8 °C Budapest

Egy öreg szivar nem rossz befektetés! - Minél korosabb, annál jobb!

Pénzcentrum
2008. június 5. 12:00

Hogyan szemeljük ki befektetési célpontunkat? Mivel hazánkban nem igazán terjedt még el a szivarozási kultúra, egy laikus meglehetősen keveset tud arról, hogy mire kell figyelni szivar választás előtt, mi határozza meg a szivar értékét, melyek a ma kapható legjobb szivarmárkák, és melyekre érdemes akár befektetői szemmel is tekinteni. Ezekre a kérdésekre kaptunk választ Agárdi Pétertől, a CigarTower projektmenedzserétől.

A legfontosabb, mondhatni fundamentális érték-meghatározó tényező maguk a szivart alkotó dohánylevelek, a töltelék-, kötő- és borítólevelek származási helye. A legjobb és egyben legdrágább szivarok általában kubai dohányból készülnek, de számos más országban is készítenek minőségi szivarokat, például a Dominikai Köztársaságban, Nicaraguában vagy akár Hondurason.

Az "alkotóelemen" kívül azonban számos egyéb tényező is befolyásolja a szivar minőségét, értékét. Ilyen például a méret, ami szivarok esetében a hosszt és az átmérőt jelenti. Ezek közül a legelterjedtebbeknek nevet is adtak, például "robusto" vagy "churchill". Rendkívül fontos természetesen maga a márka, illetve azon belül a széria, hiszen adott országon belül is jelentős eltérések vannak szivar és szivar között.

A legdrágább szivarok limitált példányban kerülnek piacra, ezek másodlagos piaci ára jelentősen megemelkedhet az évek során. Szintén fontos ármeghatározó elem - bár valójában ez nem magának a szivarnak tulajdonítható - a csomagolás, egy díszhumidorban forgalomba hozott szivar, például valamely neves személyiség aláírásával ellátott, jelentősen megemelheti a csomag árát.

A fenti ismérvek mindegyikéről tájékoztatást kapunk a szivaron található címkéről, gyűrűről, általában arról lehet felismerni a hamis szivarokat is. Érdemes azonban kézbe is venni a terméket, mielőtt megvásárolnánk azt. Fontos ugyanis, hogy a jó szivar megfelelő tömörségű legyen, ha túl kemény akkor száraz, ha túl puha akkor lazán tömött szivarról van szó. A jó szivar illata friss, az aromák kiérződnek belőle és nem található sérülés a borítólevelén.

Melyek a legjobbak a szakértők szerint?

Ahogy például a borok is megmérkőznek egymással, úgy a szivarvilágban is díjjal jutalmazzák a legjobb márkákat. Az egyik legnevesebb elismerés az úgynevezett Cigar Trophy, melyet a European Cigar Cult Journal szaklap oszt ki minden évben 1998 óta. Tavaly 13 szivar részesülhetett az elismerésben, melyet 4 kategóriában osztottak ki. Szintén jelentős véleményformáló erővel bír a Cigar Aficionado magazin értékelése is, akik minden évben közreadnak egy top 100-as listát is.

Ezek a ranglisták azonban az igazi szakértők számára, valamint a piaci árak tekintetében nem jelentenek akkora "újdonságot", sőt némelyek mögött kereskedői nyomás is érződhet, végső soron azonban a ranglistákon szereplő szivarok minőségéhez nem férhet kétség, maximum azok sorrendjén, vagy a kimaradtakon lehet vitatkozni.

A listákról fontos tudni azt is, hogy ezek természetesen kereskedelmi forgalomban lévő szivarokat tartalmaznak, tehát az gyűjtők számára igazi csemegét jelentő 60-100 éves szivarokat nem értékelik, nem is tudnák, hiszen ezek többsége "fogyasztásra" már alkalmatlan.

Hol juthatunk hozzá a legjobbakhoz?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az igazán jó szivarok beszerzésére - Agárdi Péter szerint - szaküzletekben van lehetőség, ugyanis minél komolyabb a szaküzlet, annál jobbak a tárolásra kialakított részek. A jobb szaküzletekben humidorszoba van, ahol szigorúan 80%-os páratartalom és 18-20 fok körüli hőmérséklet van, tehát a szivar tárolásához legideálisabb körülmények.

A nevesebb nyugat-európai boltokban már szivarkülönlegességekre is rátalálhatunk, amik már gyűjtői szivaroknak is nevezhetők, például limitált példányszámú különleges szériák, aláírással ellátott díszhumidorok formájában. Válaszolónk kiemelte a neves londoni J.J.Fox & Robert Lewis szivarüzletet, a több országban is jelenlévő Casa del Habano üzletláncot (ami a kubai Habanos S.A. saját bolthálózata), illetve a svájci Gérard Père et Fils szaküzletét is.

Természetesen az igazi különlegességeket, például Castro aláírásával is ellátott díszhumidorokat elsősorban gálákon tartott árverések során lehet leginkább beszerezni, a leghíresebb ezek közül a minden évben Kubában megrendezett Habanos Fesztivál. Ilyenkor akár 260.000 euró (60 millió forint) értékben is vannak leütések.

Itthon kifejezetten szivaros aukciókat nem rendeznek, nem olyan széles a gyűjtők köre, hogy erre igény jelentkezzen, igazi forgalmat elsősorban a szállodák, éttermek és kávéházak tudnak szivarok terén lebonyolítani, ezeken a helyeken persze nem igazán lehet "gyűjtői" szivarokhoz jutni.

Magyarország Közép-Európa egyik legjobban megadóztatott országa szivaros szempontból, így Agárdi Péter véleménye szerint a vásárlók leginkább a már bevezetett, közismertebb típusokat választják a prémium szivarok közül, így a Kubán kívüli, de hasonló árszintben lévő szivarok közül kevés van jelen a hazai piacon.

C.E., azaz Castro előtt... - 100 ezer egy szálért?

Ha már befektetési eszközként került bonckésünk alá a szivar, fontos megemlíteni azt is, hogy melyek a legjobb típusok, márkák és ezeket hol és mennyiért lehet beszerezni. Az igazi gyűjtök kedvenceinek eddig is és továbbra is a Castro hatalomra kerülése előtti időkből származó szivarok számítanak, igaz a legtöbbjük már nincsen elszívható állapotban. Abban az időben még rengeteg márka volt Kubában, köztük olyan ismert nevek is, mint a Davidoff, ami azóta már a Domikai Köztársaságba települt át.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem