16 °C Budapest

Csődbe ment a bank: mennyit kapnak a brit betétesek?

Pénzcentrum
2008. július 1. 14:00

A brit államkincstár 35 ezer fontról (10,5 millió forintról) 50 ezer fontra (15 millió forintra) emelné az egy személyre vonatkozó betétbiztosítási értékhatárt. A betétesek bankcsőd esetén ekkora mértékű kártalanításra számíthatnának a szigetországban.

A bankrendszer reformjáról folytatott tanácskozások egyik eleme a betétbiztosítási értékhatár felemelése. Ezzel az intézkedéssel a britek elérnék az amerikai, százezer dolláros (15 millió forintos) szintet. Az előterjesztés a brit bankrendszer elmúlt évtizedének egyik legnagyobb intézkedése lehet, mellyel bankcsőd esetén tovább lehet csökkenteni a lakossági veszteségeket.

A utóbbi idők kedvezőtlen banki beszámolóinak következtében a kincstár kikérte a pénzintézetek véleményét is, valamint közösen vitatták meg az intézkedés várható következményeit. Az amerikaiaknak sikerült az évek alatt egy 50 milliárd dolláros (7500 milliárd forintos) tartalék keretet létrehozni, ahonnan bankcsőd esetén a betétesek visszakövetelhetik az elveszített pénzüket.

A kincstár stabilitást, a pénzintézetek új lendületet várnak a rendelet bevezetésétől. Mindkét fél praktikusnak nevezi a közös megegyezéséből született értékhatárt. A kincstár a bevetéshez kapcsolódó intézkedési terven és a szükséges záradékokon dolgozik, mielőtt - várhatóan szeptemberben - a döntéshozók elé kerül az anyag. A brit pénzügyi szektor szerint hasonló alapossággal kellene a továbbiakban minden monetáris politikai döntést meghozni, különös tekintettek az irányadó kamatok meghatározására.

Hazánkban a betétbiztosítási értékhatárt 6 millió forintra emelték az Európai Unióhoz történő csatlakozással egyidejűleg. Az Országos Betétbiztosítási Alap egy esetleges bankcsőd esetén egymillió forintig az összeg 100 %-át, egymillió forint felett pedig a betét 90 %-át, maximum 6 millió forint kártalanítást fizet ki. Egy uniós irányelv 20 ezer euróban (4,8 millió forintban) határozza meg a betétbiztosítási kártalanítás alsó határát.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter egy nem is olyan kis szeglete, hogy Balaji Srinivasan...
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?