Miben tartjuk a pénzünket? - Lehull a lepel a legendákról...

Pénzcentrum
2007. november 22. 12:00

Miben tartjuk a pénzünket? Az elmúlt tíz év során nem készült szisztematikus elemzés arról, hogy miből áll össze a lakosság vagyona. Ezt a hiányosságot kívánja most pótolni a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya, melyben Vadas Gábor elemzi formális becslésekkel, illetve módszerekkel elemezni a háztartások vagyonában bekövetkezett változást.

Ha több a pénzünk, az is egy sokk

A magyar lakosságnak az elmúlt egy évtized során több sokkal is szembe kellett néznie, közülük is elsőként azzal, hogy emelkedett a rendelkezésre álló jövedelme. A kilencvenes évek végére jóval kevésbé váltak hiteltől függővé, s egyre több család volt képes fogyasztási hitelek felvételére, s fizetni azok törlesztő-részleteit.

Ugyanakkor az anyagi vagyonban bekövetkezett változásokkal párhuzamosan két másik hatás is érte a lakosságot, az orosz pénzügyi válság, valamint az intenzív lakástámogatási rendszer bevezetésének képében. Ez a rendszer később számos változtatáson ment keresztül, melyeket most nem kívánunk részletezni.

Pénzügyi vagy ingatlanvagyon?

A tanulmány szerzője kiemelendőnek vélte a háztartások pénzügyi vagyonának vonatkozásában azt, hogy a nettó pénzügyi vagyon jövedelemhez viszonyított aránya 2000 óta lényegében nem változott. Ami a vagyon pénzügyi eszközökben tartott részét érinti, a rendszerváltás után lényegében mindenki a paplanban tartotta megtakarított pénzét, ha ugyan volt neki.

Ebben az időszakban a pénzügyi vagyon 40 százalékát tartották készpénzben, amely készpénztartási arány a 2000-es évek elejére 10 százalék alá olvadt. A hiperinflációtól való félelem okán a kilencvenes évek közepén a közkedvelt megtakarítási forma szerepét a valuta töltötte be, amely aztán az inflációs várakozások helyretétele következtében 5 százalékra csökkent.

A kilencvenes évek közepén fedezték fel a háztartások a másfajta pénzügyi megtakarítási eszközök által nyújtott lehetőségeket, ez alatt a részvényeket, illetve befektetési alapokat érthetjük. Igaz, az alábbi ábrából kiválóan látszik, a lakosság az orosz pénzügyi válság következtében elfordult a tőzsdére bevezetett részvényektől, a bizalom azóta nem is tért vissza számottevő mértékben.


Az adatokból világosan kitűnik, hogy a lakosság ingatlanvagyona jóval magasabb a pénzügyi vagyonnál. Vadas becslése alapján az ingatlanvagyon 1996 végén 18,5 milliárd forintot tett ki. Ez az állomány úgy jött létre, hogy minden egyes értékesített ingatlan piaci árát vették alapul. A tanulmány arra is rávilágít, hogy 1999 és 2004 között nagy mértékben emelkedtek az ingatlanok árai, s lényegében ez az árváltozás volt felelős az ingatlanvagyonban bekövetkezett változásokért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A lakástámogatási rendszernek általában két célját szokták deklarálni, egyrészt a kínálat növelésén keresztül a lakásokhoz való jobb hozzáférés elősegítését, illetve a lakások minőségének javulását. Az első teljesülésével kapcsolatban a tanulmány a lakásállományt vizsgálta, amelynek változásáról nem állapította meg, hogy az hozott-e szignifikáns mértékű változást.

A második tényező esetében két mutatót vett figyelembe, az új lakások építésének, illetve a bontások számát. Az ábrából is világosan látszik, hogy a bontások száma lényegi változást nem produkált, vagyis a lakásépítések terén tapasztalt magasabb szintű aktivitás nem hozta magával a minőségi változást.


A tanulmány egy másik közkedvelt legendával is leszámol, nevezetesen, hogy az unióhoz való csatlakozás növelő hatással bírt a magyar lakásárakra. Az állításnak csak olyan helységekben lehetne alapja, amelyek valamely ipari régióba tartoznak, vagy kedvelt turisztikai célpontot jelentenek. A budapesti adatokat alapul véve nem vehető észre a csatlakozásnak betudható változás az ingatlanok árában.

Változások és nemzetközi összehasonlítás

Változások a lakosság vagyonában

A megfelelő statisztikai tesztek elvégzése után a tanulmány készítője rávilágított arra, hogy milyen strukturális fordulópontokat azonosíthatunk a lakosság vagyonának változásában. Az egyik ilyen töréspont a 200-es évek környékén található, amely egyértelműen a hitelállomány megnövekedésére vezethető vissza.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem