4 °C Budapest

Miben tartjuk a pénzünket? - Lehull a lepel a legendákról...

Pénzcentrum
2007. november 22. 12:00

Miben tartjuk a pénzünket? Az elmúlt tíz év során nem készült szisztematikus elemzés arról, hogy miből áll össze a lakosság vagyona. Ezt a hiányosságot kívánja most pótolni a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya, melyben Vadas Gábor elemzi formális becslésekkel, illetve módszerekkel elemezni a háztartások vagyonában bekövetkezett változást.

Ha több a pénzünk, az is egy sokk

A magyar lakosságnak az elmúlt egy évtized során több sokkal is szembe kellett néznie, közülük is elsőként azzal, hogy emelkedett a rendelkezésre álló jövedelme. A kilencvenes évek végére jóval kevésbé váltak hiteltől függővé, s egyre több család volt képes fogyasztási hitelek felvételére, s fizetni azok törlesztő-részleteit.

Ugyanakkor az anyagi vagyonban bekövetkezett változásokkal párhuzamosan két másik hatás is érte a lakosságot, az orosz pénzügyi válság, valamint az intenzív lakástámogatási rendszer bevezetésének képében. Ez a rendszer később számos változtatáson ment keresztül, melyeket most nem kívánunk részletezni.

Pénzügyi vagy ingatlanvagyon?

A tanulmány szerzője kiemelendőnek vélte a háztartások pénzügyi vagyonának vonatkozásában azt, hogy a nettó pénzügyi vagyon jövedelemhez viszonyított aránya 2000 óta lényegében nem változott. Ami a vagyon pénzügyi eszközökben tartott részét érinti, a rendszerváltás után lényegében mindenki a paplanban tartotta megtakarított pénzét, ha ugyan volt neki.

Ebben az időszakban a pénzügyi vagyon 40 százalékát tartották készpénzben, amely készpénztartási arány a 2000-es évek elejére 10 százalék alá olvadt. A hiperinflációtól való félelem okán a kilencvenes évek közepén a közkedvelt megtakarítási forma szerepét a valuta töltötte be, amely aztán az inflációs várakozások helyretétele következtében 5 százalékra csökkent.

A kilencvenes évek közepén fedezték fel a háztartások a másfajta pénzügyi megtakarítási eszközök által nyújtott lehetőségeket, ez alatt a részvényeket, illetve befektetési alapokat érthetjük. Igaz, az alábbi ábrából kiválóan látszik, a lakosság az orosz pénzügyi válság következtében elfordult a tőzsdére bevezetett részvényektől, a bizalom azóta nem is tért vissza számottevő mértékben.


Az adatokból világosan kitűnik, hogy a lakosság ingatlanvagyona jóval magasabb a pénzügyi vagyonnál. Vadas becslése alapján az ingatlanvagyon 1996 végén 18,5 milliárd forintot tett ki. Ez az állomány úgy jött létre, hogy minden egyes értékesített ingatlan piaci árát vették alapul. A tanulmány arra is rávilágít, hogy 1999 és 2004 között nagy mértékben emelkedtek az ingatlanok árai, s lényegében ez az árváltozás volt felelős az ingatlanvagyonban bekövetkezett változásokért.


A lakástámogatási rendszernek általában két célját szokták deklarálni, egyrészt a kínálat növelésén keresztül a lakásokhoz való jobb hozzáférés elősegítését, illetve a lakások minőségének javulását. Az első teljesülésével kapcsolatban a tanulmány a lakásállományt vizsgálta, amelynek változásáról nem állapította meg, hogy az hozott-e szignifikáns mértékű változást.

A második tényező esetében két mutatót vett figyelembe, az új lakások építésének, illetve a bontások számát. Az ábrából is világosan látszik, hogy a bontások száma lényegi változást nem produkált, vagyis a lakásépítések terén tapasztalt magasabb szintű aktivitás nem hozta magával a minőségi változást.


A tanulmány egy másik közkedvelt legendával is leszámol, nevezetesen, hogy az unióhoz való csatlakozás növelő hatással bírt a magyar lakásárakra. Az állításnak csak olyan helységekben lehetne alapja, amelyek valamely ipari régióba tartoznak, vagy kedvelt turisztikai célpontot jelentenek. A budapesti adatokat alapul véve nem vehető észre a csatlakozásnak betudható változás az ingatlanok árában.

Változások és nemzetközi összehasonlítás

Változások a lakosság vagyonában

A megfelelő statisztikai tesztek elvégzése után a tanulmány készítője rávilágított arra, hogy milyen strukturális fordulópontokat azonosíthatunk a lakosság vagyonának változásában. Az egyik ilyen töréspont a 200-es évek környékén található, amely egyértelműen a hitelállomány megnövekedésére vezethető vissza.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?