Hiába erős a forint, nem olcsóbb a horvát nyaralás - irány Amerika!

Pénzcentrum
2008. június 4. 11:50

Vigyázni kell az olyan általánosító kijelentésekkel, mint hogy az erős forint olcsóbbá teszi a külföldi nyaralást a tavalyinál - mutat rá a Portfolio.hu rövid vizsgálatának eredménye. Míg a dél-európai tengerpartoknál nagyjából a tavalyi árakkal számolhatunk a nyaralás fontosabb költségeinél, addig a dollárövezetben, főként az Egyesült Államokban töltött pihenőidő érezhetően olcsóbbá válhatott. Az is kiderült: jobb, ha kétszer is meggondolja az ember, ha a környékbeli országokba tervezi nyaralását.

Már a nyaralási főszezon elején tartunk, miközben a forint bő 5 éves csúcson az euróval és 12 éve nem volt ilyen erős a dollárral szemben. Nem árt tehát egy rövid kitekintést tennünk, hogy a fontosabb célországokban mi változhatott az árak tekintetében egy év alatt. Vizsgálataink során kizárólag a célország devizájának forinttal szembeni árfolyamelmozdulását (tavaly májusi átlaghoz képest), illetve az fogyasztói árindex legfrissebb adatát vettük figyelembe. Azt is feltételezzük, hogy utóbbi érvényes lehet a nyaralási költségek teljes változására is. Mindezek miatt az alább jelzett értékek csupán iránymutatást adnak az árváltozásokról.

A rövid vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a kedvelt dél-európai tengerpartok (spanyol, francia, olasz, görög) árszintje érdemben nem változhatott, mivel a forint a tavaly májusi átlagos szinthez képest mintegy 3%-kal erősödött az euróval szemben, míg a célországok éves inflációja 3-4% körül mozog. A két hatás tehát nagyjából kiolthatta egymást, ha a magyar pénztárca szempontjából vizsgáljuk a változásokat.

Az utóbbi években rendkívül népszerű horvátországi nyaralás úgy tűnik, hogy idén néhány százalékkal drágább lesz, mint tavaly. A kunával szemben hozzávetőleg 2%-ot értékelődött fel fizetőeszközünk (minden esetben az MNB deviza középárfolyamaival számoltunk), de a horvát infláció igencsak felpörgött (amint azt a cikk végi táblázat is mutatja).

Ha továbbra is a környékbeli országokban gondolkodunk, akkor meg kell vizsgálnunk a visegrádi országokban bekövetkezett folyamatokat is. A lengyel zloty, a cseh és a szlovák korona jelentősen erősödött az elmúlt egy évben az euróval szemben, míg a forint csak az elmúlt hetekben kezdett határozottan izmosodni a közös európai fizetőeszközhöz képest, így nem is tudta behozni a nagyfokú "lemaradást". Erre jó példa, hogy a forint a cseh koronával szemben idén február-márciusban mintegy 20%-kal volt gyengébb, mint tavaly májusban, míg mostanra 10% körülire olvadt a relatív hátrány. Amint az alábbi ábra is mutatja, a visegrádi fizetőeszközökhöz képest mintegy 8-10%-ot gyengült egy év alatt a forint. Ez már önmagában is érezhetően növeli az ottani nyaralás feltételezett költségeit, de hozzá kell még számolni, hogy az infláció ezekben az országokban is igencsak felpörgött. Nem lenne tehát meglepő, ha egyes termékek és szolgáltatások most 15%-kal kerülnének többe (forintban kimutatva) a nyaralás során, mint egy éve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A nyaralási költségek feltételezett változásának másik véglete az Egyesült Államokra jellemző: itt a forint mintegy 15%-os dollárral szembeni felértékelődését, és az amerikai átlagos pénzromlási ütemet (4%) feltételezve legalább 10%-kal lehet olcsóbb a nyaralás, mint tavaly nyáron. Amint az alábbi ábrán is látható, ilyen megfontolások alapján még az új-zélandi nyaralás is mérsékelten olcsóbbá válhatott.


A kedvelt turistacélpontok között természetesen érdemes szót ejtenünk a távol-keleti országokról is. Mi a szingapúri és a thaiföldi folyamatokat néztük meg. Első ránézésre jó hírnek tűnik, hogy a forint a thai baht-tal szemben csaknem 15%-ot erősödött (amerikai dolláron keresztül átszámolva, tavaly májusi átlaghoz képest), ugyanakkor az ottani infláció évtizedes csúcsra, 8% közelébe emelkedett. Így is kedvező azonban még a magyar pénztárca szempontjából az árváltozás. A szingapúri helyzetről azonban már nem mondható el ugyanez: bár az ottani fizetőeszközzel (dollár) szemben mintegy 6%-kal izmosodott a forint (szintén az amerikai dolláron keresztül számítva), de ezt a hatást "elvitte" a 26 éves csúcsra, 7.5%-ra emelkedő ottani infláció.

A fenti, a nyaralási költségekre koncentráló egyszerű vizsgálat kapcsán ne felejtsük el, hogy a világ számos országában tornászta fel az élelmiszer- és energiaárak jelentős emelkedése a hivatalos inflációt, így az ezen tételek nélküli pénzromlási ütem (pl. a maginflációs termékkör), illetve a nyaralás során figyelembe vett termék- és szolgáltatáskör drágulása ennél alacsonyabb is lehetett. A vizsgálat során természetesen nem vehettünk figyelembe számos, a nyaralás költségeit akár érdemben is befolyásoló egyéb tényezőt, mint például azt, hogy az olajárrobbanás miatt számos légitársaság számít fel különböző pótdíjakat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm