Megkopasztott ügyfelek: lassan a levegőért is fizetni kell a briteknek!

Pénzcentrum
2008. július 17. 14:00

A brit bankok átláthatatlan tételekkel és rejtett költségekkel évente átlagosan 152 fontot (45 ezer forintot) fölöznek le minden egyes ügyfél folyószámlájáról, derült ki a versenyhivatal jelentéséből. Az ügyfelek szerint a szolgáltatásokat nehéz összehasonlítani, pedig a verseny élesedése kedvezmények bevezetésére késztetné a pénzintézeteket.

A legszélesebb körben elterjedt pénzügyi szolgáltatásnak minősülő lakossági folyószámlákat érintő átfogó vizsgálatból kiderült, hogy a számlaegyenlegtől függően egyre magasabb tranzakciós díjakat és hitelkeretet terhelő kamatokat számoltak fel az ügyfeleknek. A hivatal már korábban átadta a jogosulatlan banki költségekről szóló jelentését a bíróságnak, de a keresetet megfellebbezték.

A bankokat a folyószámla díjak korrigálására kényszeríthetik, ellenkező esetben a folyamatban lévő perek száma egyre csak nőni fog. A hivatal úgy véli, hogy nem tájékoztatják megfelelően az ügyfeleket, akiknek így nincs megfelelő információjuk a legkedvezőbb számlacsomag kiválasztásához. A pénzintézetek közötti versenyhelyzetből elsősorban az ügyfelek kerülhetnének ki győztesen.

Az összesített adatok alapján megállapították, hogy a folyószámla termékek magasabb bevételt generálnak, mint a megtakarítási számlák és a hitelkártyák együttvéve. Nagy-Britanniában összesen 54 millió folyószámlát tartanak nyilván, de ezek 90 %-ára egyenlegtől függően fél százalék, vagy még kevesebb kamatot fizetnek. A hitelkihelyezéseken elérhető kamat-marzs óriási nyereséget termel a hitelintézeteknek.

Az elmúlt négy évben 17 %-kal emelkedtek a számlavezetési díjak, van olyan pénzintézet, ahol havonta eléri a 39 fontot (11-12 ezer forintot). A magas költségek ellenére az ügyfeleknek mindössze a 6 %-a dönt a bankváltás mellett, sokakat elriaszt az új számlaszámmal járó ügyintézés, különösen azoknak, akik a szolgáltatók felé mindent csoportos beszedési megbízással fizetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bankszövetség szerint az ügyfelek 80 %-a nincs pontosan tisztában a folyószámlájához kapcsolódó díjakról és költségekről. A bonyolult rendszer átláthatóbbá tétele elősegítené az ügyfeleket a legjobb választás meghozatalában. Az elégedetlen visszhangok ellenére a bankok hosszú távon számítanak az ügyfelek hűségére.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem