Budapest Agrár Alap: jó befektetés az élelmiszer

Pénzcentrum
2008. május 20. 13:26

Kiváló befektetési lehetőséget rejtenek a rohamos tempóban dráguló élelmiszerek. A klímaváltozás miatt szélsőségessé vált időjárás, a kőolaj világpiaci árának emelkedése, valamint az amerikai ipari felhasználással párhuzamosan növekvő ázsiai gabonaétvágy globálisan emelkedő pályára állította az élelmiszeripari alapanyagok árát. A hosszútávon is fennmaradó árnövekedésről szóló prognózisok ugyanakkor remek hozamkilátásokkal kecsegtető célterületet jelentenek a befektetőknek. A bizonytalan időkben is biztonságot nyújtó, tőkevédett élelmiszeripari befektetések haszna ma már a hazai befektetők számára is elérhető, május 19-étől ugyanis jegyezhető a Budapest Agrár Alap.

Növekvő világétvágy - dráguló élelmiszerek

A lendületesen növekvő kínai és indiai gazdaság társadalmi és életszínvonalbeli (fogyasztói szokásokban bekövetkező) változásaként rizs helyett Ázsiában is egyre több búzát és kukoricát fogyasztanak. A fejlődő piacokon tapasztalható népesség- és gabonaétvágy-növekedés azonban csak az egyik oka annak, hogy az agrárium termékei iránt világszerte egyre nagyobb kereslet tapasztalható. A másik jelentős tényező, hogy a magas kőolajárak gazdaságossá teszik a bioüzemanyag előállítását. Az USA-ban ugrásszerűen növekszik a "zöld" üzemanyag felhasználása -ennek használatát az Európai Unió is támogatja -, s világszerte nő az ezzel hajtott járművek száma is. Az ipari felhasználás igénye tehát tovább növeli a gabona keresletét. A kínálati oldalon viszont a termőterületek korlátozott növelhetősége okán, illetve az egyre szélsőségesebb időjárás terméscsökkentő hatásaként egyre kevesebb gabona kerül a világpiacra. Így a gabona iránti (étkezési és ipari) kereslet drasztikus növekedése és a termelés csökkenése növekvő pályára állítja a termesztett növények világpiaci árát.

Kiemelkedő hozamlehetőség - agrárpiaci befektetés

A piaci kihívásokhoz igazodva a Budapest Alapkezelő olyan megtakarítást kínál ügyfeleinek, amely lehetővé teszi, hogy a befektetők az egyre dráguló élelmiszerek és élelmiszeripari alapanyagok árfolyamemelkedését kiaknázva gyarapítsák vagyonukat. A Budapest Agrár Alap a nemzetközi tőkepiac olyan különleges területeit (a legkeresettebb élelmiszerek kosarát) kínálja a befektetőknek, amelynek befektetői haszna az árak globálisan folytatódó növekedésének prognózisán alapul.


Az Agrár Alap hozama a következő élelmiszeripari területre létrehozott indexek teljesítményétől függhet:
JPMorgan Commodity Curve Index Agriculture - a JP Morgan befektetési bank által kezelt mezőgazdasági és élelmiszeripari alapanyagokat tartalmazó index. Az index 15 alapvető mezőgazdasági terméket (mint például szójababot, búzát, kukoricát, rizst vagy kakaót, kávét, stb.) tartalmaz.
BNP Paribas Commodity Active Agricultural Index - a BNP Paribas befektetési bank által kezelt hasonló index, mely 12 alapvető terméket (mint például kukorica, búza, rizs, szójabab, vagy kakaó, kávé, élő marha, sertés, stb.) tartalmaz.

A Budapest Alapkezelő a jegyzés lezárulta után a két index közül azt választja, amelyikkel a költség-hatékonyabb módon tudja befektetni az alap tulajdonosainak vagyonát.

Az Alapkezelő a Budapest Agrár Alapot azoknak ajánlja, akik a jelenlegi bizonytalan piaci helyzetben szeretnék tőkéjüket biztonságban tudni, de emellett olyan részvényektől független befektetést keresnek, amely lehetőséget biztosít kiemelkedő hozam elérésére.

Éves hozamszintek: 9.14% - 14.47% - 19.35%

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Budapest Agrár Alap befektetési kosara rendkívül egyszerű, hiszen egyetlen indexből áll, mégis izgalmas befektetési lehetőséget kínál mindenkinek, hiszen az alap esetében a kiemelkedő hozam lehetősége nem a részvénypiac teljesítményétől, hanem az élelmiszeripar alapanyagainak árfolyamváltozásától függ.

Ezt a kiemelkedő hozamot két tényező határozza meg. Egyrészt az alap hozama az index negyedévenként mért teljesítményének átlagától függ, a futamidő végén kifizetett hozamot ez az átlagos teljesítmény határozza meg. Másrészt, amennyiben az index teljesítménye az 1. vagy a 2. év végén, illetve lejáratkor meghaladja a 30, 50 vagy 70 %-ot, akkor ezek a hozamok rögzítésre kerülnek. Amennyiben a legmagasabb rögzített hozam magasabb az alap teljesítményét meghatározó index átlagos hozamánál, akkor a befektető a rögzített hozamot kapja meg. Azaz a futamidő alatt elért jó teljesítményt - a rögzített hozamoknak köszönhetően - nem ronthatja le egy futamidő végi kedvezőtlen piaci környezet. Mindemellett az Alap elérhető hozamának nincs felső korlátja annak érdekében, hogy a befektető a lehető legnagyobb mértékben részesedjenek a mögöttes eszközök árfolyamváltozásából.

Tőkevédett befektetés

A Budapest Agrár Alap a kockázatkerülő befektetőknek is ideális, hiszen a futamidő végén biztosítja a tőke visszafizetését, és befektetőinek a devizaárfolyamok ingadozásának kockázatával sem kell számolniuk.

A Budapest Agrár Alap 2008. május 19-étől 2008. július 4-éig jegyezhető, futamideje 3 év. A jegyzési időszak alatt a befektetők az alap befektetési jegyeihez azok névértéknél olcsóbban, napi diszkont árfolyamon juthatnak hozzá, így befektetésük értéke már a jegyzési időszak alatt is növekszik. Azoknak sem kell lemondaniuk az előnyös lehetőségről, akik esetleg lemaradnak a jegyzési időszakról, hiszen az alap indulását követően a kondíciós listában meghatározott feltételekkel bárki, bármikor csatlakozhat az alap befektetőinek táborához, és szükség esetén befektetési jegyeit vissza is válthatja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem