12 °C Budapest

Nem győzzük kapkodni a fejünket - újabb lufi?

Pénzcentrum
2008. június 4. 14:00

A hétköznapi ember az olaj drágulásából csupán annyit érzékel, drágább a benzin, a fuvarozók pedig sztrájkra készülnek. Azonban mindenképpen érdekes kérdés, hogy vajon tényleg buborékot formál-e az olaj árának emelkedése, s ha igen, vajon kipukkan-e...

Egyre többen adnak hangot abbéli vélekedésüknek, hogy az olajárak emelkedése bizony egy méretes buborék formáját kezdi magára ölteni - írja a Wall Street Journal. A Wall Street elemzői közül egyre többen vizionálják a fordulatot, melyet a dollár árfolyamának további erősödésével, illetve a kereslet mérséklődésével indokolnak. Mindemellett még az is közrejátszhat, hogy kínálati oldalon is enyhül a feszültség, ahogy a következő hónapokban a finomítók bővítik kapacitásaikat, illetve újabb olajmezőkön kezdődik meg a termelés.

Persze mindez, és az elmúlt időszakban tapasztalt kisebb mértékű árcsökkenés még nem jelenti azt, hogy gyorsan fellélegezhetnénk. Ráadásul az elemzők között abban sincs egyetértés, hogy minek a számlájára írható a rali. Sokan - köztük az általunk is idézett Soros György- úgy tartják, a spekulátorokra lehet mutogatni.

Azon a véleményen viszont sokan osztoznak, amely szerint egyértelmű a buborék kialakulása. Pénteken a Lehman Brothers például a dot-com lufihoz hasonlította a kialakult helyzetet, s megállapította, hogy a nyersanyagpiaci-buborék receptjéből egy alapanyag sem hiányzik.

Azon közgazdászok, akik a dollár gyengélkedéséhez kötik a rekordmagasságú olajárakat, most azt mondják, az amerikai fizetőeszköz talpra állásával, az inflációs félelmek enyhülésével az olajárak csökkenésnek indulhatnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áremelkedésért egyébként vélhetően a kínálatban mutatkozó változások is felelősek, ugyanis az OPEC-országokon belül a legnagyobb exportőrök tavaly óta nem változtattak kitermelésükön. Mindeközben a másik, keresleti oldalon Kínából jelentkezik megnövekedett igény, ugyanis a földrengés miatt több ezer generátorral tudják csupán ellátni az áramszükségletet, melyekhez viszont üzemanyagokra van szükség.

Egyelőre tehát bizonytalan, mi is fog történni a jövőben az olaj piacán, az azonban bizonyos, a magas üzemanyagárak több csatornán keresztül is otthagyják lenyomatukat mindennapjainkon.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?