20 °C Budapest

Novemberben igazi különlegességek kerülnek kalapács alá!

Pénzcentrum
2008. október 30. 11:34

Festményritkaságokkal erősít a BÁV Aukciósház novemberi művészeti árverésén. A hagyományosan gazdag ékszerkínálat mellett olyan meghatározó, korszakos alkotások kerülnek kalapács alá, mint Munkácsy Mihály Pillanatnyi fölhevülés, Aba-Novák Vilmos Körhinta vagy Vaszary János Lány feketében című festménye. A műtárgyaukció keretében a legutóbb nagy sikert aratott Tevan Margit-kollekció folytatásaként további különlegességek is kalapács alá kerülnek a művésztől.


Gyűjtői érdeklődésre számot tartó festményportfólió

A BÁV Aukciósház novemberi művészeti árverésére nemcsak a hagyományosan rendkívül kvalitásos antik ékszerkínálat miatt lesz érdemes odafigyelni, gyűjtői érdeklődésre számot tartó darabokat tartogat ugyanis a festményportfólió is. Az árverés kétségkívül legizgalmasabb festményei Munkácsy Mihály, Aba-Novák Vilmos, Vaszary János és Mendnyánszky László alkotásai lesznek.

A Pillanatnyi fölhevülés vagy másik nevén Párbaj Munkácsy Mihály egyik korai - és sokak szerint legjobb - kosztümös zsánerképe, melyet a művész abban az időszakban festett, amikor a bécsi Kunsthistorisches Museum mennyezetképein dolgozott, ekkortájt mélyült el ugyanis a reneszánsz és a 16-17. század - így többek között Rembrandt - festészetében. A BÁV Aukciósházhoz került Aba-Novák Vilmos Körhinta című festménye a művész cirkuszos sorozatának kiemelkedő darabja. A dekoratív, mozgalmas festmény Aba-Novák egyik legfontosabb festői korszakából származik.

Igazi csemegének ígérkezik - a legutóbbi árveréseken sikeresen szereplő - Vaszary János festménye is, a Lány feketében. Az eddig lappangó alkotás minden valószínűség szerint a Vaszary-család egyik tagját ábrázolja.

A művészeti aukción várhatóan ugyancsak nagy érdeklődésre tart majd számot Mendnyánszky László tájképe, az Esti fények a folyóparton című alkotása, valamint Péli Tamás, Rippl-Rónai József és Zichy Mihály munkái.

Keibel aranyszelencéje az ékszertételek között

Különösen szép gyűjtői darabok kerülnek kalapács alá a BÁV Aukciósház ékszerárverésen is, összesen 35 millió forintos értékben.
Igazi csemegének számít például az orosz Keibel mester gyémánt- és türkizkövekkel díszített empire stílusú aranyszelencéje, melyre a Fabergé-tárgyakon tapasztalható végtelenül precíz megmunkálás jellemző. Az Aukciósház árverési anyagába került aranyszelence utolsó birtokosa a tárgy kvalitását tekintve jelentős személy lehetett. A kivételes műtárgy ugyanis a szelencék azon csoportjába tartozik, melyekkel uralkodó vagy főrangú családtagok ajándékozták meg azokat a nem arisztokrata származású személyeket, akiknek szolgálatát meg akarták köszönni. A műremek fedelén található ultramarinkék opak zománc alapon, gyémántkövekkel foglalt, főhercegi koronát viselő "E" betű is hasonló tartalmat hordoz. Szokatlan a tárgy megjelenésében a 6 nagy és a 29 kisebb türkiz kő, melyeket a 18-19. század fordulóján főként gyémántok berakására szolgáló ezüst foglalatokba helyeztek. Johann Wilhelm Keibel, a szelence készítőjének tárgyai általában nagy aukciókon szerepelnek, legutóbb egy I. Miklós cár gyermekkori miniatűr portréjával díszített szelencéjét árverezték el a Christie's árverésén.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti műremeken kívül azonban még számos érdekes és értékes tétel található a kínálatban a biedermeier, a szecesszió és az Art Deco korszakból is. Beszédes ékszer egy plasztikus kutyafejet ábrázoló medalion, mely szív alakú lakatot tart a szájában, vagy a rendkívül ritka gránát garnitúra. A csehországi és ausztriai bányákban talált, háziipari formában csiszolt és feldolgozott gránát főleg a Monarchia területén teremtett divatot a hölgyek körében.

Zsolnay-kerámiák és Tevan Margit ritkaságok

Színvonalas kínálat várja a licitálókat a műtárgyaukción is, melynek egyik kitüntetett figyelmet érdemlő csoportját a Zsolnay-kerámiák alkotják. Ezek között is igazi ritkaságnak számít egy 2.200.000 forintról induló, 1900-ban készült zöldeskék eozinmázzal festett, virágokkal dekorált, nagyméretű szecessziós díszváza, melyet Zsolnay Vilmos lánya, Júlia maga tervezett és saját kezűleg festett, ami nagymértékben növeli a tárgy történeti és esztétikai értékét is.

A legutóbbi árverésen nagy sikert aratott Tevan Margit-kollekció folytatásaként most további ritkaságokat gyűjtött össze a művésztől a BÁV Aukciósház. Az árverésre kerülő tételek között számos érdekes darabra bukkanhatnak majd az érdeklődők, így például egy női maszkra, egy kecskefigurával dekorált díszdobozra, egy dárdát hajító figurával dekorált tálkára, egy pásztort és kutyáját ábrázoló ezüstözött cigarettakínálóra vagy egy elefántos mécsestartóra.

Szintén nagy érdeklődésre tarthat számot a novemberi aukción a szobrok és kisplasztikák csoportja, melyből kiemelkedik egy 1.100.000 forintos kikiáltási árról induló Mephistot ábrázoló bronzszobor, melyet Jacques Louis Gautier készített a 19. század második felében. Hasonlóan kvalitásos egy szintén 19. század második feléből származó, a francia Paul Francois Machault munkáját dicsérő Don Quijote-szobor, valamint a magyar művészek közül Kisfaludi Stróbl Zsigmond műve is. A szobrász A gyík című alkotása, mely - az árverésen 3.000.000 forintról indul - különös gonddal megformált, klasszikus szépségű nőalakot ábrázol, aki törölközés közben megrettenve észrevesz egy gyíkot.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?