Nincs többé többnapos átutalás! Milliókat vesztenek a brit bankok!

Pénzcentrum
2008. május 28. 10:30

A bankok egyre csak halogatják a "same-day" fizetési rendszer bevezetését. Számos érdekvédelmi csoport vádolta meg a bankokat, az egyre késlekedő bevezetés miatt, ami évente 30 millió fontot (9167 millió forint) eredményez nekik csak azzal, hogy ülnek egy-két napig a pénzen.

A várva várt azonnali átutalás bevezetését érthető módon csak ímmel-ámmal kezdték el előkészíteni, a 70 bankból eddig mindössze 8 alkalmazza ténylegesen. Ez azt jelenti, hogy eddig ügyfelek millióitól van megvonva a lehetőség, hogy még ugyanazon a napon megkapják a másik bankból a számlájukra utalt pénzt. Az új "szolgáltatás" az internetes, és telefonos tranzakciókra is vonatkozni fog, a pénzek órák alatt fognak eljutni egyik számláról a másikra, a mostani akár 4 nap helyett.

A mérges ügyfelek szerint azért is ódzkodnak a bevezetéstől a pénzintézetek, mert így fontok millióitól eshetnek el. A becslések szerint évente 30 millió fonttól (9167 millió forint). Szakértők szerint az egyre halogatott bevezetéssel még az utolsókat is megpróbálják kipréselni a bent tartott pénzekből.

A tervek szerint ha az ügyfél pénzt utal egy másik bankban levő számlára, akkor az ugyanazon a napon terhelődik a számlájára és íródik jóvá a másik bankban levő számlán. Erre természetesen csak bizonyos összeg erejéig van lehetőség, 10 ezer fontig (3,056 millió forint). Ez a limit azonban csak kezdetben lesz így, júniustól megemelik 100 ezer fontra (30,56 millió forint).

A legtöbb bank év végéig igyekszik kibújni a bevezetési kötelezettség alól. A legnagyobb, a Royal Bank of Scotland-nál azonban most vezetik be az új rendszert, így 10 ezer font utalása a közeljövőben már egy napon belül fog lezajlani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elviekben augusztusra a banki internetes, telefonos és egyéb átutalások 50 százalékának már az új rendszer szerint kellene lefolynia, de a jelenlegi helyzetben nem lehet tudni, hogy ez mennyire fog megvalósulni. Az év végi tervek között pedig szerepel a teljes ilyen jellegű tranzakciók gyorsabbá tétele.

Bár azért vannak ellenvélemények is a gyorsabb fizetési rendszerrel szemben, ugyanis sokan gondolják úgy, hogy ez nagyobb kockázatot jelent az ügyfeleknek a csalások esetén, a gyorsabb tranzakciók azt jelentik, hogy gyorsabban is lehet majd leemelni a számlákról a pénzt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 18:10
Augusztustól Szalai Enik a Yettel Magyarország Zrt. hr vezérigazgató-helyettese.
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?