12 °C Budapest

Miben tartjuk a pénzünket? - Lehull a lepel a legendákról...

Pénzcentrum
2007. november 22. 12:00

Miben tartjuk a pénzünket? Az elmúlt tíz év során nem készült szisztematikus elemzés arról, hogy miből áll össze a lakosság vagyona. Ezt a hiányosságot kívánja most pótolni a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya, melyben Vadas Gábor elemzi formális becslésekkel, illetve módszerekkel elemezni a háztartások vagyonában bekövetkezett változást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ha több a pénzünk, az is egy sokk

A magyar lakosságnak az elmúlt egy évtized során több sokkal is szembe kellett néznie, közülük is elsőként azzal, hogy emelkedett a rendelkezésre álló jövedelme. A kilencvenes évek végére jóval kevésbé váltak hiteltől függővé, s egyre több család volt képes fogyasztási hitelek felvételére, s fizetni azok törlesztő-részleteit.

Ugyanakkor az anyagi vagyonban bekövetkezett változásokkal párhuzamosan két másik hatás is érte a lakosságot, az orosz pénzügyi válság, valamint az intenzív lakástámogatási rendszer bevezetésének képében. Ez a rendszer később számos változtatáson ment keresztül, melyeket most nem kívánunk részletezni.

Pénzügyi vagy ingatlanvagyon?

A tanulmány szerzője kiemelendőnek vélte a háztartások pénzügyi vagyonának vonatkozásában azt, hogy a nettó pénzügyi vagyon jövedelemhez viszonyított aránya 2000 óta lényegében nem változott. Ami a vagyon pénzügyi eszközökben tartott részét érinti, a rendszerváltás után lényegében mindenki a paplanban tartotta megtakarított pénzét, ha ugyan volt neki.

Ebben az időszakban a pénzügyi vagyon 40 százalékát tartották készpénzben, amely készpénztartási arány a 2000-es évek elejére 10 százalék alá olvadt. A hiperinflációtól való félelem okán a kilencvenes évek közepén a közkedvelt megtakarítási forma szerepét a valuta töltötte be, amely aztán az inflációs várakozások helyretétele következtében 5 százalékra csökkent.

A kilencvenes évek közepén fedezték fel a háztartások a másfajta pénzügyi megtakarítási eszközök által nyújtott lehetőségeket, ez alatt a részvényeket, illetve befektetési alapokat érthetjük. Igaz, az alábbi ábrából kiválóan látszik, a lakosság az orosz pénzügyi válság következtében elfordult a tőzsdére bevezetett részvényektől, a bizalom azóta nem is tért vissza számottevő mértékben.


Az adatokból világosan kitűnik, hogy a lakosság ingatlanvagyona jóval magasabb a pénzügyi vagyonnál. Vadas becslése alapján az ingatlanvagyon 1996 végén 18,5 milliárd forintot tett ki. Ez az állomány úgy jött létre, hogy minden egyes értékesített ingatlan piaci árát vették alapul. A tanulmány arra is rávilágít, hogy 1999 és 2004 között nagy mértékben emelkedtek az ingatlanok árai, s lényegében ez az árváltozás volt felelős az ingatlanvagyonban bekövetkezett változásokért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A lakástámogatási rendszernek általában két célját szokták deklarálni, egyrészt a kínálat növelésén keresztül a lakásokhoz való jobb hozzáférés elősegítését, illetve a lakások minőségének javulását. Az első teljesülésével kapcsolatban a tanulmány a lakásállományt vizsgálta, amelynek változásáról nem állapította meg, hogy az hozott-e szignifikáns mértékű változást.

A második tényező esetében két mutatót vett figyelembe, az új lakások építésének, illetve a bontások számát. Az ábrából is világosan látszik, hogy a bontások száma lényegi változást nem produkált, vagyis a lakásépítések terén tapasztalt magasabb szintű aktivitás nem hozta magával a minőségi változást.


A tanulmány egy másik közkedvelt legendával is leszámol, nevezetesen, hogy az unióhoz való csatlakozás növelő hatással bírt a magyar lakásárakra. Az állításnak csak olyan helységekben lehetne alapja, amelyek valamely ipari régióba tartoznak, vagy kedvelt turisztikai célpontot jelentenek. A budapesti adatokat alapul véve nem vehető észre a csatlakozásnak betudható változás az ingatlanok árában.

Változások és nemzetközi összehasonlítás

Változások a lakosság vagyonában

A megfelelő statisztikai tesztek elvégzése után a tanulmány készítője rávilágított arra, hogy milyen strukturális fordulópontokat azonosíthatunk a lakosság vagyonának változásában. Az egyik ilyen töréspont a 200-es évek környékén található, amely egyértelműen a hitelállomány megnövekedésére vezethető vissza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?