15 °C Budapest

Vérengzés a szorítóban, a pénzemberek páholyból figyelnek - Videóval

Pénzcentrum
2008. augusztus 28. 06:20

Õrjöngő tömeg, brutális vérontás. Ez a pankráció, azzal a kis különbséggel, hogy jól megkoreografált színjátékról beszélünk, így a mázsa feletti izomkolosszusok jobb esetben nem szenvednek életveszélyes sérüléseket. Immár nyolc éve a befektetők is saját bőrükön érezhetik az akciók világát a rendezvények szervezésével és közvetítésével foglalkozó World Wrestling Entertainment részvényein keresztül. A cég egy vad világot teremt, melyben a befektetők mégis nagy védettséget élveznek.


A Financial Times legutóbbi száma foglalkozik a World Wrestling Entertainment-tel, mely a tőzsdén a pankrációk világában egyeduralmat élvezhet magának. A társaság a McMahon család által 1979-ben alapított Capitol Wrestling Corporation-ből alakult, de a család jelenleg is a részvények kétharmadát birtokolja.

A WWE a pankráció világában a show-k rendezéséből, azok közvetítéséből, de a márkanév alatt futó bárminemű termék értékesítéséből (jogdíjakon keresztül) keresi a pénzét. Az elmúlt 25 év alatt a társaság a szórakoztatási piacon globális szinten is nagy hírnévre tett szert. Bár azt el kell ismerni, hogy a pankráció hazája mindig is Amerika marad, a külföldi országok irányába való terjeszkedés sem volt hiábavaló.

A társaság tavaly elért 485 millió dolláros bevételének 25%-a Amerikán kívülről folyt be. A WWE első embere, Vince McMahon szerint a terjeszkedésben nem jelentett eddig hátrányt, hogy alapvetően egy tisztán amerikai terméket értékesítettek. Bár a többségében amerikai sztárokból álló pankrátorok talán a külföldieket nem tölti el akkora rajongással, a szorítók közé vitt rivalizálás és féltékenység mindenhol vonzóvá teszik a jeleneteket, talán ennek is köszönhető a tengerentúli bevételek 2002 óta megfigyelhető háromszorozódása.


A WWE meglovagolva, hogy már Amerikán kívül is hódítanak az izomtól és értelemtől duzzadó pankrátorok már 130 országban közvetíti a látványos meccseket 20 különböző nyelvterületen. A társaság legutóbb Sao Paulo-ban, Tokióban és Shanghai-ban nyitott új irodákat, melyek minden bizonnyal hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a cég Amerikán kívüli bevételei elérjék a menedzsment által 2011-re kitűzött 180-200 millió dolláros értéket (51-68%-os növekedés a tavalyi 119 milliós értékhez képest).

A társaság az 1.1 milliárd dolláros kapitalizációjával kicsinek számít a piacon, ennek ellenére 2007-ben az amerikai gazdaság lassulása nem fogta vissza, hiszen bevételi és nettó eredménysoron is rekordnak számító értéket sikerült elérnie. A menedzsment szerint ez részben a stabil rajongói bázisnak tudható be.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Amennyire "vad" terepen evez a társaság, annyira konzervatívnak tekinthető politikát folytat mostanra a befektetők szemszögéből. A papírokat a magas osztalékhozam miatt mostanra nem elsősorban növekedési, hanem osztalékpapírként kezelik a befektetők, mely az árfolyam elmúlt nyolc évben mutatott teljesítményén is látszik.


A negyedévente fizetendő osztalékot évesítve ugyanis a tegnapi záróárfolyammal számolva 8.6%-os osztalékhozammal kecsegtetnek a papírok, ami a 3.8%-os 10 éves amerikai állampapírpiaci hozamszint (és a piacon elérhető hozamok)mellett vonzó lehet a befektetőknek annak ellenére is, hogy a társaságot jelentős mértékű kockázatok övezik.


NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06