A 0,5%-os nyugdíjnövelés igénylés nélkül is jár

Pénzcentrum
2008. június 16. 08:58

Az utóbbi hetekben a saját jogú nyugdíj mellett munkát vállalók által megszerezhető, a munkát végzők keresetéből számított 0,5 %-os mértékű nyugdíjnöveléssel kapcsolatban több téves, sőt - a nyugdíjbiztosítási szervekhez érkező kérdésekből, tájékoztatás-kérésekből érzékelhetően - alapvető félreértést is okozó információ jelent meg. Ez utóbbira példa az olyan "ismertetés", amelyből az a következtetés is levonható, hogy a 0,5 %-os mértékű növelés igényléséhez hasonlóan az évenkénti rendszeres nyugdíjemelést is külön kell kérelmezni (igényelni). Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) ezért az alábbi tájékoztatást adja.

1. A nyugdíjakat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően, automatizmus-szerűen minden év január 1-jén az ún. vegyes indexálás módszerével, nevezetesen a tárgyévre tervezett fogyasztói árnövekedés és az országos nettó átlagkereset-növekedés átlaga alapján hivatalból és külön határozat nélkül kell emelni. E rendelkezés nem változott, az éves rendszeres nyugdíjemelést továbbra sem kell igényelni! Ennek megfelelően kerültek emelésre 2008. január 1-jétől, illetve május 1-jétől a nyugdíjak (nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások), mégpedig januárban 5 %-kal, illetve májusban visszamenőleg január 1-jével 1,1 %-kal.

Ez utóbbi emelésre azért került sor, mert az eredetileg tervezett, a nyugdíjemelés mértékét befolyásoló makrogazdasági prognózisok várható értékei módosultak. Nevezetesen, az eredetileg tervezett 4,8 %-os infláció 5,9 %-ra, a nettó átlagkereseti index pedig 5,2 %-ról 6,3 %-ra. Ősszel - a törvényi előírásoknak megfelelően -, ismételten meg kell vizsgálni, hogy a nyugdíjas fogyasztói árindex és az átlagkereset-növekedés évközi alakulása, az éves várható adatok alapján nem szükséges-e novemberben újabb kiegészítő nyugdíjemelést végrehajtani.

2. Az évenkénti rendszeres nyugdíjemeléstől teljes egészében eltérő, attól független a kizárólag a saját jogú nyugdíj mellett munkát vállalók által megszerezhető 0,5 %-os mértékű nyugdíjnövelés. Ezt - megegyezően a nyugdíjigényekkel (hisz itt egy új jogosultság keletkezik) - kérelemre a lakóhely szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok határozattal bírálják el. A szükséges nyomtatványok és tudnivalók az ONYF honlapjáról letölthetők, vagy az ügyfélszolgálatokon beszerezhetők.

Az ONYF a legfontosabb tudnivalókról, a jogosultság feltételeiről, az ezt megalapozó dokumentumokról, stb. korábban már részletes "Tájékoztatót" készített és juttatott el ügyfélszolgálataira, továbbá számos érdekképviseleti, illetve nyugdíjas szervezethez. Az ONYF Nyugdíjfolyósító Igazgatósága pedig valamennyi nyugdíjas ügyfelét külön is, személyre szólóan tájékoztatta a nyugdíjnöveléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?