Csődbe ment a bank: mennyit kapnak a brit betétesek?

Pénzcentrum
2008. július 1. 14:00

A brit államkincstár 35 ezer fontról (10,5 millió forintról) 50 ezer fontra (15 millió forintra) emelné az egy személyre vonatkozó betétbiztosítási értékhatárt. A betétesek bankcsőd esetén ekkora mértékű kártalanításra számíthatnának a szigetországban.

A bankrendszer reformjáról folytatott tanácskozások egyik eleme a betétbiztosítási értékhatár felemelése. Ezzel az intézkedéssel a britek elérnék az amerikai, százezer dolláros (15 millió forintos) szintet. Az előterjesztés a brit bankrendszer elmúlt évtizedének egyik legnagyobb intézkedése lehet, mellyel bankcsőd esetén tovább lehet csökkenteni a lakossági veszteségeket.

A utóbbi idők kedvezőtlen banki beszámolóinak következtében a kincstár kikérte a pénzintézetek véleményét is, valamint közösen vitatták meg az intézkedés várható következményeit. Az amerikaiaknak sikerült az évek alatt egy 50 milliárd dolláros (7500 milliárd forintos) tartalék keretet létrehozni, ahonnan bankcsőd esetén a betétesek visszakövetelhetik az elveszített pénzüket.

A kincstár stabilitást, a pénzintézetek új lendületet várnak a rendelet bevezetésétől. Mindkét fél praktikusnak nevezi a közös megegyezéséből született értékhatárt. A kincstár a bevetéshez kapcsolódó intézkedési terven és a szükséges záradékokon dolgozik, mielőtt - várhatóan szeptemberben - a döntéshozók elé kerül az anyag. A brit pénzügyi szektor szerint hasonló alapossággal kellene a továbbiakban minden monetáris politikai döntést meghozni, különös tekintettek az irányadó kamatok meghatározására.

Hazánkban a betétbiztosítási értékhatárt 6 millió forintra emelték az Európai Unióhoz történő csatlakozással egyidejűleg. Az Országos Betétbiztosítási Alap egy esetleges bankcsőd esetén egymillió forintig az összeg 100 %-át, egymillió forint felett pedig a betét 90 %-át, maximum 6 millió forint kártalanítást fizet ki. Egy uniós irányelv 20 ezer euróban (4,8 millió forintban) határozza meg a betétbiztosítási kártalanítás alsó határát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem