22 °C Budapest

Hiába erős a forint, nem olcsóbb a horvát nyaralás - irány Amerika!

Pénzcentrum
2008. június 4. 11:50

Vigyázni kell az olyan általánosító kijelentésekkel, mint hogy az erős forint olcsóbbá teszi a külföldi nyaralást a tavalyinál - mutat rá a Portfolio.hu rövid vizsgálatának eredménye. Míg a dél-európai tengerpartoknál nagyjából a tavalyi árakkal számolhatunk a nyaralás fontosabb költségeinél, addig a dollárövezetben, főként az Egyesült Államokban töltött pihenőidő érezhetően olcsóbbá válhatott. Az is kiderült: jobb, ha kétszer is meggondolja az ember, ha a környékbeli országokba tervezi nyaralását.

Már a nyaralási főszezon elején tartunk, miközben a forint bő 5 éves csúcson az euróval és 12 éve nem volt ilyen erős a dollárral szemben. Nem árt tehát egy rövid kitekintést tennünk, hogy a fontosabb célországokban mi változhatott az árak tekintetében egy év alatt. Vizsgálataink során kizárólag a célország devizájának forinttal szembeni árfolyamelmozdulását (tavaly májusi átlaghoz képest), illetve az fogyasztói árindex legfrissebb adatát vettük figyelembe. Azt is feltételezzük, hogy utóbbi érvényes lehet a nyaralási költségek teljes változására is. Mindezek miatt az alább jelzett értékek csupán iránymutatást adnak az árváltozásokról.

A rövid vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a kedvelt dél-európai tengerpartok (spanyol, francia, olasz, görög) árszintje érdemben nem változhatott, mivel a forint a tavaly májusi átlagos szinthez képest mintegy 3%-kal erősödött az euróval szemben, míg a célországok éves inflációja 3-4% körül mozog. A két hatás tehát nagyjából kiolthatta egymást, ha a magyar pénztárca szempontjából vizsgáljuk a változásokat.

Az utóbbi években rendkívül népszerű horvátországi nyaralás úgy tűnik, hogy idén néhány százalékkal drágább lesz, mint tavaly. A kunával szemben hozzávetőleg 2%-ot értékelődött fel fizetőeszközünk (minden esetben az MNB deviza középárfolyamaival számoltunk), de a horvát infláció igencsak felpörgött (amint azt a cikk végi táblázat is mutatja).

Ha továbbra is a környékbeli országokban gondolkodunk, akkor meg kell vizsgálnunk a visegrádi országokban bekövetkezett folyamatokat is. A lengyel zloty, a cseh és a szlovák korona jelentősen erősödött az elmúlt egy évben az euróval szemben, míg a forint csak az elmúlt hetekben kezdett határozottan izmosodni a közös európai fizetőeszközhöz képest, így nem is tudta behozni a nagyfokú "lemaradást". Erre jó példa, hogy a forint a cseh koronával szemben idén február-márciusban mintegy 20%-kal volt gyengébb, mint tavaly májusban, míg mostanra 10% körülire olvadt a relatív hátrány. Amint az alábbi ábra is mutatja, a visegrádi fizetőeszközökhöz képest mintegy 8-10%-ot gyengült egy év alatt a forint. Ez már önmagában is érezhetően növeli az ottani nyaralás feltételezett költségeit, de hozzá kell még számolni, hogy az infláció ezekben az országokban is igencsak felpörgött. Nem lenne tehát meglepő, ha egyes termékek és szolgáltatások most 15%-kal kerülnének többe (forintban kimutatva) a nyaralás során, mint egy éve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A nyaralási költségek feltételezett változásának másik véglete az Egyesült Államokra jellemző: itt a forint mintegy 15%-os dollárral szembeni felértékelődését, és az amerikai átlagos pénzromlási ütemet (4%) feltételezve legalább 10%-kal lehet olcsóbb a nyaralás, mint tavaly nyáron. Amint az alábbi ábrán is látható, ilyen megfontolások alapján még az új-zélandi nyaralás is mérsékelten olcsóbbá válhatott.


A kedvelt turistacélpontok között természetesen érdemes szót ejtenünk a távol-keleti országokról is. Mi a szingapúri és a thaiföldi folyamatokat néztük meg. Első ránézésre jó hírnek tűnik, hogy a forint a thai baht-tal szemben csaknem 15%-ot erősödött (amerikai dolláron keresztül átszámolva, tavaly májusi átlaghoz képest), ugyanakkor az ottani infláció évtizedes csúcsra, 8% közelébe emelkedett. Így is kedvező azonban még a magyar pénztárca szempontjából az árváltozás. A szingapúri helyzetről azonban már nem mondható el ugyanez: bár az ottani fizetőeszközzel (dollár) szemben mintegy 6%-kal izmosodott a forint (szintén az amerikai dolláron keresztül számítva), de ezt a hatást "elvitte" a 26 éves csúcsra, 7.5%-ra emelkedő ottani infláció.

A fenti, a nyaralási költségekre koncentráló egyszerű vizsgálat kapcsán ne felejtsük el, hogy a világ számos országában tornászta fel az élelmiszer- és energiaárak jelentős emelkedése a hivatalos inflációt, így az ezen tételek nélküli pénzromlási ütem (pl. a maginflációs termékkör), illetve a nyaralás során figyelembe vett termék- és szolgáltatáskör drágulása ennél alacsonyabb is lehetett. A vizsgálat során természetesen nem vehettünk figyelembe számos, a nyaralás költségeit akár érdemben is befolyásoló egyéb tényezőt, mint például azt, hogy az olajárrobbanás miatt számos légitársaság számít fel különböző pótdíjakat.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?