10 milliárd egy hat centis szoborért? És még olcsó volt...

Pénzcentrum
2007. december 13. 14:00

A szobor csak 6,35 centiméter magas, és úgy néz ki, mint egy női testépítő, egy oroszlán fejével. Viszont semmi kétség, hogy a Guennol Lioness szobrocska az egyik legjobb befektetési forma. Az 5 ezer éves remekmű múlt héten New Yorkban kelt el egy aukción 57,2 millió dollárért (9,8 milliárd forint).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


www.time.com
Az állatként ábrázolt istennő egy Bagdad melletti archeológiai ásatáson került elő, és ez az egyik legrégebbi olyan istennő, akinek a neve is fennmaradt a történelem során. Mielőtt az aukcióra sor került volna, a legdrágábban eladott mestermű egy Picasso festmény volt, 29 millió dollárért (4,98 milliárd forint).

Ezek az árak nyilván elijesztik a befektetőket még az antik tárgyak gondolatától is, amelyeket az őskor relikviáiként tartanak nyilván, mint például az érmék, szobrok, ékszerek vagy agyagedények.

A jó hír viszont a kedvet kapott befektetőknek, hogy van lehetőségük antik tárgyakat venni, viszonylag megfizethető áron. Egy antik tárgyakkal kereskedő szakember szerint már akár évi 10 ezer dollárért is lehet két-három olyan remekművet venni, ami nemcsak tartja az értékét, hanem növeli is, vagyis kiváló befektetési forma lehet.

Az utóbbi időszakban az értéknövekedés évente 8-9 százalék körül mozgott, de az elmúlt egy-két évben ez a szám felfelé indult el. A nagyon jó vételnek igérkező üzlet előtt azonban mindig nagyon alaposan meg kell vizsgálni, vagy vizsgáltatni szakemberrel, hogy a megvenni kívánt darab valóban eredeti, és nem csak egy nagyon ügyes másolat...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09