mindig csak kapkodják a fejüket a süllyedő gazdaság újabb problémáinak hallatán.

A lakáspiac bedőléséből adódó károk kiheverése évekig is eltarthat, az árak zuhanása és a hitellehetőségek szűkítése hatással van az egyénekre és a vállalkozásokra egyaránt. A Fed elnöke televíziós beszédében felszólította a jogalkotókat és a kormányzati vezetőket a jelzálogpiacon tapasztalható nehézségek kezelésére vonatkozó könnyítő csomag kidolgozására.

A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen formában lehetne orvosolni a bajba jutott családok problémáit. A végrehajtások elkerülése érdekében alacsony kamatozású, ötéves kamatperiódusú hiteltermék bevezetését tervezik a közeljövőben.

Az államkincstár dollár milliárdokat különített el a bankrendszer felélesztése érdekében, a Fed pedig 1 %-ra mérsékelte az irányadó kamatlábat. A lakosságot érintő módosító intézkedések elfogadása már nem sokat várat magára. Közgazdászok számításai szerint a csomag mindenképpen élénkítő hatással lehet a lakossági fogyasztásra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A munkaerőpiacon nem számítanak jelentősebb változásra az utolsó negyedévben, a munkanélküliek száma várhatóan stagnálni fog, az átlagos bérnövekedés pedig a harmadik negyedévhez hasonlóan 0,7 % körül alakulhat. A kereskedők szerint aggasztó a forgalom, mindenki a karácsonyi szezon közeledtétől várja a vásárlók számának növekedését.

A lakosság egy részét sokkal jobban aggasztják az egyéni problémák, ezért az országot sújtó nehézségek mellett árnyékba borulnak a választások.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?