A jövő intelligens próbafülkéi - akár órákat is eltölthetünk benne...

Pénzcentrum
2008. július 25. 16:00

Manapság a vásárlás már nem egy szükséges, elvégzendő feladat, a shoppingolás már programértékű tevékenységnek számít, főleg a nők körében, akik több órát is el tudnak tölteni egy nagyobb áruházban. Ezt felismerve, és a technikai lehetőségekkel élve az üzletek, sőt a próbafülkék is átalakulóban vannak, számos kiegészítő szolgáltatást nyújtva az ott időzőknek. A Forbes magazin összegyűjtötte a legérdekesebbeket...

A Beverly Hills-i Prada üzletben található picurka öltözőfülke első ránézésre épp hogy elégségesnek tűnik, azonban belépve szinte életre kel a kabin, ugyanis az eredetileg átlátszó üvegből készült falak azonnal elsötétülnek, ahogy vetkőzni kezdünk benne, de vissza is lehet állítani, ha épp meg szeretnénk mutatni külsőnket a kint várakozó ismerősnek. Egy "varázstükör" segítségével pedig fotókat is küldhetünk barátainknak, ha épp tanácstalanok lennénk a ruhadarab megvásárlását illetően.

A németországi Essenben található férfi divat üzlet, a Gardeur Shop próbafülkéje szintén elég modern, hiszen felismeri a bevitt ruhadarab minden paraméterét a mérettől, az anyagösszetételen és kezelési útmutatón át, egészen az árig, és ehhez mérten kiegészítőket is ajánl, például a nadrághoz passzoló pólókat, cipőket, azok elérhető méreteivel és árával együtt.

Talán az egyik legproblémásabb ruhadarabot, vagyis a melltartót vásárló nőkre is gondoltak azonban az üzletek, így az amerikai Warnaco ruházati vállalat kifejlesztett egy olyan kabint, ami információt szolgáltat arról, hogy valójában hogyan is kellene állnia a fehérneműnek, vagy hogy az adott méret megfelelő-e az azt felpróbálónak. Mivel így a vásárlási folyamat talán kicsit vontatottabb, így gondoltak a kint várakozó férfiakra is, akiknek külön társalkodó részt alakítottak ki az üzletekben.

A hatalmas New York-i ruházati és kozmetikai üzlet, a Bloomingdales az elsők között volt, amelyik egy olyan számítógépes rendszert vezetett be üzleteiben, amely lehetővé teszi, hogy egy tükör előtt állva a vásárló, a monitoron kiválasztott ruhában jelenjen meg maga előtt, és az így elkészült "látványt" barátaival is megoszthassa, akik persze kommentelhetik az adott ruhadarabot. Ezzel tulajdonképpen a "közösségi vásárlás" úttörőjének is tekinthető az üzlet.

Mivel a vásárlás a fiatalok számára ma már egyfajta szórakozási, időtöltési formává alakult, így nem csoda, hogy sok üzlet már arra apellál, hogy minél több időt töltsenek el nála a tinik. Az Egyesült Államokban ismert Metropark üzletlánc például az öltözőfülkéit is úgy alakítja ki, hogy azokban akár órákat is el lehessen tölteni, hiszen a falon modern művészeti fotók, festmények találhatók, futurisztikus lámpákkal megvilágítva, LCD kijelzőkkel telepakolva, ami már szinte klub jelleget kölcsönöz a helynek. De hogy közben a kint várakozók se csüggedjenek, őket frissítő italokkal, kisebb ajándékokkal lepik meg az eladók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szinte már történelmi éveket megélt amerikai áruház, a Macy's is együtt halad a korral, így náluk is megtalálhatók a hatalmas kivetítők a fellelhető termékek információival, de az öltözőfülkék mérete is hatalmasra nőtt, hogy mindenki kedvére próbálgathasson a ruhák közül.

Ennél is modernebb berendezéssel találkozhatnak az amerikai vevők a Charming Shoppes nevű üzletben, ahol az öltözőbe belépve, rádióhullámok segítségével több mint 200 ezer pontot megvizsgálva a testükön pontos képet kaphatnak arról, hogy milyen méretű ruhára van szükségük - kérdés persze, hogy kellően széles-e a választék, vagy így is csak 38 és 40-es méret közül lehet választani.

Persze meg lehetnénk lepődve, ha nem szerepelne a listán legalább egy japán üzlet is, hiszen a technikai kütyük terén ők a csúcstartók. Ezt látszik alátámasztani a Mitsukoshi áruház is, ahol már 2006-ban bevezették az "intelligens próbafülkét", amiben LCD képernyő és egy IP telefon segítésével adott termék minden létező adatát kideríthetik a vásárlók, így aztán nem kell már eladóra várnia senkinek, ha más méretű darabra lenne szüksége, maga is megnézheti, mi van raktáron, és azt hol találja meg...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 18:10
Augusztustól Szalai Enik a Yettel Magyarország Zrt. hr vezérigazgató-helyettese.
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?